Maakuntahallitus kannattaa kansanvaltaista aluehallintoa

Mainos[adrotate banner="3"]

Etelä-Pohjanmaan maakuntahallitus haluaa kiinnittää huomiota väliportaan hallinnon kehittämisen mahdollisuuksiin, mikä ilmenee maakuntien tulevaisuutta koskevasta kannanotosta. Maakuntahallituksen täydentämässä kannanotossa esitetään, että Suomessa tarvitaan kunnallisen itsehallinnon rinnalle myös selkeä kansanvaltainen aluehallinto.

– Suomi tarvitsee elinvoimaisiin kuntiin perustuvan kunnallisen itsehallinnon lisäksi selkeän maakunnista muodostuvan kansanvaltaisen aluehallinnon. Alueiden tuntemus omista vahvuuksistaan antaa parhaan perustan alueiden kehittämiselle, maakuntahallituksen puheenjohtaja Lasse Anttila sanoo.

MAINOS

Kannanotossa todetaan, että myös suorien vaalien tarkoituksenmukaisuutta ja tavoiteltavuutta on tarpeen pohtia.

– Yksittäisille maakunnille tulisi niiden niin halutessa antaa jo nyt oikeus suorien vaalien pohjalta muodostuvan aluehallinnon järjestämiseen, Anttila tarkentaa.

Maakuntien liittojen näkemyksen mukaan on välttämätöntä, että ylikunnallisesta aluekehittämisestä, aluesuunnittelusta, Suomen eri alueiden edunvalvonnasta ja kansainvälisistä suhteista vastaa kunnalliseen kansanvaltaan pohjautuva elin. Tämä toimielin voisi vastata myös yhtä kuntaa suuremmista, laajaa väestöpohjaa vaativista palveluista, kuten sote-suunnittelusta, pelastustoimesta sekä koulutuksen aluetason tehtävistä.

Aluehallinnon selvitystyötä tehdään parhaillaan valtiovarainministeriön (VM) VIRSU-hankkeessa, jonka toimikausi jatkuu 2015 helmikuun loppuun asti. Sen aluehallinnon selvitysryhmä on esittänyt erilaisia rakennevaihtoehtoja, joista yhdessä valtion aluehallinnolle kuuluvat alueiden kehittämiseen liittyvät tehtävät siirrettäisiin maakuntien liitoille ja valtiolle jäävät aluehallinnon tehtävät organisoitaisiin yhteen viranomaiseen. Malliin sisältyisi maakuntien liittojen määrän vähentäminen nykyisestä.

Etelä-Pohjanmaan maakuntahallitus on osaltaan tarkentanut Kuntaliiton luonnosta maakuntien liittojen hallitusten puheenjohtajien ja maakuntajohtajien kannanotoksi koskien maakuntien tulevaisuutta. Kannanotto on tarkoitettu seuraavan hallitusohjelman valmistelua varten.

MAINOS
Edellinen artikkeliIltavastaanotto säilyy Alajärven terveyskeskuksessa
Seuraava artikkeliLapinoja pastoriksi Alajärvelle