Sinustako Lappajärven jäidenlähtöveikkauksen voittaja?

Mainos[adrotate banner="3"]

Loton täysosumaa todennäköisempää on voittaa Lappajärven jäidenlähtöveikkauksessa. Lions-Club järjestää jälleen arvauskilpailun jäidenlähtöajankohdasta myymällä arpoja 10.4. asti. Kilpailun ensimmäinen palkinto on 800 euron arvoinen televisio, kakkospalkinto Asus ZenPad-tabletti ja kolmospalkinto 200 euron arvoinen matto.

Arvanostajan tulee arvata päivämäärä, milloin Lappajärvi vapautuu jäistä vuonna 2016 alueelta, joka rajoittuu Karvalan Nuorisoseuran rannasta Salonpäähän ja sieltä Selkäsaariin ja edelleen Lehtiniemeen.

MAINOS

Mikäli samaa oikeaa päivämäärää arvanneita on useita, arvotaan palkinnot oikein arvanneiden kesken. Näin kävi esimerkiksi toissa vuonna, jolloin oikeaa päivämäärää arvasi peräti 36 henkilöä. Arvan hinta on viisi euroa.

Arvauskilpailusta saadut tuotot käytetään nuorisotyöhön, huumevalistukseen ja Lappajärven koulun oppilaiden stipendeihin.

Veikkausvihjeitä liki satavuotisesta historiasta

Tuomarina jäidenlähdössä toimii kovana kalamiehenä tunnettu Mikko Puro, joka liikkuu järvellä ahkerasti ja voi tarkkailla jäidenlähtötilannetta myös kotoaan kiikarilla.

Puro jatkaa tehtävässään Matti ja Eemeli Karvalan viitoittamalla tiellä. Eemeli Karvala aloitti jäidenlähdön muistiin merkitsemisen vuonna 1918. Tämän jälkeen on talletettu kaikki jäidenlähtöpäivämäärät sotavuosia 1942 ja 1944 lukuun ottamatta, jolloin Karvalassakin oli kiireellisempää tekemistä.

Tilastojen mukaan myöhäisiä päivämääriä ovat olleet esimerkiksi 30.5.1985 ja 27.5.1941. Ennätyksellisen aikaisin jäät lähtivät 15.4.2014, aikaisia olivat myös 19.4. tapahtuneet jäidenlähdöt vuosina 1921, 1948 ja 2007.

Kun leirikouluunsa rahaa keräävät lukion ykkösluokan oppilaat markkinoivat kymmenen markan hintaisia arpoja vuonna 1989, niin eräs matemaatikko oli laskenut keskimääräisen jäidenlähdön tapahtuneen siihen mennessä 10. toukokuuta.

Päivämäärien vaihteluväliksi hän laski 41 vuorokautta, joten vuodet eivät ole veljeksiä Lappajärvessäkään.

Viime vuosina jäät ovat lähteneet matemaatikon laskemaa keskiarvoa aikaisemmin. Uuden vuosituhannen alun jäidenlähdöt olivat esimerkiksi 4.5, 2.5, 27.4, 10.5 ja 4.5. Viime vuonna jäät lähtivät 19.4.

Jään paksuus viisi senttiä alle keskiarvon

Suomen Ympäristökeskus on kerännyt tietoja Lappajärven jään paksuudesta vuodesta 1961 alkaen. SYKEn tilastojen mukaan jään keskimääräinen talvikautinen maksimipaksuus on ollut 57 cm ja tilastoidun jakson ennätyspaksuus 78 cm maaliskuulta 1987.

Tuoreimman mittaustiedon (10.3.2016) mukaan jään paksuus mittauspaikalla Halkosaaressa oli 46 cm eli vain viisi senttiä kyseisen ajankohdan keskiarvoa ohuempaa.

Maaliskuun puolivälissä Lappajärven jäällä ovat useat pilkkimiehet liikkuneet autolla. Kärnän saaren ympäri kiertävä latu on hiihtäjien iloksi ollut hyvässä kunnossa. Monen järvellä liikkuvan mielestä ulkoilukelit ovat nyt pääsiäisenä parhaimmillaan, joten kovin aikaista jäiden lähtöä ei voi ennusmerkkien perusteella vihjata.

T. Tyynelä

MAINOS
Edellinen artikkeliLehtimäen Jyske muisti Suomenmestariaan
Seuraava artikkeliHautamäki ylsi tavoitteiseensa Nilsiän SM-rallissa