-1.2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Vimpeli sanoi yksimielisesti ei – Alajärvi kannattaa

Alajärven ja Vimpelin valtuustot kokoontuvat tänään päättämään kantansa erityisen kuntajakoselvittäjän 24.2. tekemään kuntarakennelain mukaiseen esitykseen ja siihen liittyvään kuntien yhdistymissopimukseen.

Valtuuston puheenjohtaja Anne Niemi Niemi muisteli vuotta 1996, jolloin Vimpeli ei suostunut yhteisen joukkueen perustamiseen Alajärven Ankkureiden kanssa, vaikka alajärveläiset sitä toivoivatkin ja Vedon talous oli heikoilla. Silloinkin toteutui pieni ihme, jollaisen Vimpeli aikoo jälleen tehdä. Niemen vierellä kunnanjohtaja Anita Paavola.
Valtuuston puheenjohtaja Anne Niemi Niemi muisteli vuotta 1996, jolloin Vimpeli ei suostunut yhteisen joukkueen perustamiseen Alajärven Ankkureiden kanssa, vaikka alajärveläiset sitä toivoivatkin ja Vedon talous oli heikoilla. Silloinkin toteutui pieni ihme, jollaisen Vimpeli aikoo jälleen tehdä. Niemen vierellä kunnanjohtaja Anita Paavola.

Vimpelin kunnanvaltuuston päätös asiassa oli odotusten mukainen, yksimielinen ja nopea. Kunnanhallitus oli esittänyt valtuustolle ja esitettäväksi edelleen Valtioneuvostolle, että Vimpelin kunta ei hyväksy erityisen kuntajakoselvittäjän tekemää kuntarakennelain mukaista esitystä eikä siihen liittyvää yhdistymissopimusta Alajärven kaupungin kanssa.

MAINOS

Perusteluna päätökselle on se, että Vimpelin kunta katsoo omaavansa edellytykset palvelujen järjestämiseen ja turvaamiseen kuntalaisille itsenäisenä kuntana myös tulevaisuudessa.

Kokouksen alussa valtuuston puheenjohtaja AnneNiemi kertasi lyhyesti prosessia, jonka myötä tähän päivään oli tultu. – Olemme roikkuneet löyhässä hirressä vuodesta 2014 saakka. Erityisen kuntajakoselvityksen tulos oli meille pettymys, sillä Vimpelissä on jälleen löydetty yhdessä tekemisen taito ja opittu luottamaan toinen toisiimme.

Niemi muisteli myös vuotta 1996, jolloin Vimpelin Vedon talous oli heikoissa kantimissa ja silloin Vimpeli ei suostunut yhteisen joukkueen perustamiseen Alajärven Ankkureiden kanssa, vaikka alajärveläiset sitä toivoivatkin. Silloinkin toteutui pieni ihme, jollaisen Vimpeli aikoo jälleen tehdä.

– Pakkoliitos ei antaisi hyvää lähtökohtaa tulevaisuudelle, Niemi katsoi.

Päätös asiasta nuijittinkin valtuustossa pöytään suuren yksimielisyyden vallitessa, vain yhden kommentin saattelemana. Ensio Uusitupa totesi että neljä vuotta meni yksimielisyyden saavuttamiseen mutta on hyvä, että se on nyt saavutettu.

Alajärvi äänestäen ratkaisuun

Alajärvellä esitys aiheuttaa selkeästi enemmän mielipiteenilmauksia kuin Vimpelissä, mikä oli jo ennalta odotettavissa. Jo kaupunginhallituksen käsittelyssä Tapio Höykinpuro esitti Kuisma Kujalan kannattamana, että Alajärven kaupunki olisi hylännyt erityisen kuntajakoselvittäjän tekemän kuntarakennelain mukaisen esityksen ja siihen liittyvän yhdistymissopimuksen. Esitys hävisi tuolloin äänin 2-7 ja yksi tyhjää.

Näin ollen kaupunginhallitus esitti valtuustolle, että Alajärven kaupunki hyväksyy erityisen kuntajakoselvittäjän esityksen ja yhdistymissopimuksen, jonka mukaan Vimpelin kunta yhdistyisi Alajärven kaupunkiin 1.1.2017.

Kaupunginvaltuustossa Tapio Höykinpuro on uudistanut esityksensä, ettei yhdistymissopimusta hyväksyttäisi. Häntä ehätti ensimmäisenä kannattamaan Kauko Ukonmäki.

Perusteluna on Vimpelin kielteinen kanta, ja se ettei Höykinpuro haluaisi rakentaa jännitteitä Alajärven ja Vimpelin välille.

Äänestys asiassa on juuri päättynyt ja Alajärvi puoltaa kuntaliitoksen solmimista äänin 22-11, kahden äänestäessä tyhjää.

Kuntaliitosta äänestyksessä vastustivat Ville Joensuu, Pentti Hietala, Kuisma Kujala, Kauko Ukonmäki, Tomi Uusipakka, Johannes Herttola, Tapio Höykinpuro, Terho Mäkelä, Juhani Peltola, Jukka Kangastie ja Timo Kivimäki.

Tyhjää äänestivät Raimo Vistbacka ja Kaarina Paalijärvi.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät