25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Vuosi 2016 tuo muutoksia jätehuollossa

Biohajoava jäte

Biohajoavan jätteen kaatopaikkakielto tulee voimaan vuodenvaihteessa. Kotitalouksien jäteastian tyhjennyksiin muutos ei vaikuta, koska poltettava jäte ohjataan jätteenpolttolaitokselle.

MAINOS

Suurin vaikutus on rakennus- ja purkujätteeseen, joka usein sisältää biohajoavaa jätettä. Esim. puu-, muovi- ja pahvijäte on tuotava omina jakeinaan jätteenkäsittelyasemalle.

Jätemaksut vuonna 2016

Poltettavan jätteen hinta pysyy samana. Jätevero nousee 15 euroon jätetonnia kohden ja on siten 70 euroa/1000 kiloa kaatopaikkapenkkaan sijoitettavalle jätteelle.

Jäteveron nousu lisätään sellaisenaan kaatopaikkapenkkaan sijoitettavan jätteen hintaan. Mikäli jätekuorma joudutaan lajittelemaan biohajoavan jätteen vuoksi jäteasemalla, myös lajittelukustannukset nostavat lajittelemattoman jätteen käsittelyhintaa.

Muut hinnat pysyvät samoina tai jopa laskevat esim. puhdas puutavara ja asbestipitoinen jäte. Perusmaksu pysyy samana.

Pakkausjätteen tuottajavastuu

Pakkausjätteen täysi tuottajavastuu tulee voimaan 1.1.2016. Vastuu pakkausjätteestä siirtyy kunnilta pakkausten tuottajille.

Pakkausten tuottajayhteisölle tulee 17 ekopistettä taajamiin Millespakka Oy:n toimialueelle. Niissä kaikissa kerätään pakkauslasia, pakkauskuitua (pahvi ja kartonki) ja pakkaus /pienmetallia ja todennäköisesti myös paperia. Pakkausmuovin keräys tulee vain viiteen tuottajayhteisön ekopisteeseen.

Koska tuottajayhteisön keräysverkosto on harva, Millespakka Oy täydentää keräysverkostoa säilyttämällä omia ekopisteitään. Tuottajayhteisön ekopisteet sijoittuvat jätelain mukaisesti taajamiin, pääsääntöisesti kauppapaikkojen yhteyteen.

Tuottajayhteisön ekopisteverkoston valmistuttua, Millespakka Oy vähentää omia ekopisteitään tuottajien ekopisteiden läheisyydestä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät