11 C
Alajärvi
maanantai 01.9.2025

Keliakiaviikkoa vietetään 30. kertaa

Valtakunnallisella keliakiaviikolla 1.–7.9. tehdään hyviä kauppoja gluteenittomasti. Viikon tavoitteena on parantaa gluteenittomien tuotteiden saatavuutta ja valikoimaa eri puolilla Suomea.

– Pienissäkin ruokakaupoissa tulisi olla kaikista perustuotteista gluteeniton vaihtoehto. Runsas keksivalikoima ei lohduta, jos gluteeniton puurohiutale puuttuu hyllystä, toteaa Keliakialiiton toiminnanjohtaja Niina Puronurmi.

MAINOS

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavia ihmisiä on Suomessa yli 150000. Keliakiaa sairastavilla ehdottoman tarkan gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on sairauden ainoa hoitomuoto.

– Kaikilla gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevilla tulisi olla aito mahdollisuus valita itselleen sopivia tuotteita eri tuoteryhmistä kaikkialla maassamme, Puronurmi painottaa.

Gluteenittomien tuotteiden valikoima vaihtelee suuresti eri kokoisissa ja eri kaupparyhmien ruokakaupoissa. Keliakialiitto selvitti Gluteeniton elämä -lehteen, miten gluteenittomien tuotteiden valikoima rakennetaan eri kaupparyhmissä. S-ryhmässä ja Lidl-ketjussa valikoimista päätetään valtakunnallisesti. K-ryhmässä puolet valikoimasta päätetään valtakunnallisesti ja puolet kauppakohtaisesti.

Keliakialiitto kannustaa asiakkaita antamaan kaupoille rohkeasti palautetta gluteenittomista tuotteista ja palveluista. Se on suorin tapa vaikuttaa.

– Toivomme kaupoilta selkeitä gluteeniton-merkintöjä ja tuoteuutuuksia. Jäsenemme kaipaavat kaupoilta tarjouksia gluteenittomista tuotteista, koska ne ovat yhä moninkertaisesti tavanomaisia kalliimpia, toteaa Keliakialiiton asiantuntija Tarja Heimolehto.

Keliakialiiton teettämän hintaselvityksen mukaan gluteeniton ruokavalio maksaa keliakiaa sairastavalle lähes 700 euroa vuodessa tavanomaista ruokavaliota enemmän.

Keliakiaviikko täyttää 30 vuotta

Ensimmäinen keliakiaviikko järjestettiin Suomessa vuonna 1996, joten tänä vuonna keliakiaviikkoa vietetään jo 30. kertaa. Keliakiaviikolla on vuosittain vaihtuva teema. Vuosien aikana on nostettu esiin muun muassa keliakian oireita ja yleisyyttä, lapsen keliakiaa sekä gluteenitonta leivontaa ja ruoanlaittoa.

– Teemaviikko on vakiinnuttanut paikkansa ja kokoaa vuosittain keliakiaa sairastavia ja muusta syystä gluteenitonta ruokavaliota noudattavia läheisineen yhteen. Viikko näkyy mediassa, kahviloissa, ravintoloissa ja kaupoissa, kertoo Puronurmi.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät