Taiteilija Reijo Kivijärven ateljeessa on tänä kesänä esillä hänen 70-vuotisjuhlanäyttelynsä. Miehen pidempään tunteneet eivät voi kuin ihmetellä, missä välissä siitä nuoresta taiteilijasta, joka vuoden 1986 loppupuolella muutti Soiniin, on tullut jo tämän ikäinen?
Olemus on edelleen sama kuin aina ennenkin, ja palo taiteen tekemiseen ei ole sammunut. Se ero aikaisempaan on, että oltuaan nyt seitsemän vuoden ajan eläkkeellä, on Reijon taiteen tekemiseen tullut enemmän vapautta. Enää ei ole tarve kauhealla kiireellä saada tauluja valmiiksi myyntiä varten, vaan voi keskittyä entistä enemmän tekemään sitä, mitä todella haluaa tehdä.
Silti juhlanäyttelyssä on esillä ennätysmäärä tauluja, mutta kaikki eivät ole uusia, vaan esillä on myös tauluja vuosien takaa. Käsi kädessä näyttelyssä kulkevat taitelijan kaksi eri puolta; esillä on niin etenkin etelässä tunnettu naivisti Kivijärvi, kuin näillä seuduin ihmisiä enemmän miellyttävä maisemamaalarikin.
Kivijärven suuri yleisö tuntee nimenomaan naivistina, olihan hän mukana Iittalassa peräti 28 vuoden ajan ennen kuin jäi pois neljä vuotta sitten. Noina vuosikymmeninä, ja jo ennen sitä, Reijolle on muodostunut vankka asiakaskunta, joka vuodesta toiseen ostaa hänen töitään.
– Olen siitä harvinainen taiteilija, että olen pitänyt asiakasrekisteriä aivan alusta alkaen, Reijo kertoo ja muistelee aikaa, kun hän Turussa asuessaan myi töitään ovelta ovelle. Hän kirjasi jo tuolloin ylös kaikki töitä ostaneet ja kun oli aika ensimmäisen oikean taidenäyttelyn Helsingissä, oli helppoa lähettää kutsuja jo hänet tunteville taiteen ystäville.
Kivijärven pienet naivistiset taulut ovatkin hauskoja ja oivaltavia, kun taas suuret ovat pysäyttäviä ajan kuvauksia siitä maaseutuidyllistä, joka ei enää palaa. Niiden lukemattomat yksityiskohdat saavat katsojalle hymyn huulille ja Reijo kertookin, että moni näitä töitä ostava on viime aikoina sanonut, että maailman ollessa tällainen kuin se nyt on, on hyvä saada seinälleen taulu, joka saa hyvälle tuulelle.
Näillä seuduilla Reijo Kivijärvi on vähintään yhtä tunnettu maisemamaalarina, kuin hän on etelässä naivistina. Kivijärven maisemamaalaukset kuvaavat aina olemassa olevaa paikkaa, lukuisissa tauluissa on tuttuja paikkoja Soinista sekä Lapin tuntureilta.
Kivijärvi maalaa lähes valokuvan tarkasti, vesi virtaa tauluissa hyvin elävän tuntuisena ja kenenkään ei tarvitse kysyä, mitä taulu mahtaa esittää?
Yhdistelmä naivisti ja maisemamaalari samassa paketissa on varsin harvinainen, eikä Reijo tunne ketään toista naivistia, joka olisi myös maisemamaalari hänen laillaan. Reijo itse maalaa jaksoittain erilaisia töitä, mutta arvelee että ne menevät varsin tasan, puolet ja puolet.
Siihen, kumpi taiteen laji häntä itseään miellyttää enemmän, ei ole olemassa oikeaa vastausta. Taiteilijan on rakastuttava jokaiseen aiheeseen, jota hän maalaa, joten jokainen taulu on yhtä tärkeä.
Maisemamaalaus oli Reijolla kuitenkin pitkään taka-alalla, sillä Iittalaan osallistuessaan hänellä ei ollut sille riittävästi aikaa. Tauluja oli tehtävä Iittalan näyttelyyn ja myös galleristit pyysivät häneltä naivismia, joten sitä maalattiin.
Maisemamaalausta Reijo pitää rentouttavampana, kuin naivististen töiden maalaamista. Naivismissa on aina löydettävä jokin juttu, kun taas maisemaa maalataan sellaisena kuin se on.
Vuodet jaksottuvat Reijolla niin, että kesäaikana hän ei ehdi paljoa maalaamaan, sillä paikan ja sen rakennusten ylläpidossa ja kesänäyttelyssä menee aikaa. Syksyllä hän suuntaa koirien kanssa lappiin ja sen jälkeen alkutalvesta alkukesään saakka on aktiivisimman maalaamisen aika.
Viime talvena paljon aikaa meni tilaustöiden maalaamiseen ja keväällä olikin tarkoitus paneutua tosissaan uusien maalausten tekemiseen kesän näyttelyyn. Sitten tuli katontekoa niin paljon, että maalaamiselle jäi ennakoitua vähemmän aikaa, mutta uusia täitä on silti näyttelyyn syntynyt varsin mukavasti, onhan tauluja esillä näyttelyssä lähes sata.
Reijo Kivijärvellä onkin taiteen lisäksi toinenkin elämäntyö, se on hänen ateljeensa ympäristöineen ja rakennuksineen sekä vanhojen työtapojen opettelu. Hän onkin kehittynyt melkoiseksi vanhojen rakennusten asiantuntijaksi, mistä on paljon hyötyä myös maalatessa.
Kivijärven 70-vuotisjuhlanäyttely on avoinna joka päivä kello 12-19 aina 27.7. saakka.
Tuula Jokiaho