0.8 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Kiireettä joululiikenteeseen

Moni suuntaa joulun alla tien päälle. On määränpää sitten mökki, mummola tai Korvatunturi, levännyt mieli, huolellinen pakkaus ja auton tankkaus siivittävät matkanteon sujuvuutta. Liikenneturva muistuttaa, että liikenteeseen kannattaa lähteä rauhoittuen ja kiire unohtaen.

Joululiikenteessä ei useimmiten kuljeta yksin, vaan tien päällä on runsaasti muitakin menijöitä. Vilkkaassa liikenteessä kuljettajalta vaaditaan virkeää mieltä ja malttia, etenkin, jos ajo-olosuhteet ovat liukkauden tai lumisateen takia huonontuneet.

MAINOS

– Pitkän työ- tai kouluviikon jälkeen ei ole syytä rynniä tien päälle sata lasissa, vaan lähtö kannattaa ajoittaa vaikka seuraavaan aamuun. Ilta antaa aikaa tehdä matkavalmistelut rauhassa ja hyvin nukutun yön jälkeen jaksaa levänneenä ratissa, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo toteaa.

Nopeus tilanteen mukaan

Joululomalla voi matkassa olla myös vähän enemmän kuljetettavaa. Tavaroiden kuormaamiseen kannattaa paneutua huolellisesti ja muistaa myös kuorman kiinnitys.

– Jos auton perässä roikkuu perävaunu, tarkoittaa se automaattisesti enintään kahdeksankympin vauhtia. Jos näkyvyys on heikentynyt tai tien pinta liukas, on nopeutta myös maltettava alentaa tilanteen vaatimalle tasolle. Tärkeintä ei ole se matkanteon nopeus vaan se, että pääsee ehjänä perille, Vuoristo kertoo.

Yleinen syy auton tielle jäämiseen on niinkin yksinkertainen kuin polttoaineen loppuminen. Jos mielessä pyörivät vain jouluvalmistelut, voi menopelin tankkaaminen unohtua. Ei-toivottua matkan keskeytymistä voi ehkäistä ennakoimalla ja tankkaamalla auton hyvissä ajoin ennen lähtöhetkeä.

Vinkit joululiikenteeseen:

•Anna kuljettajalle joulun etukäteislahjaksi yöunet. Vain levänneenä rattiin.

•Kiire pois kyydistä. Ei se nopeus vaan se, että pääsee ehjänä perille.

•Vältä ikävä yllätys ja tankkaa auto ennen lähtöä.

•Kulkeeko kuusi matkassa? Muista, että peräkärryn kanssa kuljetaan enintään 80 km/h.

•Vain selvänä rattiin. Nauti terävät glögit vasta perillä.

•Keskity ajamiseen. Anna apukuskin vastata soivaan kännykkään.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät