0.2 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Isot valkoiset Iiruun rannalla

Iisakin leirikeskuksessa kuului 6.-7.8. lasten kiljahdusten sijaan kumeita haukkuja. Paikalle oli kokoontunut Suomen Maremmano-Abruzzese-seuran väkeä koirineen viettämään kesäpäiviä.

Muutama karvaturri uskaltautui uimaankin Iiruun virkistävään veteen.
Muutama karvaturri uskaltautui uimaankin Iiruun virkistävään veteen.

Koiria oli mukana 13, ihan pennusta jo isoisoäitiin asti. Ohjelmassa oli tunnetun koirankasvattajan ja ulkomuototuomarin Juha Kareksen luento jalostuksesta ja kasvatuksesta. Huumorilla höystetty luento käsitteli jalostuksen kompastuskiviä ja ilon hetkiä.

MAINOS

Asko Tienhaara opasti näyttelymaailman saloihin, ja hänen johdollaan myös harjoiteltiin kehäkäyttäytymistä. Jälkimmäisenä leiripäivänä sitten kisailtiin leikkimielisesti toteuttaen edellisen päivän oppeja. Uskaltautuipa muutama karvaturri uimaankin Iiruun virkistävään veteen.

Maremmano-Abruzzese on italialainen laumanvartija, joka kotimaassaan on edelleen tärkeä tekijä lammastaloudessa. Koirat vartioivat hyvin itsenäisesti lammaslaumoja susilta, karhuilta ja muilta pedoilta.

Ei ole myöskään karjavarkailla asiaa noiden suurten valkoisten reviirille. Suomessakin on virinnyt kiinnostus laumanvartijoiden käyttöön petovahinkojen lisäännyttyä. Maremmano-Abruzzese toimii myös tavallisen maatilan tai isohkon pihan lahjomattomana vartijana.

Se ei sovellu kovin pienelle reviirille, sillä se ilmoittaa jyhkeällä haukullaan kaikesta poikkeavasta liikenteestä alueellaan. Rotu on ollut meillä melko tuntematon viime vuosiin saakka, mutta nyttemmin ovat rekisteröinnit kasvaneet n. 40-50 pentuun vuodessa.

Aino Kanervikkoaho-Kataja
Suomen M-A seuran puheenjohtaja

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät