Helena Takalalle Kuntaliiton kultainen ansiomerkki

16
Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäen toimintakeskuksella vietettiin kaihoisia hetkiä, kun talossa alusta saakka, eli syksystä 1980 saakka työskennellyt Helena Takala saateltiin eläkepäiville.

Helenan eläköitymispäivä on 1.12. ja lomalle hän on jäänyt syyskuun lopulla. Jotain Helenan työmotivaatiosta kertonee sekin, että mitään kiirettä eläkkeelle hänellä ei tuntunut olleen. Eläkkeelle jääminen oli toki ollut talossa jo tiedossa, mutta syyskuussa talon johtaja Hannu Yli-Hynnilä alkoi selvitellä, koska tarkka päivämäärä olisi.

MAINOS

Vastaus oli, että se samainen päivä olikin Helenan viimeinen työpäivä! Niinpä Helena sitten siirtyi oloneuvokseksi sen enempää suunnittelematta, tavaransakin hän kävi kokoamassa työmaalta vasta pari viikkoa myöhemmin.

Talon toinen ohjaaja Kati Järvenpää toteaa, että vaikka Helenan eläkkeelle siirtyminen oli ollut tiedossa, niin se että viimeinen työpäivä koitti niin yllättäen, oli melkoinen shokki myös työkavereille.

Perjantaina Helena kuitenkin haettiin takaisin työmaalle juhliin, johon kokoontui niin ystäviä, talon asiakkaita kuin henkilökuntakin. – Juhlan avaussanat sanonut Yli-Hynnilä puhui puheenvuorossaan kokemuksen merkityksestä työn tekemisessä ja siitä, miten keskittyminen työhön on tärkeää. – Helena on aina tehnyt työtä pienellä metelillä ja hosumatta, ja saanut aikaiseksi valtavan paljon!

– Hän on helpottanut myös minun ja Katin työtä, koska Helenan muisti on aivan käsittämätön. Kun me muut unohtelemme asioita, Helenalta on aina voinut tarkistaa, missä mikäkin tavara mahtaa olla.

Myös Kati Järvenpää yhtyi kiitoksiin ja kertoi halunneensa järjestää lähtöjuhlaan ystävälleen yllätyksen. Helena tykkää kovasti Reijo Taipaleesta, mutta Reijoa ei valitettavasti juhliin saatu mukaan. Häntä tuuraamaan paikalle saapuivat Taipaleen kappaleita esittämään yllätysesiintyjinä Jarkko Järvenpää säestäjänään Heikki Jokiaho.

Kaupungin muistamisen juhlaan toi vs. erityispalvelujen johtaja Sirpa Ojanperä. Helena sai vastaanottaa muistamisia myös työkavereiltaan ja kuulla asiakkaiden yhdessä laatiman puheen, jonka esitti Harri Järvenpää. Lopussa kuultiin myös Onni Ukonmäen laulu ja yhdessä asiakkaat lauloivat Oi niitä aikoja -kappaleen hieman tilanteeseen sopiviksi muutetuin sanoin.

Juhlakahvittelun jälkeen Helena sai vielä komean kyydityksen kotiin.
Helena Takala on työskennellyt Lehtimäen toimintakeskuksessa heti sen perustamisesta lähtien.

Aluksi toimintakeskus sijaitsi Taimelan koulun yhteydessä. Alkuaikoina asiakkaita oli myös Kuortaneella, Töysästä ja Ähtäristä, enimmillään noin 35. Asuntolassa asiakkaita oli myös noita paikkakuntia kauempaa. Nyt asiakkaita on 15 Lehtimäen ja Soinin alueelta.

Aluksi toimintakeskuksen yhteydessä oli myös harjaantumiskoulu. Ähtärin ja Töysän asiakkaat jäivät pois kun em. paikkakunnille perustettiin omat toimintakeskukset. Vuonna 2001 toimintakeskus siirtyi nykyiseen paikkaansa Kirkonkylän vanhalle koululle.

Takala työskenteli aluksi toimintakeskuksessa laitoshoitajana ja 90 -luvun alussa hän opiskeli perushoitajaksi, jonka jälkeen siirtyi ohjaajaksi. Ohjaajana hän vastasi asiakkaiden ohjaamisessa keittiö- ja siivouspuolen töissä.

Työstään Helena Takala sai vastaanottaa myös Suomen Kuntaliiton kultaisen ansiomerkin merkiksi 30 vuotiasta urasta kunnallishallinnon hyväksi.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa