Janette Lepistön keihäs lentää oman kylän tuella

Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäen keihäsperinnettä menestyksellä jatkava, alle 22 -vuotiaiden Suomen mestari Janette Lepistö on solminut ensimmäiset sponsorisopimuksensa.

Tuki tämän juuri 21 vuotta täyttäneen nuoren naisen taakse tulee täysimääräisesti omalta kylältä Lehtimäeltä, josta yritystukijoiksi ovat löytyneet Lehtimäen Osuuspankki, Koneurakointi Aki Sammalisto Oy, TI-Garnjet Oy ja Lehtimäen Sähkö Oy.

MAINOS

Tämän lisäksi Janette sai vastaanottaa niin paikallisessa Osuuspankissa kuin OmaSäästöpankissakin kootut lahjoitusvarat, joita hänelle on Suomen Mestaruuden myötä lahjoittaneet tytön uraa tukea haluavat yksityiset henkilöt.

Janette Lepistö toteaakin kiitollisena, miten hienoa on saada tällaista tukea, sillä urheilu on kallista puuhaa. Esimerkiksi kaikki leiritykset on maksettava itse, vaikka hän onkin kuulunut nuorten maajoukkuevalmennettaviin jo viime vuodesta saakka.

– Lehtimäkeläiset tukevat oman kylän urheilijaa todella hyvin, Janette kiittää ja toteaa, että jos hän olisi jostain isommasta kaupungista, niin sponsorituen löytäminen ei olisi läheskään niin helppoa, kuin sen löytäminen Lehtimäeltä on.

Sponsorisopimusten allekirjoitustilaisuudessa Janetten valmentajaisä Jari Lepistö kertoi, miten tyttären urheilu-ura alkoi vuosina 2005-2006 omasta halusta.

Urheilullinen tyttö lähti tuolloin syksyllä sauvalenkille Ahopellon Pentin innostamana ja siitä alkoi hiihtoharrastus, joka poiki heti hyvää menestystä. Lehtimäellä oli tuolloin tyttöporukka, joka nappasi viestissä piirinmestaruuden ja Hopeasomman loppukisassa olivat neljänsiä.

Hiihto kuitenkin jäi yhtä nopeaan kuin alkoikin jalkavaivojen vuoksi. Niinpä Janette siirtyi yleisurheilun pariin ja kokeili korkeushyppyä ja nousi samantien piirin tasolle. Samaan aikaan Janette sovitti keihästäkin käteensä ja keppi tuntuikin lentävän mukavasti. Hän viskasi keihästä 14 -vuotiaana heti SM -hopealle, ja mitali tuli myös seuraavana vuonna.

17-18 vuotiaana Janettea vaivasi pitkä vammakierre, lonkkavaiva muistutti olemassaolostaan ja selkäkin kipuili. Vasta viime vuonna harjoittelemaan päästiin kunnolla, vaikka nyt olkapääkin vaivasi ja keväällä jalasta meni nivelsiteet.

Jalka teipattuna Janette kuitenkin kiskaisi uudella ennätyksellään 52,53 alle 22 -vuotiaiden SM -kultaa. Kalevan Kisoissa hän oli naisissa viides.

SM -mitaleita Janettella on nyt seitsemän ja jos se nuoren urheilijan asenteesta on kiinni, määrä ei jää siihen. Janetten valmennuksesta on vuodesta 2007 vastannut isä Jari ja viime vuodesta mukaan on tullut keihään lajivalmentaja Kari Ihalainen, jolle vastuu valmennuksesta on yhä enemmän siirtymässä.

Tavoitteet korkealla

Ensi vuonna Janette kisaa vielä samassa alle 22 -vuotiaiden ikäluokassa, joista hän hakee uusintoja kultamitaleille niin hallista kuin kesältäkin. – Päätavoitteeni ensi vuodelle on kuitenkin alle 23 -vuotiaiden nuorten EM -kisat Tallinnassa, josta mitali on realistinen tavoite, Janette kertoo.

– Suomessa päätavoite on Kalevan Kisoissa, jossa pyrin parantamaan tämän vuotista sijoitustani.

Keihäänheitto on katsotuimpia yleisurheilumuotoja maassamme. – Sponsoreiden merkitys urheilu-uralleni on hyvin tärkeä ja pyrin osaltani tekemään työni hyvin. Opiskelen terveydenhoitajaksi Seinäjoella ja asun Kuortaneella, joten jo koulumenot ovat suuret. Harjoittelusta, leireistä ja kisamatkoista tulee suuret kustannukset, joten taloudellinen tuki on tärkeää.

Solmittujen sponsorisopimusten sisältö on kaikilla tukijoilla sama, mutta pientä eroa on niiden kestoissa. Pääosin sopimukset kattavat vuodet 2015-2016.

Sopimuksilla pyritään ajamaan molempien osapuolten etuja. Janette pyrkii osaltaan edustamaan häntä tukevia yrityksiä ja luomaan positiivista mielikuvaa yrityksistä urheilun kautta. – Muistan myös sen, että urheilija edustaa häntä tukevaa yritystä myös vapaa-ajallaan, Janette lupaa.

Janetten sponsorit toteavatkin kuin yhdestä suusta, miten itsestään selvää heille oli ollut lähteä tukemaan esimerkillistä nuorta naista, jonka tavoitteet ovat kohdallaan. Sponsorien toive onkin, että Janette esimerkillään näyttää nuoremmilleen, että pieneltäkin kylältä on aivan mahdollista huipulle!

Näitä esimerkkejä Lehtimäellä on ollut ja on tälläkin hetkellä – alle 4000 euron budjetilla pyörivä Jyskeen yleisurheilu on esimerkiksi Kalevan Kisoihin tuottanut jo useana vuonna kolme heittäjää. Tuohon temppuun edes isot ja rahakkaammat seurat eivät kykene.
Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliHarrastemessut veti nuorta väkeä
Seuraava artikkeliJärvi-Pohjanmaalla 139 mestaripyöräilijää ja neljä mestarirullaluistelijaa