MAINOS

Lapsi pitää epäterveellisestä ruoasta

Lasta on vaikeaa kasvattaa syömään terveellisesti, koska lapset eivät syö mieluiten terveellistä ruokaa, paljastaa tuore tutkimus. Nestlén kesäkuussa teettämän tutkimuksen mukaan joka kolmannen suomalaisvanhemman mielestä lasten makumieltymykset ovat suurin haaste terveellisen ruokavalion tiellä.

– Tutkimus heittää haasteen elintarviketeollisuudelle. Tulokset todistavat, että pelkkä terveellisten tuotteiden kehittäminen ei riitä. Lapset eivät syö tuotteita, jos ne eivät ole maukkaita. Myös aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että elintarviketeollisuudella on vastuu tarjota kuluttajille terveellisiä vaihtoehtoja, mutta mausta tinkiminen ei ole vaihtoehto, toteaa Susanne Wolff, joka toimii Nestlén hyvinvointipäällikkönä Pohjoismaissa.

MAINOS

Vaikka vanhemmat myöntävät lasten mielipiteiden usein hallitsevan ruokapöydässä, vanhemmat haluavat pitää itsellään vastuun jälkikasvunsa ruokavaliosta. 55 prosenttia vanhemmista antaisi lastensa ryhtyä päättämään vasta 15-vuotiaana tai myöhemmin, mitä he haluavat syödä.

Kansalaisjärjestöt, päättäjät ja kuluttajat toivovat teollisuudelta tuotteita, joissa on vähemmän suolaa, sokeria ja rasvaa.

Kiire saa perheet syömään epäterveellisemmin

Tutkimuksen mukaan muita haasteita lasten terveelliselle ruokavaliolle ovat vanhempien kiire ja rahan puute.

12 prosenttia suomalaisvanhemmista pitää aikapulaa merkittävimpänä tekijänä, jonka takia he eivät pysty huolehtimaan lasten terveellisistä ruokailutottumuksista siten kuin haluaisivat. Lähes yhtä moni vanhemmista mainitsee rahan puutteen suurimmaksi esteeksi.

Susanne Wolff, joka on itsekin kahden lapsen äiti, muistuttaa että terveellisen ruoan valmistaminen ei vie enemmän aikaa tai rahaa kuin epäterveellisen ruoan valmistaminen, vaikka se voi vaatia enemmän viitseliäisyyttä.

– Aikaisemman tutkimustiedon mukaan lapset syövät mieluummin ruokaa, jonka valmistamiseen he ovat osallistuneet itse. Siksi ruoanvalmistukseen kannattaa käyttää hieman enemmän aikaa ja ottaa lapset mukaan touhuun, Wolff kannustaa.

Nestlé jakaa koululaisille tietoa terveellisestä ruokavaliosta Nestlé Healthy Kids -ohjelman kautta. Se on globaali ohjelma, jonka tavoitteena on lisätä lasten tietämystä terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta. Ohjelma toimii 73 maassa eri puolilla maailmaa.

Suomessa Nestlèn ja Suomen Urheiluliiton yhteistyöohjelma toimii alakouluissa, joissa toiminnan pääpaino on Yleisurheileva iltapäivä -kerho. Viime lukuvuonna 10 340 koululaista eri puolilla Suomea osallistui iltapäiväkerhotapaamisiin, jotka haastoivat lapset mukaan hyppäämisen, heittämisen sekä juoksemisen monipuoliseen maailmaan. Nestlé Healthy Kids -ohjelma on tavoittanut eri puolilla maailmaa jo yhteensä noin 7,6 miljoonaa lasta.

Vanhempien näkemyksiä lasten terveellisen ruokavalion toteuttamisesta tutki YouGov Nestlén toimeksiannosta. Tutkimuksen kohderyhmänä oli 18-74 -vuotias suomalaisväestö ja kyselyyn vastasi 1 014 suomalaista. Tutkimusaineisto kerättiin 17.-22.6.2015 internetpohjaisilla haastatteluilla.

MAINOS
Exit mobile version