20.5 C
Alajärvi
maanantai 14.7.2025
MAINOS

Suojaa itseäsi ja läheisiäsi kuumuuden haitoilta

Ilmatieteen laitos on antanut suurinta osaa maata varoituksen tukalasta helteestä. Hellevaroitus annetaan, kun vuorokauden ylin lämpötila ylittää 27 astetta ja keskilämpötila 20 astetta. Kuumasta säästä voi aiheutua terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi.

Varsinkin ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista tai toimintarajoituksista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset ovat alttiita kuumuuden haitoille. Myös raskaana olevien sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevien ja urheilevien kannattaa suojautua hyvin.

MAINOS

Kuumuus sekä hikoilusta aiheutuva nestevajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen tai pahimmillaan hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen.

Lämpöuupumuksen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys, pahoinvointi ja elimistön lämpötilan nousu. Lievän lämpöuupumuksen oireet yleensä hellittävät, kun juo lisää vettä ja lepää viileässä.

Lämpöhalvauksesta puhutaan, jos elimistön lämpötila nousee henkeä uhkaavan korkeaksi. Siihen viittaavia oireita voivat olla esimerkiksi hengityksen vaikeutuminen, nopea ja heikko sydämen syke, poikkeava käytös, sekavuus, kouristelu ja tajunnan menetys.  Lämpöhalvausta epäiltäessä tulee aina soittaa hätänumeroon 112 ja aloittaa viivyttelemättä kehon viilentäminen.

Kuumarasitus voi myös pahentaa perussairauden oireita. Terveyshaittojen riskiä lisäävät esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, krooniset hengityselinsairaudet, munuaissairaudet, diabetes, mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt sekä hermoston sairaudet, kuten muistisairaudet.

Näin voit ehkäistä kuumuuden terveyshaittoja

Hellepäivinä on syytä kiinnittää erityistä huomiota omaan sekä läheisten ja muiden kanssaihmisten hyvinvointiin.

– Auringonpaahteesta kannattaa pysyä pois varsinkin päivän kuumimpaan aikaan ja välttää voimakasta fyysistä rasitusta. Neste- ja suolavajauksen välttämiseksi tulee juoda riittävästi vettä pitkin päivää ja muistaa myös syödä, muistuttaa THL:n johtava tutkija Timo Lanki.

Alkoholia on hyvä välttää helteellä, sillä se kuivattaa elimistöä. Jos käyttää alkoholia, kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja miedoissa juomissa sekä muistaa juoda myös vettä.

Lisäksi tulee huomioida sään mukainen vaatetus ja auringolta suojautuminen. Hellepäivinä kannattaa pukeutua kevyesti hikoilun salliviin vaatteisiin. Jos oleskelee auringossa, ihoa pitäisi suojata UV-säteilyltä vaatteiden tai aurinkosuojavoiteiden avulla sekä muistaa myös hattu ja aurinkolasit.

Tarvittaessa kehoa voi viilentää esimerkiksi pulahtamalla uimaan, ottamalla viileän suihkun tai kosteiden vaatteiden ja kylmäkääreiden avulla.

Helteellä on myös tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä.

– Kodin viilentämiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota, jos itse tai läheinen kuuluu riskiryhmään ja viettää paljon aikaa kotona, Lanki kertoo.

Sisätilojen kuumentumista voi ehkäistä suojaamalla auringonpuoleiset ikkunat päivisin sälekaihtimien tai verhojen avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat läpivedon avulla illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä.

Lapsia, toimintarajoitteisia henkilöitä tai eläimiä ei tule jättää pysäköityyn autoon, sillä auringonpaahteessa auton lämpötila nousee nopeasti vaarallisen korkeaksi. Jos nukuttaa lasta vaunuissa, vaunuja ei saa jättää aurinkoon. Varmista myös, että ilma pääsee kiertämään vaunuissa.

Terveydenhuoltoon on hyvä olla yhteydessä, jos ilmenee voimakkaita tai pitkittyneitä lämpörasitukseen viittaavia oireita, perussairauden oireet selvästi pahenevat tai yleistila heikkenee. Yhteyttä kannattaa ottaa ensisijaisesti puhelimella (oma terveysasema tai Päivystysapu p. 116117). Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät