1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Petra Ollille MM -hopeaa – mitalijuhlat Kivitipussa perjantaina

Lappajärven Veikkojen Petra Olli saavutti painin maailmanmestaruuskisoissa hopeaa ja paikan ensi vuoden olympialaisiin Rio de Janeiroon.

Mitali oli samalla Suomen ensimmäinen MM-mitali naispainissa. Petra lähti hakemaan Yhdysvaltain Las Vegasissa järjestetyissä kisoissa olympiapaikkaan oikeuttavaa sijoitusta kuuden joukossa, joten tavoite täyttyi ja mitali tuli ikään kuin ylimääräisenä bonuksena.

MAINOS

58 -kilon sarjassa painineelta lappajärveläiseltä vaadittiin mitaliin kovaa sisua ja kivunsietokykyä. Avausottelussa Petra ei ollut terävimmillään polvikivun aiheuttaman pitkän kilpailutauon vuoksi. Siksi avausvastustaja Aasian kisojen mitalisti, kirgisialainen Aisuluu Tynybekova, pääsi alussa johtoon.

Tappio tässä avausottelussa olisi päättänyt kisat lyhyeen. Vielä kun Petra joutui heti avausjaksolla näkemään tähtiä saatuaan pahan tällin silmänurkkaansa, niin ei näyttänyt hyvältä. Kirgisialainen johti ottelua vielä 45 sekuntia ennen loppua. Petra onnistui puikkauksessa ja sai vastustajan maton reunalle, joten 3-1 avausvoitto oli ansaittu.

Toisen ottelun vastustaja, Kanadan Michelle Fazzari, tiedettiin ennakkoon vahvaksi painijaksi, mutta teknisesti Petraa heikommaksi. Lappajärveläisen voitto tuli suuremmitta vaikeuksitta 6-0. Alkulohkon viimeisessä ottelussa vastaan asettui Petralle leireiltä tuttu vastustaja, ruotsalainen Euroopan mestari Johanna Mattsson.

Panoksena oli paikka olympialaisiin ja kisojen välieriin. Etukäteen oli tiedossa, miten jällivaaralainen Mattsson yrittäisi iskeä kiinni jalkaan ottelun alussa. Petra sai kuitenkin passattua yrityksen ja pääsi 2-0 johtoon jo 26 sekunnin jälkeen. Lopputulos oli 5-0 ja Petran tavoitteena ollut olympiapaikka oli ansaittu.

Mitaliotteluissa vaikeat alut

Pääsystä loppuotteluun Petraa vastaan kamppaili azerbaidžanilainen maailmanmestari Julia Ratkevitš. Hänelle lappajärveläispainija oli aiemmin hävinnyt useampaan kertaan, kunnes viime keväänä Ruotsin turnauksessa oli onnistunut voittamaan viimeisten sekuntien suorituksella.

Ennakkotietona oli, että azerbaidžanilainen yrittäisi ratkaista ottelun jo alussa, koska yleensä väsyy lopussa enemmän kuin Petra. Ratkevitš johtikin ottelua jo 0-4 ja 2-6, kunnes Petran paremmat kestävyysominaisuudet alkoivat purra ja hän sai ottelun tasoihin 6-6.

Parikymmentä sekuntia ennen loppua vastustajan hyökätessä rajusti lappajärveläinen onnistui puolustautumaan lähellä maton reunaa ja sai tehtyä nopealla reisinostolla kaksi pistettä loppulukemiksi 8-6. Tähän otteluun häneltä meni kovin lataus, jonka merkkinä purkautui muutama ilon kyynel valmentajan onnitellessa loppuottelupaikasta.

Kolminkertainen olympiavoittaja japanilainen Kaori Icho tuli finaalivastustajaksi. Edellisessä kohtaamisessa Icho oli pyöritellyt Petrasta ylivoimaisen pistevoiton parissa minuutissa, mutta nyt lappajärveläispainija ei luvannut lähteä nöyristelemään.

Pientä löysäilyä hänellä finaalin alussa kuitenkin oli, jota 31-vuotias olympiavoittaja ei jättänyt käyttämättä hyväkseen ja meni 0-4 johtoon. Kun tauolla tilanne oli 0-6, niin ottelu oli käytännössä ohi. Silti Petra taisteli lujasti ja teki toisella jaksolla hyviä yrityksiä.

Hän sai pari kertaa hyvän otteen vastustajan jalasta, mutta jäi lopulta omasta yrityksestään alle ja ottelu päättyi japanilaisen ylivoimaiseen pistevoittoon ajassa 5.29. Petra antoi Icholle silti paremman vastuksen kuin aiemmin, vaikka paras lataus oli mennyt välieriin ja paini lähes yksisilmäisenä avausottelusta tulleen silmävaivan vuoksi.

Linkki painipitäjän historiaan

Lappajärvellä MM-painimitalia on päästy tätä ennen juhlimaan vuonna 1983 Jarmo Övermarkin otettua MM-pronssia. Tuolloin paikkakunnalla järjestetyssä mitalijuhlassa Jarmo pääsi ”kunniatuoliin” Teuvo Honkaniemen ja Pekka Alasen kantamana.

Alanen oli ensimmäinen lappajärveläinen olympiapainija Tokion kisoissa vuonna 1964. Hänen jälkeensä olympialaisissa ovat painineet Jarmo ja Kari Övermark. Ensi vuoden Rion olympialaisissa Petrasta on näin tulossa jo painipitäjän neljäs olympiakävijä.

Lappajärveläispainija on harjoitellut kuluneen vuoden aikana lukuisilla ulkomaanleireillä. Vuoden avasi kaksiviikkoinen leiri naispainin johtavassa maassa Japanissa. Eniten hän on kuitenkin leireillyt Venäjällä, jonne hänen virolaissyntyisellä valmentajallaan Ahto Raskalla on erinomaiset suhteet.

Raska on pitänyt huolen siitä, ettei Petralle kävisi niin kuin Pekka Alaselle Meksikon olympiavuonna 1968. Alanen matkusti tuolloin leireilemään Turkkiin tunnetun turkkilaisen vapaapainivalmentajan kanssa. Turkista ei kuitenkaan löytynyt koko miestä, joka oli ilmeisesti joutunut syrjäytetyksi ja Alasen tärkeä valmistautumisjakso meni pilalle.

Mitalijuhlat perjantaina kello 19

Lappajärvellä järjestetään MM-mitalijuhlat Kivitipun ravintolasalissa perjantaina 18.9. kello 19 alkaen. Paikalla järjestetään kahvitarjoilu.

Tilaisuuteen ovat lämpimästi tervetulleita onnittelemaan muutkin painin ystävät kuin lappajärveläiset. Kiitoksen ansaitsevat myös Petran paikalliset sponsorit Kiinteistöhuolto Hernesniemi, LVI-Asennus Kari Viita-aho, T-Tarvike ja VM-Carpet.

Menestyksensä ansiosta Petra on saanut runsaasti valtakunnallista ja kansainvälistä julkisuutta. Kuluneena vuonna hän on televisiossa esiintynyt mm. lottoarvonnassa, Arto Nybergin ohjelmassa ja vääntämällä yli satakiloisen koomikon Jaska Saariluoman mattoon. Ensi tammikuussa järjestettävässä Suomen Urheilugaalassa Petra lienee korkealla Vuoden Urheilija-listoilla.

Lappajärvi merkitsee 21-vuotiaalle painijalle kotia ja rauhoittumispaikkaa. Lauantaina ennen paluulentoaan Amerikasta Petra twiittasi iloisena: ”Las Vegas nähty, nyt kohti Suomen Vegasia (Lappajärveä)”.

Loukkaantunut ”julman näköinen” silmänseutu oli vielä sunnuntai-iltana Suomeen saapuessa kosketusarka, mutta maanantaiaamuna sitä päästiin hoitamaan kylmähoidolla kotona. Kunhan mitalijuhlat on juhlittu, niin ansaitun levon jälkeen Petralla alkavat uudet leiritykset kohti olympiahaastetta.

T.Tyynelä

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät