-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Kymmenen kuukauden ikäinen Yhteismetsä laajenee vauhdilla Alajärvellä

– Alajärven yhteismetsä on saanut kaksi uutta osakasta ja lisäksi se on ostanut metsämaata omistukseensa. Yhteensä lisäys on n. 90 hehtaaria ja yhteismetsän pinta-ala on nyt 840 hehtaaria, kertoo hoitokunnan puheenjohtaja Keijo Rintamäki.

Yhteismetsä aloitti virallisesti toimintansa helmikuussa 2015. Osakaskunta piti joulukuussa toisen kokouksensa innostuneessa ilmapiirissä ja keskustelu kävi vilkkaasti. Edustettuna oli 11 osakasta ja 2/3-osa äänistä.

MAINOS

Kokouksessa hyväksyttiin metsäsuunnitelma, jota esitteli sen laatija MHY:n toiminnanjohtaja Arto Alanen. 10-vuotissuunnitelman mukaan puusto kasvaa lähes 28000 kuutiota ja kun hakkuumäärä on 23000 kuutiota, niin puuvaranto lisääntyy.

Puuston kehitysluokkajakauma on lähes ihanteellinen. Puuta myydään markkinatilanne huomioiden ja kuitupuun kysynnän arvioidaan paranevan 2-3 vuoden kuluttua nykyisestään. Metsänhoitotöitä tehdään aktiivisesti ja ajallaan sekä metsän kasvua optimoiden.

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 vahvistettiin, sen mukaan yhteismetsä harjoittaa ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää metsätaloutta osakkaittensa hyväksi, noudattaen voimassaolevia metsäsertifioinnin kriteerejä. Liikevaihdon arvioidaan olevan lähes 100000 euroa.

Erovuorossa olleet hoitokunnan jäsenet Heikki Mutka ja Pentti Yli-Olli valittiin uudelleen. Puheenjohtajana jatkaa Keijo Rintamäki ja toiminnantarkastajana Antti Pokela.

Yhteismetsän uusiksi osakkaiksi hyväksyttiin kaksi uutta metsänomistajaa. Seuraavan kerran on mahdollista liittyä mukaan vuoden 2017 alusta lukien ja jo nyt on tullut tiedusteluja siitä, miten yhteismetsään voi liittyä. Liittyminen alkaa tila-arvion teettämisellä, jonka voi tilata metsäalan ammattilaisilta, kuten Metsänhoitoyhdistys Suomenselkä ja Otso metsäpalvelut.

Osakaskunnan antaman valtuutuksen turvin loppuvuodesta on ostettu kaksi metsäpalstaa. Kokouksessa hoitokunta saikin jatkovaltuudet hankkia lisää metsäpalstoja, mikäli ne sijainniltaan ja ominaisuuksiltaan sopivat yhteismetsän muihin palstoihin.

Kokouksen lopuksi kuultiin arvio kuluvan vuoden tuloksesta. Kesäleimikosta puuta myytiin lähes 1800 kuutiota. Tarjouskilpailussa oli neljä osallistujaa ja hinnan sekä puiden katkonta-aineiston perusteella voittajaksi selviytyi Keitele Forest Oy. Hakkuut suoritettiin kostean kesän johdosta kahdessa erässä, sillä toiselle lohkolle päästiin vasta syyskesällä kelien kuivumisen jälkeen.

Faktat

– Alajärven yhteismetsän pinta-ala on 840 ha

– Metsätilojen arvo on lähes 2 milj. eur

– Yhteismetsä omistaa ostamansa metsäpalstat, mutta ei osakkaiden metsätiloja vaan hallinnoi niitä

– Osakkaina on 30 tilaa, joissa on 42 henkilöä/yhteisöä

– Suurin osakas on Alajärven kaupunki runsaan viidenneksen osuudella

– Pääomaveron maksaa osakkaiden puolesta yhteismetsä ja se on 2 % alhaisempi kuin yksityisillä

– Yhteismetsän tuotto jaetaan osakkaille tila-arvojen suhteessa

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät