Moni ei ohiajaessaan tule ajatelleeksikaan, mikä määrä paikallista historiaa löytyy Soinin Kuninkaantuvan kätköistä.
Soini-seuran ylläpitämän Kuninkaantuvan kesän monipuolisten historiallisten näyttelyjen tämän kesän erikoisuutena on poliisipukujen ja -esineiden näyttely.
Aukioloajat ovat heinäkuun loppuun saakka tiistaista lauantaihin kello 12–17 ja Soini-seuran puheenjohtaja Lasse Autio kertookin ilahtuneena, miten paljon kesälomalaisia ja kauempaa tulevia ryhmiä näyttelyssä on tänäkin kesänä paikan päällä jo vieraillut.
Eikä ihme. Jos Soinin historia kiinnostaa, niin Kuninkaantuvalla vieraileminen on milteipä itsestään selvää. Kyseessä ei ole perinteinen museo, vaan esineistö on esillä kaikkia kiinnostavalla tavalla ja on hämmästyttävää, miten tarkasti esineistö liittyy suoraan Soiniin ja soinilaisiin tapahtumiin.
Katseenvangitsijana tänä kesänä on ilman muuta poliisipukujen ja -esineiden näyttely. Esillä on aitoja, soinilaisten poliisien käyttämiä pukuja eri aikakausilta.
Esillä on esimerkiksi Soinin nimismies Heinosen puku ajalta, jolloin Soinilla oli vielä oma nimismiespiiri. – Sittemmin Soiniin olisi pitänyt rakentaa uudet toimitilat ja koska tähän ei haluttu ryhtyä, Soini liittyi Töysän nimismiespiiriin, Autio kertoo.
Poliisin asuista vanhin on peräisin 1930-luvulta ja nähtävillä on myös Soinissa toimineen sotapoliisin puku vuosilta 39-44. Onpa kirjoituskoneensa ääressä istuvalla sihteerilläkin aito aikakauden asu. Mukana on myös Helsingin ratsupoliisin saappaat, joita on käyttänyt Soinista lähtöisin ollut vanhempi konstaapeli Urho Vuoksela.
Esineistöstä löytyy todella kiinnostavia asioita. Ajatelkaapa, mitä mahtoi sisältää Soinin poliisin 60-luvulla käyttämä rikostutkimuslaukku? Jos et tiedä, kannattaa käydä katsomassa, millaisin välinen rikoksia on aikoinaan Soinissa tutkittu!
– Soinissa oli parhaimmillaan kolme omaa poliisia, Autio kertoo ja näyttää poliisien muistivihkoja, joita löytyy lukuisia. Niihin on tarkkaan kirjattu poliisin päivän työtehtävät ja taitetut matkat, joita taitettiin välillä pyörällä tai suksillakin.
Aikakauden suksista esimerkkinä ovat 40-luvulta peräisin olevat, entisen kunnanjohtaja Ilmari Lassilan isän sukset, jotka olivat olleet hänen käytössään Taipaleenjoella.
Mielenkiintoista esineistöä ovat myös muun muassa 20-luvulta peräisin olevat käsiraudat, jotka ovat olleet J.A. Leppäsen, hän toimi tuolloin Soinin toisena poliisina. Lisäksi on pamppu ja poliisin rikostutkinnassa käyttämä kamera.
Poliisin käyttämän esineistön ja asujen lisäksi esillä on laaja väestön- ja kaasusuojelun kokonaisuus harvinaisine valokuvineen. Se on esillä viimeistä kertaa. Kauppanäyttely, apteekkitavaroiden näyttely sekä vanhan ajan kauppa ovat samoin esillä. Sota-ajan korsu sekä sotilasasut mallinukkien päällä valottavat mennyttä historiaa.
Lisäksi näytteillä on erilaisia emalikylttejä, koulukuvia 20-luvulta 70-luvulle ja paljon muuta. Vierailijoiden käytössä on tietokone, josta voi selata lisätietoa muun muassa poliisin toiminnasta Soinissa sekä katsoa kaikki ne koulukuvat, jotka eivät ole mahtuneet seinille esille.
Yleisön nähtävillä olevan aineiston lisäksi talon kätköissä on mittava arkisto paikkakunnan historiaa. Sitä löytyy niin eri yhdistyksistä kuin yksityisistä henkilöistäkin. Innokkaalle ja paljon aikaa omaavalle tutkijalle arkistot voivat tarjota loputtomasti työsarkaa.
Soini-seuralla uusi talkookohde
Soini-seuralla on tällä hetkellä 86 jäsentä, monet ovat entisiä soinilaisia. Seura kaipaisikin kipeästi nuorempaa sukupolvea mukaan tähän arvokkaaseen työhön paikallisen perinteen säilyttämiseksi ja vaalimiseksi.
Nyt apu on tarpeen jopa enemmän kuin ennen, sillä seura on ostanut itselleen Kukonkylässä sijaitsevan Rintolan tontin, jossa sijaitsee kotiseutumakasiini. Makasiinissa on laaja, yli 700 kappaleen esineistö ja pihapiirissä on huonokuntoinen tuulimylly sekä seurakunnan lahjoittama aitta.
Työtä on siis tulossa, tosin tänä kesänä tuskin ehditään paljon muuta kuin niittää heinää pihapiiristä.
– Tuulimylly on vaarallisen huonossa kunnossa ja sen kunnostamiseen pyrimme saamaan avustuksia. Itse työhön kuitenkin tullaan tarvitsemaan paljon porukkaa, Autio sanoo ja toivoo, että tuulimyllyn kunnostukseen päästäisiin ensi kesänä.
Kotiseutumakasiinin alue on hieno kokonaisuus ja kun se saadaan kuntoon, on yleisölläkin parempi mahdollisuus päästä siihen tutustumaan.
Tuula Jokiaho