10.5 C
Alajärvi
sunnuntai 01.10.2023
spot_img
MAINOS

Järviseudun Kennelkerholla monipuolista koiraharrastustoimintaa

Järviseudun Kennelkerhon tarkoituksena on tarjota alueen koiranomistajille tietoa ja mahdollisuus harrastaa yhdessä ja tavata toisiaan. Tänä vuonna on jo pidetty pennuille tarkoitettuja tapaamisia Vimpelissä ja Alajärvellä.

Maaliskuun lopussa alkaa pentujen tapakasvatuskurssi, joka on Vimpelin ja Alajärven yhteinen. Tapaamiset ja kurssi antavat pennulle mahdollisuuden tottua toisiin koiriin sekä vieraisiin paikkoihin ja ihmisiin.

Emilia Hintsa tuli pentutapaamiseen kääpiövillakoira Ellun kanssa tutustumaan toisiin koiriin.
Emilia Hintsa tuli pentutapaamiseen kääpiövillakoira Ellun kanssa tutustumaan toisiin koiriin.

– Se kaikki mitä tehdään, kun koira on alle seitsemänkuinen maksaa takaisin tosi paljon koiran aikuiskäyttäytymisessä, Anna-Maija Siponkoski kertoo. Hän on ollut mukana kennelkerhon toiminnassa jo pitkään ja vetää kerhon koulutuksia.

MAINOS

Kun koira on rokotettu, on hyvä lähteä pentukursseille, Siponkoski opastaa. Jo ennen sitäkin on hyvä viedä koiraa eri paikkoihin ja toisten koirien luokse, ja antaa sille kokemuksia.

– Varsinkin metsästyskoirat pitää ehdottomasti viedä jo 9-10 viikkoisena metsään, Siponkoski neuvoo. Ylipäätään jo ennen koiran ottamista on hyvä tutustua kennelliiton nettisivuilla koiranomistajan peruskurssiin saadakseen tietoa esimerkiksi koiran hankinnasta ja sen perushoidosta.

Tottelevaisuuskoulutukseen on hyvä siirtyä pentukurssin jälkeen. -Se on jo hieman vaativampaa ja siinä asetetaan koiralle jo hieman tavoitteita, Siponkoski selventää. Tottelevaisuuskoulutus sopii esimerkiksi niille, jotka tähtäävät kilpailemaan koiran kanssa tai haluavat itselleen koulutetun koiran.

Lisäksi kerho järjestää näyttelykoulutusta ja agilitya. Näyttelykoulutuksessa harjoitellaan näyttelytilannetta varten asioita, joita ei voi koiran kanssa harjoitella kotoa. Tänä keväänä sitä järjestetään, jos koulutukseen on tulijoita.

Agilitykurssit käynnistyvät keväällä tai alkukesästä Alajärvellä ja Vimpelissä. Kerho on yrittänyt löytää vuokralle talviharjoittelutilan, kuten tyhjän hallin. Se on yhä etsinnässä lehti-ilmoittelusta huolimatta.

Huhtikuun lopulla Alajärvellä järjestetään MH-luonnekuvaus. Siinä tietyn paineistuksen alla tutkitaan koiran luonnetta, miten se käyttäytyy. – Se on eri asia, miten se käyttäytyy kotona kuin että se joutuu tietyn paineistuksen alle, Siponkoski selittää. Viikonlopun aikana voidaan kuvata 20 koiraa. Tulijoita on ympäri Suomen, mutta kerhon jäsenillä on etuoikeus päästä mukaan.

Helmikuisessa pentutapaamisessa Vimpelissä oli mukana 11 koiraa. Kouluttajina toimineet Siponkoski ja Kaija Åby loivat tilanteita, joissa nähtiin kuinka koira käyttäytyy esimerkiksi vieraan ihmisen lähestyessä. Lisäksi harjoiteltiin kontaktin luomista koiraan. -Jos kontaktia koiran kanssa ei ole, sille ei mene mikään jakeluun, Åby opasti.

Alajärveläiset Kati ja Emilia Hintsa olivat mukana 4,5 kuukauden ikäisen kääpiövillakoira Ellun kanssa. He lähtivät katsomaan toisia koiria, koska niitä ei juurikaan tuttavapiirissä ole. Ellu on perheen ensimmäinen oma koira. Ellulle ei luotu suuria paineita tapaamiseen.

– Ei odoteta mestaritottelijaa, Kati Hintsa kertoo odotuksista koiraa kohtaan. Emilian mukaan koiraa on kuitenkin jo kotonakin opetettu, ja se osaa esimerkiksi kieriä. Mukana kerrottiin olevan avoimin mielin ja katselevan mihin tapaaminen johtaa.

Kennelkerholla on meneillään 30-vuotisjuhlavuosi. Keväälle on suunnitteilla yhteislenkkejä, joissa koirilla on mahdollisuus tottua muihin koiriin.

Tapakasvatuskurssin lisäksi on tulossa arkitottelevaisuuskoulutusta. Rokulipäivien yhteydessä kennelkerho järjestää match show’n, jonne toivotaan vapaaehtoisia työntekijöitä mukaan. MH-luonnekuvausta voi halutessaan tulla seuraamaan. Kerhon tapahtumista ilmoitetaan sen nettisivuilla.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät