Vimpeliläiset valmiita maksamaan itsenäisyydestä

Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelin kunnanhallitus järjesti kuntalaisille tiedotus- ja keskustelutilaisuuden koskien arviointiryhmän Vimpelille ehdottamaa kuntaliitosta. Niin kunnan virkamies-kuin luottamushenkilöjohdon sekä myös paikalla olleen yleisön tahto ja usko Vimpelin itsenäisenä säilymiseen tuntui olevan yhä kova.

Yleisön joukosta Rauno Toivola heitti jopa niin radikaalin ehdotuksen, että järjestetään kansalaiskeräys kunnan kassavarojen kasvattamiseksi ja vajeen kattamiseksi. Toivola kertoi keskustelleensa asiasta jo suuressa miesjoukossa. Miehistä jokainen olisi ollut valmis pulittamaan tuhat euroa omasta pussistaan, jos sillä kunta saataisiin säilymään itsenäisenä. Menettelyllä voitaisiin samalla Toivolan mukaan julkisuuden kautta napauttaa valtiovaltaa pienten kuntien ahtaalle panosta.

MAINOS

Pitkän linjan politiikkamiehen ehdotus sai yleisön joukosta kannatusta mutta kunnanjohtaja Juhani Laasanen ei lämmennyt ehdotukselle; arveli kuitenkin, että kansalaistoimintana se voisi olla mahdollista toteuttaa. Keräyksellä kokoon saatavien varojen riittävyyttä kuitenkin epäiltiin. Yleisöstä Jari Havela katsoi, että keräys voitaisiin silti suorittaa. Jos rahat eivät itsenäisyyteen asti riittäisi, ne palautettaisiin.

Yhteistyön epävarmuus huolena

Kunnanjohtaja Laasanen piti kalvosulkeiset läpikäyden arviointiprosessisin eri vaiheet. Eniten kunnanjohtajaa ihmetytti, miksi kuntaliitosehdotukseen päätyneessä loppuraportissaan arviointiryhmä panee niin suuren painon ulkoisille, kunnasta itsestään riippumattomille tekijöille, kuten Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminnan jatkuvuudelle.

-Yhteistoiminta-alueen kunnissa on hyvin erilaisia näkemyksiä yhteistyömahdollisuuksien jatkosta ja sitoutumisesta kuntien keskeisen palvelutuotannon rakenteiden muuttamiseen. Sosiaali- ja terveyspalvelut muodostavat kustannuksiltaan kunnissa suurimman palvelukokonaisuuden. Soinin kunnanhallitus on jo ehdottanut valtuustolle peruspalveluidensa irtisanomista 2017 alusta ja lähtemistä kuusiokuntien kanssa yhdessä kilpailuttamaan niitä.

Järvipohjanmaan yhteistyö on Soinin ulkoistamisen johdosta vaarassa kariutua ja jättämässä Vimpelin kunnan talouden tervehdyttämismahdollisuudet epävarmalle, kapealle ja täysin ennakoimattomalle pohjalle, arviointiryhmän loppuraportissa todetaan.

Vimpelin kunnanhallinto valmistelee vastauksen arviointiryhmän ehdotukseen ja se tulee valtuuston käsittelyyn 27.4. Kunnan omasta mielestä talouden tervehdyttämisohjelma on riittävä ja uskottava. Vastauksessa vedotaan noiden ulkoisten tekijöiden liian suureen painoarvoon ja Laasasen mukaan myös perusturvan osalta tilinpäätös 2014 tulee olemaan joitakin satojatuhansia parempi, positiivisempi kuin tähän asti on ilmoitettu. Tilinpäätös 2014 valmistuu helmikuun aikana jolloin tilanne lopullisesti tarkentuu.

Yleisön joukosta valtuuston 1.vpj Martti Lassila kuitenkin povasi, että perusturva kaataa Vimpelin. Hän näki, että kunta ei voi omilla toimillaan enää saada aikaan uskottavia kustannussäästöjä. Lassilan mielestä vain naapurit voivat enää pelastaa Vimpelin, jos vain haluavat pelastaa.

Ministeriö voi tehdä pakkoliitoksen vakuuttumatta Vimpelin vastauksesta. Uuden kuntarakennelain mukaan pakkoliitoksia ei tehdä, mutta tämä ei koske Vimpeliä, kun kunta joutui kriisikunnaksi ja arviointimenettelyyn.

Sote saattaa sotkea kuviot

Talouden tervehdyttämisohjelma on laadittu ilman mahdollisia sotevaikutuksia. Laasasen mukaan sotesta ei vieläkään varmuudella tiedetä, tuleeko se vai eikö tule. Lääkärin ammattia harjoittava Jari Havela oli varma, että sote tulee ja pistää myös tervehdyttämisohjelman laskelmat kokonaan uusiksi.

Kunnanvaltuuston vastauksen on oltava ministeriössä huhtikuun loppuun mennessä. Valtiovarainministeriö tekee arviointiryhmän toimenpide-ehdotuksen ja kunnanvaltuuston päätösten perusteella ratkaisunsa. Kesään mennessä selviää, vakuuttaako Vimpelin vastaus ministeriön vai pannaanko vireille kuntaliitosselvitys.

Infotilaisuutta johtanut uuden kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja-Leena Laakso olisi odottanut tilaisuuteen enemmän väkeä kuin nyt paikalla olleet vajaa puoli salillista. Laakso lupasi kunnan tiedottavan kuntalaisille prosessin etenemisestä. Hänen mukaan asioista voi tulla myös kysymään suoraan kunnantoimistolta.
-Siellä on aina paikalla mukavia ihmisiä.

Juhani Huopana

MAINOS
Edellinen artikkeliHelmikuun toinen sunnuntai on lukurauhan päivä
Seuraava artikkeliIkäihmisten astma jää helposti huomaamatta