MAINOS

Aallokko kutsuu -hanke haluaa kunnostaa Alvar Aallon suunnitteleman Villa Väinölän

Aallokko kutsuu -hanke on Alajärven kaupungin, Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo Nelimarkka-museon hallinnoima kehittämishanke. Hankkeen rahoittaa Maaseudun kehittämisyhdistys Aisapari ry. Hankkeen kesto on 1.11.2015 – 31.12.2017.

Alvar Aallon suunnitteleman ja jo osittain remontoidun Villa Väinölän kunnostamiseen ja sen tunnetuksi tekemiseen Aisapari ry on myöntänyt 90000 euron hankerahan. Lisäksi museovirasto on myöntänyt 10000 euron remonttirahan.

Aallokko kutsuu -hankkeen taustaa

MAINOS

Vuosia tyhjänä seissyt ja jo pitkälle kunnostettu Villa Väinölä Alajärven keskustassa siirtyi vuoden 2015 alussa Nelimarkka-museon hallintaan. Näin muodostuneen Aallon ja Nelimarkka-museon välisen yhteyden myötä museo kokee velvollisuudekseen edistää samalla myös koko Alvar Aallon Alajärveen liittyvän elämäntyön tunnettavuutta.

Tehtäväkenttä on laaja eivätkä museon omat henkilöresurssit riitä yksinään työn toteuttamiseen. Aallokko kutsuu-hankkeen tarkoitus on viedä työtä eteenpäin yhteistyössä eri hankkeiden, alueen toimijoiden, yritysten ja yhdistysten kanssa.

– Tämä on sateenvarjohanke ja olemme miettineet miten eri hankkeet ja kulttuurin toimijat omissa aloissaan, mukaan lukien taiteilijat saataisiin saman sateenvarjon alle, kertoo Maria Lampinen, museotoimenjohtaja Nelimarkka-museosta.

Hankkeen tavoite

Aallokko kutsuu-hankkeen tavoitteena on sovittaa Alvar Aallon elämäntyö Alajärvellä Nelimarkka-museon toimintaan.

Tarkoitus on laatia käyttösuunnitelma tyhjälle Villa Väinölälle ja toimintasuunnitelma Aallon Alajärven rakennuksien tunnetuksi tekemiselle ja liittämiselle osaksi alueellista, valtakunnallista ja kansainvälistä Aalto-kokonaisuutta.

Alvar Aallon suunnitteleman ja vuonna 1926 rakennetun Villa Väinölän odotetaan heräävän henkiin lähitulevaisuudessa
Alvar Aallon suunnitteleman ja vuonna 1926 rakennetun Villa Väinölän odotetaan heräävän henkiin lähitulevaisuudessa

Tarkoituksena on myös tehdä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa Alajärvestä vetovoimainen kulttuurimatkailukohde, Taiteen ja Arkkitehtuurin kaupunki, Suomi100-juhlavuoden kunniaksi.

Suunniteltuja toimenpiteitä

Suunnitteluvaihe eri toimijoiden verkostoitumiseksi tiedonkeruineen tehdään tämän vuoden ja vuoden 2017 kevään aikana. Suunnitelmissa on ”Elämää Alajärvellä” perusnäyttelyn suunnittelu ja kokoaminen. Lisäksi Suomi100-juhlavuoden yhteyteen pyritään kokoamaan Eero Nelimarkan ja Alvar Aallon yhteisnäyttely yhteistyössä Nelimarkka-museon ja Jyväskylän Aalto-museon kanssa.

Myös Villa Nelimarkassa sijaitsevan residenssin laajentamista Villa Väinölän yläkertaan puuhataan yhteistyössä alueen taiteilijoiden ja kansainvälisten kontaktien kanssa. Joitakin Suomi100-juhlavuoden tilaisuuksia suunnitellaan pidettäväksi Väinölässä.

– Kauheasti on ideoita ja haluamme että Villa Väinölä on kaikille avoin niin että sieltä löytyisi kaikille jotakin: ammattitaiteilijoille, harrastajille ja järjestäjille, kertoo Maria Lampinen. Hän lisää, että näillä järjestelyillä halutaan kunnioittaa Eero Nelimarkan toiveita.

– Nelimarkan kirjearkistosta tulee jatkuvasti esille halu tukea taiteen harrastamista, joka on ollut Eerolle ykkösasia.

Näitä Eero Nelimarkan toiveita ajatellen ajatuksena on järjestää kursseja, seminaareja ja symposiumeja ammattitaiteilijoille ja leirejä, kursseja ja työpajoja taiteen harrastajille.

Se, miten kaikki tämä saadaan käytännössä järjestymään, selviää kuluvan vuoden aikana.

Villa Väinölän avajaisjuhla ja siihen liittyvät näyttelyt on tarkoitus järjestää kesällä 2017 Suomi100-juhlavuoden kunniaksi.

Joona Rannisto

MAINOS
Exit mobile version