0.5 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Yhdentoista Aallon Alajärvi johdattaa kävelijät merkittävän arkkitehtuurin äärelle

Yhdentoista Aallon Alajärvi -kulttuurikävely on osa Aaltoa & Aarioita -festivaaliviikonloppua.

Perjantaina ja lauantaina kaikki pääsevät tutustumaan upeaan Alvar Aallon arkkitehtuuriin auktorisoitujen oppaiden sekä Alajärven Aalto-tuntijoiden johdolla.

MAINOS
Sankarihautojen vieressä sijaitsee kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa monumenttia.
Sankarihautojen vieressä sijaitsee kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa monumenttia.

Gabrielin kirkon pihasta lähtevistä kulttuurikävelyistä on festivaaliviikonlopun aikana mahdollisuus valita itselleen parhaaseen ajankohtaan sopiva opastus, koska kierroksia on ohjelmassa perjantaina ja lauantaina yhteensä peräti kuusi.

Perjantain viimeisellä opastuksella sateinen keli verotti osallistujamäärää, mutta pieni ryhmä tarjosi mahdollisuuden kysellä oppaana toimineelta Anneli Murrolta runsaasti kysymyksiä.

Jokainen opastus on oppaansa näköinen ja mukana olevat kävelijät omilla kysymyksillään pystyvät hyvin johdattelemaan keskustelua oman kiinnostuksensa suuntaan. Murto johti kävelylle osallistuneet läpi Aallon suunnittelemien kohteiden, joista kaupunginkirjastossa hän itse on tehnyt elämäntyönsä.

Työpaikka antoi Murrolle alkusysäyksen kiinnostukselle Aallon arkkitehtuuria kohtaan, ja eläkkeelle jäätyään hän osallistui opaskurssille. Vaikkei ajatuksena ollut edes lähteä oppaaksi, pyydettäessä hän on nyt toiminut oppaana Aaltoa & Aarioita -festivaalin yhteydessä tänä ja viime vuonna.

Murto näkee, että Alajärvellä ei ole välttämättä edes tajuttu täällä olevan Aallon arkkitehtuurin merkitystä. Aaltoa & Aarioita onkin hänestä erinomainen tilaisuus alajärveläisille päästä näkemään mitä kaikkea Aallon suunnittelemaa omasta kaupungista oikein löytyykään.

Kulttuurikierros on tavallisen kuntalaisen näkemys Aallon suunnitelmista kohteista ja tarjoaa oivallisen kattauksen Aallon kohteista. Opastuksella ei pelkästään kuulla rakennusten historiaa vuosilukuineen ja aikakausineen, vaan esille tulee myös Aallon ajatukset siitä, miten kokonaisuus on suunniteltu ja mitä sen takana oikein on.

Gabrielin kirkko on lähtökohta kaikkeen, vaikkei kirkko itsessään ole Aallon suunnittelema. Sanotaankin, että Aalto-keskuksessa maallinen hallinto katsokoon äitiin, kun hallintorakennukset ympäröivät järven rannassa seisovaa puukirkkoa. Aalto myös itse viihtyi kirkossa. Aalto on ottanut vaikutteita kirkosta suunnittelemaansa ensimmäiseen julkiseen rakennukseen, joka on nykyinen Alajärven Nuorisoseura.

Aallon ajatuksena on myös ollut, että kaikki rakennukset soveltuvat luontoon. Aivan kaupungin keskustassa jopa hieman piilossa katseilta sijaitsevassa Villa Väinölässä huomaa miten ikkunoiden alareunojen korkeus on otettu huomioon suhteessa luontoon. Lisäksi kaupungintalon ääressä näkee, miten Aalto on huomioinut ympäröivän maaston, eikä kyseessä ole vain rykelmä rakennuksia.

On ilahduttavaa huomata, että kulttuurikävelyt ovat kiinnostaneet myös ulkopaikkakuntalaisia. Leena ja Esko Juntunen saapuivat Lappajärveltä kävelylle, kun heille viimein tuli tilaisuus päästä mukaan.

– Olen ollut kiinnostunut jo alusta asti, nyt tuli tilaisuus, Leena Juntunen kertoi. He ovat saamassa Saksasta vieraita, ja olivatkin nyt etukäteen tutustumassa Aalto-keskukseen, jotta voivat sen esitellä vierailleen. Juntuset olivat tutustuneet myös Aallon suunnittelemiin rakennuksiin Seinäjoella, jonne he olivat myös vieraansa viemässä.

Leena Juntunen ei osaa nimetä suosikkiaan Aallon suunnittelemista kohteista, mutta tietää heti sanoa mitkä asiat häntä Aallon arkkitehtuurissa miellyttää: kaarevat linjat, joita on sisäkatoissa ja jopa ulkoseinissä. Lisäksi rakennuksissa on paljon valoa.

Kaupunginkirjasto puolestaan sijaitsee hänestä kauniilla paikalla. – On hyvä, että Alajärven kaupungilla on tällainen kulttuurikeskus, hän toteaa opastuksen päätteeksi. Juntuset tuntuvat olevan vaikuttuneita Aallon Alajärvelle luomasta kokonaisuudesta.

Aallon arkkitehtuuriin tutustuminen on ollut festivaalin ohjelmistossa aiempinakin vuosina. Murto kertoo, että Aaltoa & Aarioita on lisännyt paikkakuntalaisten kiinnostusta ja arvostusta Aallon suunnittelemia rakennuksia kohtaan.

Lisäksi hautausmaalla on kaksi Aallon suunnittelemaa monumenttia, sekä Aallon sukuhauta. Aalto itse on haudattu Helsinkiin, mutta Alajärven hautausmaalla lepäävät hänen isänsä ja äitipuolensa.

Kulttuurikävelyt jatkuvat vielä lauantaina. Opastetut kierrokset alkavat kello 11:30, 13:30 ja 17:00. Kulttuurikävely on maksuton. Jokaisen paikkakuntalaisen ja lähialueella asuvan kannattaa käydä tutustumassa ympäri maailmaa tunnetun arkkitehdin töihin!

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät