Kyyjärveläinen dokumenttielokuvien tekijä, sotakamreeri Raimo Salo on ohjannut keväällä ensi-iltansa saaneen, mielenkiintoisen dokumenttielokuvan ”Osasto Savukoski partisaanien jäljillä”.
Dokumentti tuo esiin lähinnä itäisen Lapin sota-aikaa ja poikkeuksellista sodankäyntiä.
– Dokumentti kertoo neuvostopartisaanien torjunnasta Kuusamosta aina Itä-Lappiin saakka, Salo kertoo. – Osasto perustettiin loppuvuodesta 1941 yhteysesikunta Roin toimesta. Se perustettiin torjumaan partisaaniosastoja ja muita tuhoojayksiköitä, joita Neuvostoliitto lähetti syvälle Suomen raja-alueelle sekä suojata turvattomia siviilikyliä.
Sotilaat olivat liittyneet osastoon pääasiassa vapaaehtoisina. Heitä tuli eri puolilta Suomea, pääsiassa Lapista.
Osasto tarvitsi ensisijaisesti metsäerämaiden tuntevia miehiä. Monet tulijoista olivat talvisodan sankareita ja kaukopartiosissejä.
Osaston esikuviksi nousivat Olavi Alakulppi, Paulus Niemi ja Veijo Nylund. Heidän veroisiaan oli muitakin.
Osaston vahvuus oli noin 500-600 miestä ja he olivat hyvin varustettuja ja omatoimisia. Salo kertoo, että osasto perusti kenttävartioita 10-15 kilometrin välien, mutta tiettömillä taipaleilla Lapin erämaassa se ei riittänyt, vaan partisaanit pääsivät liikkumaan melko vapaasti.
– Suomen sotahistorian ehkä pahimpia partisaani-iskuja olivat 7.7.1044 Seitajärven surmatyöt ja 14.7.1944 Lokan isku. Niissä menehtyi yhteensä 37 ihmistä, joista puolet lapsia.
Raimo Salo käynnisti dokumenttiprojektin aiheen parissa syksyllä -22. Käsikirjoittajaksi hän sai Veikko Erkkilän Rovaniemeltä, joka on tutkinut partisanitoimintaa pitkään ja tehnyt aiheesta lukuisia kirjoja.
63 minuutin mittaisen dokumentin kertojiksi löydettiin vielä partisani-iskuista selvinneitä ja heidän jälkeläisiään sekä erillisosasto SAU:n pappina toiminut Taisto Saarinen.
– Partisani-iskujen kipeä muisto on edelleen alueen ihmisten mielissä ja joidenkin mieliin on niistä jäänyt pitkäkestoinen, elämän läpi ulottuva trauma, Salo kuvailee.
Dokumenttielokuvan ensi-ilta oli Kansallisena veteraanipäivänä 27.4. Savukoskella ja keräsi Korvatunturin koululle noin 250 katsojaa eri puolilta Lappia ja Pohjois-Karjalasta. – Tämä dokumentti on osa Itä-Lapin ihmisten identiteettiä tänäkin päivänä.
Dokumentin on ohjannut Raimo Salo, käsikirjoitus Veikko Erkkilä ja leikkaus Vesa Salo. Dokumentin voi katsoa www.kotikino.fi -suoratoistokanavalta.
Tuula Jokiaho