1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Jumalanpalvelukset 1700 -luvun tyyliin Alajärvellä ja Lehtimäellä

Alajärven seurakunnan vuositeema on ”Kirkko soi” ja teema värittää alkavan syksyn tapahtumia. Yksi odotetuin tapahtuma on luvassa sunnuntaina 23.8., jolloin pidetään 1700-luvun tyyliin jumalanpalvelukset Alajärven kirkossa kello 10 ja Lehtimäen kirkossa kello 14.

Kirkkokansaa pyydetään tuolloin pukeutumaan ajan mukaisesti ja jumalanpalveluksessa kaikki mahdollinen on mukailtu 1700 -luvun lopun tyyliin!

MAINOS

Seurakunnan teemavuosi on jo tätä ennen ollut vahvasti läsnä kirkkovuodessa erilaisten musiikkitilaisuuksien ja konserttien muodossa ja lisääkin on luvassa. Esimerkiksi lauantaina 19.9. järjestetään Uskon yö, jossa on ”avoimet ovet” seurakunnan eri työmuotoihin. Kello 19 alkava ilta huipentuu iltamessuun kirkossa.

Tenorissimon konsertti on tulossa 4.10. ja huikea Virsimaraton perjantai-iltapäivästä 23.10. jatkuen aina sunnuntaihin 25.10 jumalanpalvelukseen saakka! Virsimaratonissa lauletaan virsiä sananmukaisesti yötä päivää, virsikirjan ensimmäisestä virrestä viimeiseen saakka.

Vuoden loppupuolella 8.11. on kirkossa Siionin laulut ja virret -laulutilaisuus ja 4.12. Jaakko Ryhäsen konsertti.

Kokoonnutaan yhteen vanhaan tyyliin!

Elokuun 23. päivänä järjestettävät 1700 -luvun lopun tyyliset jumalanpalvelukset ovat seurakunnassa jo innokkaan valmistelun alla. Kanttori Ismo Pitkänen, kappalainen Harri Silvolahti ja pastori Elina Lapinoja kertovat, että vastaavat jumalanpalvelukset muualla ovat vetäneet mukaan hyvin väkeä – vähän kuin noina vanhoina aikoina, jolloin jumalanpalveluksiin lähdettiin kaukaakin, vaikeiden matkojen takaa.

Elina Lapinojan kaunis asu on pastorin omien käsien tuote - tarvikkeeksi kelpasivat vanhat verhot!
  Elina Lapinojan kaunis asu on pastorin omien käsien tuote – tarvikkeeksi kelpasivat vanhat verhot!

Tuolloin vahvat herätykset heijastuivat myös jumalanpalveluksiin ja kirkko pystyi kohtaamaan ihmisiä evankeliumilla aidosti, kirkolla oli paljon sanottavaa.

Silvolahti kertoo, että hänen aikaisemmassa seurakunnassaan Luhangalla oli tämäntyylinen tapahtuma 2003 ja väkeä oli paljon liikkeellä. – 1700 -luvun lopulla kirkko todella kokosi väen ja kirkossa kuultu musiikki ja virret puhuttelivat ihmistä. Nuo samat virret sopivat vielä tähänkin päivään, koska ajassa on monia vaikeuksia ja hätää.

Lapinoja ja Pitkänen odottavat päivältä niin ikään paljon. Jo se, että vanhanajan jumalanpalveluksella voidaan näyttää miten ennen elettiin ja siirtää tärkeää kulttuuriperintöä, on suuri merkitys. Kyseessä ei kuitenkaan ole näytelmä, vaan aito jumalanpalvelus.

Kappalainen Harri Silvolahti on pukeutunut 1700 -luvun kasukkaan, jonka lipereitä Elina Lapinoja oikoo.
Kappalainen Harri Silvolahti on pukeutunut 1700 -luvun kasukkaan, jonka lipereitä Elina Lapinoja oikoo.

– 1700 -luvun lopun kirkonmenoissa naiset ja miehet istuvat eri puolilla kirkkoa. Jalkapuuta meille ei ilmeisesti kuitenkaan ole tulossa, joten siihen joutumista ei kenenkään tarvitse pelätä, järjestäjät lupaavat!

Jumalanpalveluksessa tullaan mm. veisaamaan vanhoja virsiä, joita löytyy paljon ihan nykyisinkin käytössä olevasta virsikirjasta. Urkusäestystä ei ole, kuten ei ollut ennenkään, vaan lukkari johtaa laulua. Alajärvelläkin lukkari on ollut ihan seurakunnan perustamisesta lähtien, tosin alussa lukkarit olivat maallikkoja, joilla oli hyvä laulunääni.

Alajärven Gabrielin kirkon kauniissa maisemissa askeltavat 1700 -luvun lopun tyyliin pukeutuneet kanttori Ismo Pitkänen, kappalainen Harri Silvolahti ja pastori Elina Lapinoja ovat kuin siirtyneet toisesta ajasta tähän päivään.
Alajärven Gabrielin kirkon kauniissa maisemissa askeltavat 1700 -luvun lopun tyyliin pukeutuneet kanttori Ismo Pitkänen, kappalainen Harri Silvolahti ja pastori Elina Lapinoja ovat kuin siirtyneet toisesta ajasta tähän päivään.

Kirkkokansan toivotaan pukeutuvan jumalanpalveluksiin Alajärvelle ja Lehtimäelle tuolloin vanhaan tyyliin tai esimerkiksi kansallispukuun. Jos tällaisia ei ole, niin normaali pyhäpukukin on sopiva. Kirkolle sopii tulla mainiosti myös hevosella!
Jumalanpalvelus tulee kestämään ehkä hieman toista tuntia, koska ennen arvokkuus oli jumalanpalveluksissa korostuneen tärkeää ja siksi myös esimerkiksi musiikki on hidasta ja jopa laahaavaa.

Sekä Alajärvellä että Lehtimäellä juodaan jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahvit lähetystyön hyväksi. Alajärvellä kahvit juodaan seurakuntatalolla ja Lehtimäellä kirkossa.

Tuula Jokiaho

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät