1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Erasmus-vieraat arvostivat suomalaista luontoa ja nauttivat Pyhävuorelle patikoinnista

Alajärven yläkoululle saapui viikoksi 22 ulkolaista oppilasta ja neljä opettajaa Liettuan Elektrenain ja Italian Monselicen kouluista osana kolmivuotista Erasmus+ projektia.

Yläkoululla toimii oppituntien jälkeen Maria Hautamäen ja Pekka Kylkilahden vetämä kansainvälisyyskerho, jossa käyvien oppilaiden koteihin vieraat majoittautuivat.

MAINOS
Liettualaiset Vilius ja Edminas arvostivat suomalaista luontoa ja patikointireissu Pyhävuorelle oli viikossa parasta.
Italialaiset Andrea, Federica ja Elena pitivät suomalaisia ystävällisinä ja mukavia sekä nauttivat luonnostamme.

Maanantaina vieraat tutustuivat kouluun. Lisäksi he vierailivat Nelimarkkamuseolla ja tekivät sen opettajien johdolla projektityön. Tiistaina oppitunteihin tutustumisen jälkeen he lähtivät patikoimaan Pyhävuorelle.

Torstaiaamuna oli työstetty viikon aikana otettuja valokuvia. Loppupäivä kului Suvirannassa, jossa ryhmäytysleikkejä veti Kristiina Ylitalo Alajärven seurakunnasta. Siellä vieraat pääsivät saunomaan ja uimaan. Varsinkin opettajat olivat innostuneet uimisesta, ja viikon aikana he uivat ja saunoivat myös Käpyniemessä ja uimahallilla.

Toimintaa täynnä olleen viikon päätteeksi perjantaina vieraat tutustuivat Vaasaan. Illalla kokoonnuttiin jäähyväisjuhlaan yläkoululle illallisen, naamiaisten ja musiikin merkeissä.

Italialaiset Andrea, Federica ja Elena pitivät suomalaisia ystävällisinä ja mukavia sekä nauttivat luonnostamme.
Liettualaiset Vilius ja Edminas arvostivat suomalaista luontoa ja patikointireissu Pyhävuorelle oli viikossa parasta.

17-vuotiaat Vilius ja Edminas Liettuasta nostivat luonnon ja siihen tutustumisen viikon parhaaksi asiaksi. He totesivat täällä luonnon olevan toisaalta erilainen kuin heidän kotimaassaan, mutta jotain samaakin löytyy. He pitivät maatamme kauniina ja sääkin oli ollut heidän mieleensä koko viikon.

He olivat Suomessa ensimmäistä kertaa, ja varsinkin Vilius uskoi palaavansa Suomeen uudelleen. Projektin hyötyinä he näkivät uusiin ihmisiin tutustumisen ja englannin kielen taidon kehittymisen.

Projektin yhteydessä he pääsevät myös matkustamaan uusiin maihin. Jäähyväisten jättäminen suretti, ja he olisivat halunneet jäädä vielä viikoksi. He aikoivat kuitenkin pitää yhteyttä tapaamiinsa ihmisiin Facebookin kautta.

Elena, Federica ja Andrea olivat saapuneet Koillis-Italiasta. Myös he olivat nauttineet luonnosta ja uusien ystävien saamisesta. Suomalaisia he pitivät ystävällisinä ja kokivat, että me pidämme yksinkertaisista asioista kuten metsässä kulkemisesta.

– En osaa oikein kuvailla, mutta kaikki on niin yksinkertaista mutta silti mahtavaa, Elena sanoo Suomesta ja suomalaisista. Andreakin nostaa patikointiretken viikon kohokohdaksi.

Alajärveläisten 9-luokkalaisten Henna Pitkäkankaan ja Eve Pitkäkankaan koteihin oli majoitettu vieraita viikon ajaksi. He totesivat, että myös heidän vanhempansa ovat olleet vierailusta innoissaan ja jopa rohkeutta englannin puhumiseen on kotoakin löytynyt.

He ovat itse päässeet projektin yhteydessä Ranskaan ja Italiaan. Kokemukset olivat hyviä, koska vierailuilla he olivat nähneet, miten ihmiset oikeasti elävät näissä maissa. Vieraistansa tytöt totesivat, että italialaiset ovat aina myöhässä. Siihen olikin varauduttu kertomalla heille aina kymmenen minuuttia aikaisempi lähtöaika!

Pekka Kylkilahti sanoo, että järjestelyissä, kuten ohjelmassa, kuljetuksissa ja ruokailuissa on ollut paljon tehtävää, mutta vaivannäkö tuntuu antaneen hänellekin paljon. Ensi syksynä he menevät Etelä-Ranskaan paikkaan nimeltä Pau, josta puolestaan tullaan tammikuussa tänne.

Projektissa on mukana yhdeksän eurooppalaista koulua. Projektiin kuuluu myös pitkä vaihto, jonka kautta kaksi yläkoulun 9. luokan oppilasta ovat parhaillaan kumppanikoulussa Italian Milanossa kaksi kuukautta. Oppilaiden blogi löytyy osoitteesta ruutinjasannanblogi.wordpress.com.

Kylkilahti myös muistuttaa, että ensi vuonna kolme oppilasta voi lähteä Italian Monseliceen pitkään vaihtoon. Vaihtoon kuuluu, että majoittaa saman ajan vastavuoroisesti italialaisen oppilaan. Hän kehottaakin kiinnostuneita yläkoulun oppilaita ilmoittautumaan!

Jaana Koivukoski

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät