Jouluaatto vetää tulipaloja puoleensa

Mainos[adrotate banner="3"]

Jouluaattona tulipaloriski kodeissa kasvaa. Tämä on näkynyt viime vuosina myös palovahinkojen määrässä. Tässä Ifin vinkkejä, joita noudattamalla joulusta ei tule musta.

Liedestä, kynttilästä tai ulkotulesta alkunsa saanut tulipalo on aina helpompi ehkäistä kuin sammuttaa. Liesipalo on kirkkaasti yleisin sähköpalo, joka keikkuu tilastojen kärjessä vuodesta toiseen.

MAINOS

Jouluna keittiössä on kiirettä ja vilinää, kun joulupöytään valmistetaan ruokia ja herkkuja. Liedellä porisevat ruuat saattavat käräyttää koko kodin, jos kattila unohtuu liedelle liian pitkäksi aikaa.

Kinkku ja jouluruuat voivat tehdä kodille temput

•Älä jätä liedelle mitään keittymään itsekseen. Vahdi säännöllisesti, mitä liedellä tapahtuu.

•Älä jätä epähuomiossa tai kiireessä esimerkiksi patalappua, käsipyyhettä tai mitään syttyvää lieden päälle. Tavallisen lieden levyn jäähtyminen ei tapahdu hetkessä, joten hyvä ohjesääntö on pitää lieden ympäristö tyhjänä kaikesta tavarasta.

•Jos paistat kinkkua yön yli uunissa, varmista nukkumaan mennessäsi uunin oikea kypsennystoiminto ja -lämpötila. Uuni kannattaa puhdistaa liasta ennen pitkää paistosessiota ja pitää huoli siitä, ettei mikään kosketa uunin lämpövastuksiin.

•Kodin putkistot eivät pidä kinkun paistorasvasta. Älä kaada rasvaa lavuaariin tai vessanpönttöön, jotta kotisi röörit toimivat läpi joulun. Putkimiestä voi olla vaikea löytää joulunpyhinä.

Ulkotulet jämäkästi aloilleen

•Ulkotulet muuttuvat sitä kevyemmiksi, mitä pidempään ne palavat. Tuuli saattaa temmata ulkotulen talon seinustalle, jolloin seinä on vaarassa syttyä. Käytä ulkotulialustoja, jotka pysyvät tukevasti paikoillaan.

•Ulkotulia ei ole tarkoitettu parvekkeella poltettavaksi. Parvekkeella syttyy keittiön ja saunan jälkeen eniten tulipaloja.

Varovaisesti kynttilöiden kanssa

•Polta kynttilöitä aina palamattomalla alustalla lapsien ja lemmikkien ulottumattomissa. Älä jätä kynttilää ilman valvontaa.

•Asettele tuikut palamaan vähintään viiden sentin välein. Liian tiheään asetellut tuikut saattavat leimahtaa hurjan näköiseksi allaspaloksi.

•Jos haluat nauttia kynttilöistä ilman palovaaraa, suosi LED-tuikkuja.

MAINOS
Edellinen artikkeliLehtimäen yökirkossa kotoisa tunnelma
Seuraava artikkeliVanha joulupaperi ei kuulu paperinkeräykseen