Sm-vinttikoirakisat onnistuivat Karstulassa

Vinttikoirien Sm-maastokisat kisailtiin viikonloppuna Karstulassa leirintäalue Isomiehessä. Helteisessä viikonlopussa osallistujia oli ympäri Suomen noin 140 koiran verran.

Kilpailun johtaja, järjestävän MOSH ry:n puheenjohtaja Jarkko Kivelä on lauantaina aamupäivällä kiireinen mies. Kuuluttajanakin kilpailussa toimiva mies kertoo Karstulassa järjestettävän kilpailun taustoista.

MAINOS
 Kilpailunjohtaja Jarkko Kivelä tapasi espoolaisen Tiina Åbergin ja venäjänvinttikoira Pinocchion.

Kilpailunjohtaja Jarkko Kivelä tapasi espoolaisen Tiina Åbergin ja venäjänvinttikoira Pinocchion.

– Kävimme omalla lomamatkallamme Karstulan Isomies -leirintäalueella yöpymässä. Huomasin, että paikkahan sopisi mainiosti vinttikoirakisoihin. Kun paikan omistaja Eero Humppi oli ajatukselle myötämielinen, ajatus on nyt toteutunut. Tiiviimmän lomakauden jälkeen tapahtuma saatiin tänne tiiviille alueelle, kertoo Kivelä.

Sm-kisa järjestetään kerran vuodessa. Muita maastokisoja järjestetään kymmenkunta vuoden aikana. Maastorata on maastoon tehtävä maastonmuotoinen rata, joka on aina erilainen. Maastoradan lisäksi vinttikoirille järjestetään ratakilpailuja ovaalin muotisella hiekka- tai nurmiradalla.

Karstulan kilpailussa aamupäivällä juostiin ensin alkuerät aamupäivällä ja finaalit iltapäivällä.

Kaksi koiraa lähtee lajissa yhtä aikaa radalle jänistä muistuttavat vieheen perässä. Viehettä ohjataan lajissa koirien edellä rataa pitkin.

Tuomarit arvostelevat nopeutta, kestävyyttä, innokkuutta, älykkyyttä ja ketteryyttä. Kolme tuomaria antaa jokaisesta osa-alueesta pisteet ja kaikkien antamat pisteet lasketaan yhteen.

Kilpailla ei hampaat irvessä

Helsinkiläiset Nora Ritala ja Henriika Lindroos ovat lähteneet kisoihin hyvällä fiilispohjalla.

– Täällä tapaa samanhenkisiä koiraharrastajia ympäri Suomen. Vaikka palkintoja jaetaan kärkipäässä, tärkeintä on, että koirat ja omistajat nauttivat tapahtumasta.

– Maastokisaan harjoitellaan koirien kanssa peruskuntoa lenkkeillen. Vapaana harjoitellaan nopeutta ja erilaisia vetolaitteita. Pentuna koiria innostetaan lajiin. Vasta 15 kuukauden iässä voi lähetä maastokisaan. Kirppu-pentu haistelee ilmapiiriä ja tutustuu lajiin täällä.

Noora Ritala ja Henriika Lindroos tulivat kisaan Helsingistä. Kirppu-pentu haisteli vielä kisailmapiiriä.

– Lajiin liittyy myös riskejä. Isommille koirille voi tulla kovissa nopeuksissa lihasrevähtymiä. Pienillä törmäykset kisassa saattaa aiheuttaa murtumia. Ennen kilpailuja koirien terveys ja radat tarkastetaan eläinlääkärin toimesta.

Kaksipäiväisten kisojen aikana olosuhteet saivat kiitosta. Kaikki tarvittavat olivat lähellä ja aurinkoinen sää kruunasi kisatapahtuman.

Rami Puro

MAINOS
Exit mobile version