0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Jamin CNC -automaattisorvi on iskussa alan työvoimakoulutukseen

Jami Kurejoella tehtiin viimeiset 1,5 viikkoa ennen nuorisoasteen opintojen alkua iso remontti metallipuolen CNC -automaattisorville. Sorvi on tärkein työkalu elokuun lopussa käynnistyvässä neljän kuukauden mittaisessa työvoimakoulutuksessa.

Koulutuksen vastuukouluttaja Jarmo Matila ja aikuiskoulutusjohtaja Risto Riihimäki kertovat, että kyseiseen koulutukseen ehtii vielä hakeutua mukaan. Kyseessä on CAD/CAM 3D työstöratojen valmistusta käsittelevä koulutus, joka on tarkoitettu työttömille ja työttömyysuhan alaisille työnhakijoille, jotka ovat kiinnostuneet tietokoneavusteisesta suunnittelusta ja työstökoneiden käytöstä.

MAINOS

Aiempaa alan koulutusta ei kuitenkaan tarvita vaan kaikki lähtee ihan perusteista.
Koulutus alkaa elokuun viimeisenä päivänä ja mukaan otetaan 12 opiskelijaa.

Opiskelijat valitsee työvoimatoimisto. Tavoitteena on, että opiskelija osaa koulutuksen jälkeen suunnitella 3D -suunnitteluohjelmalla yksinkertaisia kappaleita, tehdä niihin CAM -ohjelmalla työkaluradat, postprosessoida kappaleen ja siirtää sen CNC/NC työstökoneen ajomuistiin.

Opiskelijat oppivat myös työstökoneiden peruskäytön, työkaluttaa koneen, kiinnittää aihion koneeseen ja ajaa ohjelman.

Laitekantana opetuksessa käytetään mm. CNC -ohjattua sorvia ja levytyöstökeskusta sekä NC -ohjattua särmäyspuristinta. Koulutuksen aikana tutustutaan myös manuaalikoneiden käyttöön.

Koulutus kestää neljä kuukautta ja se sisältää 20 päivän työssäoppimisjakson sekä kymmenen päivän orientaatiojakson. Tavoite on että koulutuksen jälkeen opiskelijat suorittavat kone- ja metallialalta osatutkinnon.

Työllistymisnäkymät koulutukseen osallistujille ovat lupaavat, sillä alan osaajia tarvitaan teollisuudessa. Tämä koulutus voikin aidosti auttaa työllistymisessä.

Vaikka Jamilla oleva CNC -automaattisorvi on hankittu jo 1989, niin nyt tehdyn remontin myötä se on niin hyvässä kunnossa kuin olla voi. Remonttia oli tekemässä Kokkolasta Työstökoneliike M. Koskela Oy:n Hannu Leiviskä ja Kimmo Koskela, jotka uusivat käsityönä muun muassa kaikki koneen liukupinnat. Miehet toteavatkin, että tällainen sorvi kestää koulukäytössä hyvin huollettuna yhden opettajan koko työuran ajan.

Nyt remontti sorville oli kuitenkin enemmänkin kuin tarpeen, koska tarkkuus ei enää ollut riittävä. Nyt sorvi toimii niinkuin pitääkin ja sen avulla on uusia opiskelijoita helppo opettaa ja lopputuote tulee sellainen kuin oli suunniteltu.

Monenlaista koulutusta luvassa

Alkava syksy tuo Jamille muutenkin monenlaista koulutusta. Työturvallisuuskorttikoulutuksia on 28.8. ja 31.8. ilmoittautumiset niihin on 21.8. ja 22.8. mennessä. Kolmas työturvallisuuskorttikoulutus on 22.10. (ilm. 9.10.).

Tulityökorttikoulutuksia on luvassa 2.9. ja 23.10. (ilm. 22.8. ja 9.10. ).
Lisäksi tulossa on hygieniapassi -koulutusta, ensiapukurssia, trukkikoulutusta, kukkasidontaa ja sosiaalista mediaa.

Syksyn Euroviljelijäkurssi starttaa syyskuun lopulla ja haku siihen on parhaillaan käynnissä. Sen suorittanut täyttää EU -tukiin liittyvät koulutusvaatimukset. Koulutus jatkuu huhtikuun loppuun saakka.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät