MAINOS

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio: 50 000 voi mennä rikki

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio on vieraillut tänään Vaasassa ja Kauhavalla. Päivä aloitettiin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa Vaasassa. Aamupäivän kokouksessa käytiin läpi maahanmuuttotilannetta pohjalaismaakuntien osalta eri viranomaisten näkökulmasta.

Tähän mennessä Suomeen on tullut yli 20 000 turvapaikanhakijaa ja määrä voi nousta jopa 50 000 vielä tänä vuonna. Tämän hetkinen turvapaikanhakijoiden määrä on Vaasassa seudulla yli 2 000. Koko maassa vastaanottokeskuksia on jo yli 80, joista kymmenkunta pohjalaismaakunnissa. Tarve keskuksille noussee tänä vuonna sataan.

MAINOS

Aluehallintovirasto toimii kokonaisturvallisuuden ja varautumisen yhteensovittajana ja siviiliyhteiskunnan kokonaistilanteen tilannekuvan ylläpitäjänä, ja on tavannut alueen viranomaisia viikoittain viimeisen kuukauden aikana maahanmuuttotilanteen osalta. Ylijohtaja Jorma Pitkämäki avasi päivän toteamalla, että alueen viranomaisten yhteistyön merkitys on nyt avainasemassa.

– Maahanmuuttokysymykset ovat hyvin pitkälle juuri varautumista ja sisäiseen turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä, sanoo Pitkämäki. Meidän viestimme ministeriöön ja maahanmuuttovirastoon on, että tämä vaatii laaja-alaista lähestymistä myös keskushallinnolta. Tästä ei selvitä ilman alueellisten viranomaisten hyvää yhteistoimintaa ja toivomme, että tieto siirtyy siitä, mitä kunkin tontilla tapahtuu, toivoi Pitkämäki.

Suomi erottuu jo tilastossa

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio kertoi maahanmuuttoluvut päivän osalta ja myönsi, ettei viraston toiminta ole ollut mitoitettu näin suureen määrän nousuun.
– Elokuun lopussa hakijoita oli jo 7 000, jolloin vuoden hakijämääräksi ennustettiin 15 000. Mutta tuo määrä on ylitetty jo nyt. Euroopan tilastoissa Suomi on jo noussut Saksan ja Ruotsin jälkeen kolmanneksi,  ja syitä on spekuloitu jo laajasti muissakin maissa. Eniten hakijoita tulee Irakista. Viime vuonna irakilaisia tuli 2000, kun nyt määrä on jo 15 000, kertoo Vuorio. Viikoittainen hakijamäärä on 20-kertainen siihen, mitä se normaalisti on ja tilanne elää koko ajan. Ja Vaasa on yksi toivepaikkojen kärjessä, muistuttaa Vuorio.
– Arvostamme todella sitä tukea, mitä olemme saaneet Aveilta, ELYiltä ja kunnilta, mutta yksityisiltä yrityksiltä toivoisimme myös tässä apua, sanoo Vuorio. Myös kunnilta toivoisimme enemmän kiinnostusta ottaa maahanmuuttajia vastaan.

Vuorio puolestaan sai terveisiä Pohjanmaan poliisilaitokselta, että paikallisen työn helpottamiseksi tarvittaisiin alueelle oma henkilö maahanmuuttovirastolta turvapaikkahakemusten käsittelyyn, jolla säästettäisiin paitsi aikaa, myös rahaa.

Aamupäivän keskustelun AVIn ylijohtaja Jorma Pitkämäki veti yhteen toteamalla, että  tilanne on tullut kaikille äkkiä ja ennustaminen on edelleen vaikeaa. – Meidän tulee varautua nyt erilaisiin vaihtoehtoihin. Me kaikki täällä kaipaamme tietoa ja nykyistä selkeämpää koordinointia maahanmuuttovirastolta jatkoa ajatellen. Me täällä alueella tuemme kyllä sitten tätä työtä, sanoo Pitkämäki.

Päivä jatkui tutustumalla Kauhavan vastaanottokeskukseen, jota vierailua isännöi kaupunginjohtaja Markku Lumio. Käynnin aiheena oli kunnan varautuminen laajamittaiseen maahantuloon sivistyksen, sosiaali- ja terveysasioiden sekä yleisen ilmapiirin näkökulmasta.

Asiasta tiedotti aluehallintovirasto

MAINOS
Exit mobile version