Älä kylvä kurkkua liian aikaisin

Mainos[adrotate banner="3"]

Taimikasvatus onnistuu ensikertalaiseltakin. Taimikasvatuspaikaksi valitaan valoisa ikkuna ja kasvualustaksi puhdasta kylvö- tai taimimultaa. Multaan lisätyt hyötymikrobit parantavat taimien vastustuskykyä ja kasvutarmoa.

Jotkut hyötykasvit ja kesäkukat esikasvatetaan, koska muuten ne eivät ehtisi kukkia tai tuottaa satoa kesän aikana. Kasvun ihmettä on hauska seurata omalla ikkunalaudalla. Itse kasvattamalla säästää ja voi myös hankkia sellaisiakin kasveja, joita ei muuten ole tarjolla.

MAINOS

Maalis-huhtikuussa on aika kylvää pitkää taimikasvatusaikaa vaativat kasvit. Nyt maaliskuussa kylvetään esimerkiksi tomaatti, ananaskirsikka, petunia ja lobelia. Kurkun kylvöaika on vasta toukokuussa.

– Taimikasvatusta ei kannata aloittaa liian aikaisin, etteivät taimet kasva pitkiksi ja honteloiksi. Venähtäneet taimet katkeavat helposti ja niiden sato viivästyy. Koristekasveilla venyminen heikentää kasvin ulkonäköä, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kylvöastian on oltava puhdas. Käytetyt ruukut ja lokerikot pestään kuumalla vedellä. Mullaksi valitaan kylvöön tai taimikasvatukseen tarkoitettu multa.

– Pussitetuissa multaseoksissa ei ole rikkakasvien siemeniä, tauteja eikä tuholaisia ja siksi ne ovat helppoja ja turvallisia käyttää. Uusiin kylvömultiin on lisätty myös hyötymikrobeja, jotka parantavat taimien kasvua, kertoo Biolanin Kerttula.

Hyötymikrobit nyt myös kotipuutarhurin taimille

Taimikasvatusaikana kasvien vastustuskykyä voidaan lisätä hyötymikrobien avulla. Gliocladium-sieni on eristetty suomalaisesta peltomaasta. Se elää kasvin juuren pinnalla ja syrjäyttää haitallisia pieneliötä ja parantaa näin kasvin vastustuskykyä.

– Gliocladium-lisäyksellä on saatu erityisen hyviä kasvutuloksia taimikasvatusaikana: taimet kasvavat nopeammin, niistä kehittyy vahvempia ja vastustuskykyisempiä. Ammattiviljelijät ovat käyttäneet Gliocladiumia pitkään, mutta nyt sitä on lisätty myös puutarhaharrastajien kylvö- ja taimimultaan, kertoo Kerttula.

Toinen uusista mullista löytyvä hyötymikrobi on mykorritsa eli sienijuuri. Se on kasvin juuren ja sienen muodostama symbioosi, jossa sieni saa kasvilta yhteyttämistuotteita ja sieni puolestaan kerää kasville vettä ja ravinteita laajalla rihmastollaan.

– Maapallon kasveista noin 90 prosenttia elää luonnostaan symbioosissa sienen kanssa. Nyt tämä luonnollinen symbioosi on valjastettu kotipuutarhureiden käyttöön parantamaan taimien kasvuunlähtöä ja kasvutarmoa, sanoo Kerttula.

Kun kasvi saa mykorritsan ansiosta riittävästi vettä ja ravinteita, se kasvaa hyvin ja on myös kestävämpi tauteja ja tuholaisia vastaan. Kun symbioosi muodostuu kerran, se yleensä kestää kasvin koko eliniän.

Taimikasvatuksen ABC

1.Käytä vain puhtaita kylvöastioita.
2.Valitse kylvöön tai taimikasvatukseen tarkoitettu multa.
3.Älä kylvä liian aikaisin, tarkista lajin kylvöaika ja -ohjeet siemenpussista.
4.Kostuta multa ennen kylvöä.
5.Pidä kylvös sumuttamalla kosteana koko itämisen ajan.
6.Siirrä taimet valoon heti, kun verso työntyy mullan pinnalle.
7.Ensimmäisten kunnollisten lehtien kasvettua on aika istuttaa pikkutaimet suurempaan ruukkuun.
8.Aloita taimien lannoitus pari viikkoa ruukutuksen jälkeen.

Kylvöaikataulu
Vihannekset
Ananaskirsikka maaliskuu
Tomaatti maaliskuu
Kaalit huhtikuu
Kynteli, mintut, rakuuna huhtikuu
Kesäkurpitsa toukokuu
Kurkku toukokuu
Maissi toukokuu
Meloni toukokuu

Kukat
Ahkeraliisa maaliskuu
Koristetupakka maaliskuu
Lobelia maaliskuu
Petunia maaliskuu
Apinankukka huhtikuu
Oppineittenkukka huhtikuu
Samettikukka huhtikuu

MAINOS
Edellinen artikkeli41 vuotta kouluttajana – Tarmo Höykinpuro eläkepäiville
Seuraava artikkeliPalmusunnuntai – Messias ratsastaa aasilla