2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Fyysisillä rangaistuksilla ja pakotteilla saa pelokkaan ja epävarman koiran

Koira tarvitsee ihmisen apua oppiakseen elämään ihmisen rakentamassa ympäristössä. Koira ei voi haukkua jatkuvasti, eikä ihmisen päälle hyppiminen ole hyvä tapa.

Koiran kouluttamisesta vallitsee monenlaisia näkemyksiä. Fyysiseen rankaisuun, pelotteluun ja kivun aiheuttamiseen perustuvat menetelmät ovat lainvastaisia ja niitä käyttämällä saa tulokseksi pelokkaan ja epävarman koiran.

MAINOS

Myös monet sellaiset menetelmät, jotka perustuvat ajatukseen ihmisen laumanjohtajuudesta ja joihin kuuluu esimerkiksi koiran niin sanottua selättämistä ja muita koiran alempaa asemaa korostavia, usein väkivaltaisiakin toimenpiteitä, perustuvat virheellisiin uskomuksiin koiran laumakäyttäytymisestä. Ne aiheuttavat koiralle stressiä ja voivat jopa pahentaa koiran käytöshäiriöitä.

Koiran ja ihmisen välinen suhde perustuu luottamukseen ja hyvään vuorovaikutukseen. Koira oppii parhaiten palkitsemalla oikeasta toiminnasta. Tätä kutsutaan positiiviseksi vahvistamiseksi.

– Koiran on tärkeää oppia ihmisyhteiskunnan tavoille, mutta sen täytyy tapahtua tavalla, joka ei tuota koiralle henkistä tai fyysistä kärsimystä. Pakotteilla, kivulla ja pelolla opetettu koira voi olla ympäristölleen vaaraksi.

– Fyysistä voimaa käytetään edelleen valitettavan usein koiria koulutettaessa, mutta onneksi koiralähtöiset ja väkivallattomat, tieteeseen pohjautuvat positiiviset eläinten koulutusmetodit saavat yhä enemmän jalansijaa, sanoo SEYn vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.

Etenkin ensimmäisen koiran ja niin sanotun ongelmakoiran kouluttamiseen on hyvä hankkia apua ammattitaitoiselta koirankouluttajalta. Asiantuntijan avulla voi ymmärtää koiraa ja sen käytöstä ja oppia itse kouluttamaan koiraansa paremmin. Koira oppii parhaiten pentuna, joten yhteiskunnan tavoille opetteleminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain.

– Koirankoulutusalalla on paljon itseoppineita harrastajia, joiden menetelmät eivät välttämättä kestä kriittistä tarkastelua. Apua kannattaa hakea ammattitaitoiselta koirankouluttajalta, joka on opiskellut eläinten käyttäytymistä, joka kertoo avoimesti koulutusmetodeistaan ja jonka metodit perustuvat tutkittuun tietoon.

– Heitä löytää muun muassa Suomen Eläintenkouluttajat ry:stä. Eläintenkouluttajan ammattitutkinto on yleensä tae kouluttajan ammattitaidosta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät