1 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Kaupan Kehittämisryhmä toiminut Alajärvellä jo 20 vuotta – yhteistyön juuret vieläkin syvemmällä

Alajärvellä kauppiaiden kesken vallitsee poikkeuksellisen laaja ja pitkän historian omaava yhteistyö. Nykymuotoinen Kaupan Kehittämisryhmä, joka kokoaa siipiensä suojiin yli 30 paikallista kauppaliikettä, on toiminut nyt jo 20 vuoden ajan.

Kaupan Kehittämisryhmä on Alajärven Yrittäjien alainen, itsenäinen toimija. Sen ajatuksena on ollut alusta pitäen alajärveläisen kaupan aseman vahvistaminen ja toimintaedellytysten turvaaminen sekä vetovoimaisuuden lisääminen koko Järviseudun alueella.

MAINOS
Kaupan Kehittämisryhmä kymmenvuotisjuhlassaan, vuonna 2006.
Kaupan Kehittämisryhmä kymmenvuotisjuhlassaan, vuonna 2006.

Ensimmäinen kauppiasjaosto Alajärvelle perustettiin epävirallisesti kauppiaiden toimesta jo niinkin kauan sitten, kuin vuonna 1972. Yrittäjien virallinen alajaosto siitä tuoli vuonna 1976. Ryhmän kokoonkutsujana toimi yrittäjien hallitus ja ensimmäisen kokouksen kokoonkutsujana oli Markku Harju.

Ryhmän periaatteena oli kaupan yhteisten asioiden kehittäminen ja yhteismarkkinointi.

Ryhmässä oli mukana vain pieniä yrityksiä ja käynnistyi keskustelu siitä, että mukaan saataisiin myös isoja yrityksiä. Vuonna 1996 toimintaan tuli mukaan kaupungin silloinen elinkeinoasiamies Jouko Etula ja koko ryhmä ja sen toiminta alkoivat laajentua.

Ryhmän nimi muuttui 20.2.1996 Kaupan Kehittämisryhmäksi. Laajennetun ryhmän alkuunpanijoina toimivat Pentti Harju ja Jouko Etula.

Kaupan Kehittämisryhmän tarkoituksena on edistää Alajärven yritysten tunnettavuutta ja vetovoimaisuutta sekä nostaa esiin tasapuolisesti eri yrityksiä ja yrittäjiä. Kivijalkamyymälät ovat tärkeä osa elinvoimaista keskustaa. Ryhmä järjestää vuosittain kuusi markkinatapahtumaa.

Kaupan Kehittämisryhmän tapahtumissa on tehty ja nähty monenlaista, akankannosta alkaen!
Kaupan Kehittämisryhmän tapahtumissa on tehty ja nähty monenlaista, akankannosta alkaen!

Kaupan Kehittämisryhmään tänä vuonna kuuluvat puheenjohtaja Annukka Raatikainen, varapuheenjohtaja Karoliina Vuorinen, sihteeri Jukka Salmenautio, Matti Ahonen, Ari Ahvenlampi, Mika Ainonen, Markku Harju, Lauri Joensuu, Riitta Linna, Jukka Peltokangas, Tuomo Pollari ja Virpi Turja. Kutsuttuina ovat lisäksi Jouko Etula JPYP:stä, Toni Harjula Alajärven yrittäjistä, Minna Luiro Naisyrittäjistä ja torikauppiaiden valitsema edustaja.

Toiminta pyörii keskimäärin noin 15000 euron vuosibudjetilla, josta pieni osuus tulee Alajärven yrittäjiltä ja JPYP:ltä. Merkittävimmiltä osin kustannukset maksavat mukana olevat yritykset itse.

Tulevaan tähdäten

Vaikka toiminnalla on pitkä ja toimelias menneisyys, tällä hetkellä katse on kuitenkin tulevaisuudessa.

Kaupan Kehittämisryhmä on seurannut huolestuneena sitä, miten monet palvelut ovat viime vuosina loitonneet. Toisaalta on iloittu siitä, että myös uusia yrityksiä on syntynyt ja monet niistä ovat pian laajentaneetkin toimintaansa.

Monia julkkiksiakin on Alajärven tapahtumissa vieraillut vuosikymmenten varrella.
Monia julkkiksiakin on Alajärven tapahtumissa vieraillut vuosikymmenten varrella.

Tämä on tärkeää siksi, että näin kaikki seutukunnan asukkaat saavat jatkossakin tarvitsemansa palvelut kohtuullisen etäisyyden päästä.

Positiivista suuntaa on myös ollut nähtävillä. Toni Harjula kertoo, että asiakkaista yhä useampi saapuu Alajärvelle naapurikunnista mm. uuden uimahallin vetämänä ja samalla käydään myös paikkakunnan liikkeissä. Vastaava ilmiö tapahtuu varmasti myös sitten, jos uusi monitoimihalli rakennetaan.

Tulevaisuuteen Kaupan Kehittämisryhmä katsoo myös juhliessaan 20 vuottaan. Juhlaa vietetään juhlakokouksessa, jossa juhlapuhujana on Etelä-Pohjanmaan yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi. Kokouksen teemana on käydä strategiakeskustelua siitä, miten jatketaan eteenpäin.

Anne Niemen aiheena on palvelujen merkitys ja saatavuus Alajärven ja Järviseudun asumisviihtyvyyden kannalta.

Suurelle yleisölle 20 -vuotisjuhla näyttäytyy ennen muuta 10.-12.3. juhlapuhallusten merkeissä! Hinnat romahtavat Alajärvellä nyt kunnolla, kun perinteiset Puhalluspäivät saavat tavallista juhlavammat puitteet ja kauppiaat ovat luvanneet, että Juhlapuhalluksessa on tarjoustuotteiden kirjo entistäkin laajempi!

Juhlapuhallusta vietetään lähes kolmessakymmenessä eri liikkeessä Alajärvellä. Puhalluspäivien liikkeistä voi tehdä todellisia löytöjä, sillä esimerkiksi Laukkosen Kukkakaupalla Puhallus-kassin täynnä poistokukkia saa vitosella, Seppälässä vierailee lasten suosikki eläinmaskotti kettu ja luvassa on useita Juhlapuhallus -tarjouksia. Info Kirjakaupasta Suvi Penninkangas myy pussikaupalla kirjoja, eikä maksa paljon!

Tekniset Japolla teemana on terveys ja hyvinvointi. Tarjolla on niin sykemittarit, aktiivisuusrannekkeet, älykellot kuin ilmankostuttimet ja -puhdistimet, henkilövaa’at ja verenpainemittarit.

Tuula Jokiaho

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät