1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla kaadettu syksyn jahdissa tähän mennessä 2500 hirveä

Suomen riistakeskus Pohjanmaan alueella on kaadettu ensimmäisen kuuden viikon aikana 56 prosenttia myönnetyistä hirviluvista. Viime vuoden jäävän kannan lukemien perusteella odotetaan lupien käyttöasteen nousevan noin 70 prosenttiin ja 3000 kaadettuun hirveen.

Edellisen kauden metsästyksen jälkeinen hirvikanta oli Pohjanmaalla arviolta 2,55 hirveä/tuhat hehtaaria. Kannan keskimääräinen suuruus oli alimmillaan pariinkymmeneen vuoteen.

MAINOS

Alueellinen riistaneuvosto asetti keväällä sidosryhmiä kuultuaan tavoitteeksi Suomen riistakeskus Pohjanmaan alueen hirvikannalle keskimäärin 3,0 hirveä/tuhannella hehtaarilla. Kantatavoitteen mukainen hirvikanta mahdollistaa biologisesti terveen kannan ja hirvivahingot pysyvät matalalla tasolla.

Metsästäjät arvioivat metsästyksen aikana hirvikantaa omilla alueillaan ja pyrkivät mitoittamaan metsästystä tavoitteiden mukaisesti. Syksyn jahdissa on kaadettu tähän mennessä 2518 hirveä, joista 58 prosenttia on ollut vasoja.

Alueelliset erot hirvikannassa ovat metsästyksen tämän hetkisen tilanteen perusteella edelleen suuria, mutta syksyn metsästyksellä pyritään eroja tasoittamaan. Syksyn jahdin jälkeinen metsään jäävä hirvikanta on todennäköisesti viime syksyä keskimäärin suurempi.

Syksyn metsästyksen tavoitteena kannan maltillisen kasvun lisäksi on parantaa hirvikannan rakennetta kasvattamalla urosten määrää suhteessa naaraiden määrään. Lisäksi tavoitteena on nostaa uroshirvien keski-ikää.

Tarkoituksena verotuksessa on pitää urosten kaatomäärä naaraiden kaatomäärän tasolla tai sen alle. Tämän syksyn metsästyksessä on kaadettu tähän mennessä 539 urosta ja 512 naarasta. Loppukauden metsästyksessä on urosten verotuksen oltava Pohjanmaan alueella maltillista. Pyyntiä tulee ensisijaisesti suunnata vasoihin ja kannan salliessa naaraisiin.

Uroshirvien keski-ikää on pyritty nostamaan korkealla vasaverotuksella, kannan rakennetta parantamalla ja säästämällä uroksia luvansaajien ja riistanhoitoyhdistysten antamilla omilla sarvisuosituksilla.

Alueilla, joilla urosten verotusta on säännöstelty jo aiempina vuosina, on nähty tänä vuonna komeita sarvipäitä viime vuosia enemmän.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät