24.3 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Eve Pitkäkangas harrastaa hirvenhiihtoa SM-tasolla

Hirvet juoksevat metsässä ja te juoksette perässä. Tällainen mielikuva on joillakuilla Eve Pitkäkankaan kavereilla ollut hänen harrastuksestaan. Monipuolisen urheilijan ja Alajärven vuoden 2015 Ryhtitytön yhtenä harrastuksena on nimittäin hirvenhiihto, ja hän on vieläpä menestynyt siinä varsin hyvin.

Lajin varhaishistoriasta huolimatta hirvenhiihdossa ei kuitenkaan jahdata eläviä hirviä metsän keskellä. Hirvenhiihto muistuttaa lajina paljon ampumahiihtoa, muutamin eroavaisuuksin. Hirvenhiihto koostuu kolmesta osasta, hiihdosta, ammunnasta ja etäisyyden arvioinnista. Kesäkausilla ja vähälumisina talvina hiihtämisen sijasta juostaan.

MAINOS

– Laji on Suomen Metsästäjäliiton alainen ja se on kehitetty metsästäjiä varten ampuma- ja arviointitaitoja parantamaan, kertoo Even äiti Pirjo-Marja Pitkäkangas.
Lajissa tavoitellaan pisteitä, joita on jaossa kaikkiaan 1200 kappaletta. Ammunta voi tuottaa parhaimmillaan 600 pistettä, hiihto-osuus 300 pistettä ja arviointitehtävä 300 pistettä.

Pirjo-Marja Pitkäkangas esittelee arviointitehtävässä käytettävää hirvenpäätä. Se sijoitetaan hiihtoreitin varrelle 50–200 metrin päähän.
Pirjo-Marja Pitkäkangas esittelee arviointitehtävässä käytettävää hirvenpäätä. Se sijoitetaan hiihtoreitin varrelle 50–200 metrin päähän.

Ammuntaosuudessa ammutaan kymmenen laukausta seisten sadan metrin päässä sijaitsevaan pistetauluun. Ammunnasta saadut pisteet kerrotaan kuudella. Aseena käytetään etenkin mestaruustason kilpailuissa hirvikivääriä. Myös pienoiskiväärin käyttö on mahdollista.

Hiihto-osuudessa nopein hiihtäjä palkitaan 300 pisteellä, ja muiden pisteet määräytyvät aikaerosta nopeimpaan hiihtäjään.

Etäisyyden arvioinnissa hiihtoreitin varrelle on maastoon kätketty hirvenpään kokoinen ja muotoinen kuvio, joka sijaitsee 50 – 200 metrin päässä. Hirvenpäähän ei ammuta ainuttakaan laukausta, vaan sen etäisyys pyritään ilman apuvälineitä arvioimaan mahdollisimman tarkkaan. Etäisyyden silmämääräinen arvioiminen voi olla melkoinen haaste.

– Hirvenpää voi olla sijoitettu aukeaan paikkaan, metsän keskelle tai taimikkoon. Joskus se on ylä- tai alamäessä, selventävät Eve ja Pirjo-Marja. Täysin oikea arviointitulos antaa 300 pistettä ja jokainen virhemetri vähentää tulosta kahdella pisteellä.

Kilpailumenestystä

Eve Pitkäkangas aloitti harrastuksensa jo seitsemän vuoden ikäisenä jolloin hän oli ensimmäistä kertaa hirvenhiihtokisoissa. Siitä lähtien Eve on kulkenut kilpailuissa ympäri Suomea äitinsä Pirjo-Marjan kanssa.

Vanhempien kiinnostus lajiin on selvästi tarttunut myös heidän tyttäreensä ja samaa mieltä on myös Eve. Molemmat vanhemmista metsästävät, sekä ovat saaneet kisamenestystä hirvenhiihdossa. Pirjo-Marja on myös aiemmin harrastanut aktiivisesti ampumahiihtoa.

Even osaaminen on kehittynyt vähitellen siihen pisteeseen, että talvella 2015 hän voitti hirvenhiihdon viestimatkan SM-kultaa yhdessä äitinsä ja Vuokko Puolivälin kanssa. Samana talvena hän myös saavutti s15-sarjassa SM-hopeaa. Kyseisessä sarjassa tytöt ja pojat kilpailevat yhdessä.

Seuraavat hirvenhiihdon SM-kisat kisataan Vaalassa maaliskuussa 2016. Sekä Eve, että Pirjo-Marja osallistuvat kilpailuihin. Eve kilpailee tuolloin s17-sarjassa.

Patruunat ladataan itse

Hirvenhiihdon harrastajat ovat tarkkoja ampujia. Huonompinäköiselle lähes näkymättömissä oleva ammuntataulu saa Eveltä sarjan lähes kymppiä hipovia osumia. Taulu on sadassa metrissä ja siihen ammutaan kymmenen laukausta.

Äiti ja tytär jakavat hirvenhiihdossa yhteisen harrastuksen. Viestimatkan SM-kultaa he voittivat talvella 2015.
Äiti ja tytär jakavat hirvenhiihdossa yhteisen harrastuksen. Viestimatkan SM-kultaa he voittivat talvella 2015.

Even kilpailuennätys ammuntaosuudesta on 97 pistettä maksimin ollessa 100. Pirjo-Marja on päässyt yhden pisteen pidemmälle, 98 pisteeseen. Alan harrastajat ovat tarkkoja ammunnassa käytettävistä patruunoista.

– Kaupasta ostettavat panokset ovat usein liian kovia, eikä niiden kisaominaisuudet ole kovin hyvät, kertoo Pirjo-Marja. Niinpä he kasaavat hylsyihin itse ruudit, nallit ja luodit.

Laji sopii monenikäisille

Hirvenhiihto sopii hyvin miehille kuin naisille. Ikäkään ei ole lajille este. Eve on 15-vuoden iästä huolimatta ehtinyt harrastamaan lajia jo yli kahdeksan vuotta. Sarjoja löytyy myös yli 70-vuotiaille. Jos hiihto- tai juoksunopeus ei tunnu vahvimmalta osa-alueelta, on mahdollista osallistua arviointiin ja maalitauluammuntaan rauhallisemmassa lajissa, hirvenkävelyssä. Tuolloin matkan suorittamisen nopeudesta ei anneta pisteitä.

– Kesäkaudella on hirvenhiihtoharjoitukset aina maanantaisin kello 18 Alajärven ampumaradalla. Näihin on vapaasti tervetullut tutustumaan, Pirjo-Marja toteaa. Hän lupaa myös että uusia neuvotaan ja opastetaan ja voi olla mahdollista päästä kokeilemaankin. Oman aseen hankkimista hän kuitenkin suosittelee, mikäli hirvenhiihtokärpänen sattuisi puraisemaan.

Joona Rannisto

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät