Käydään kylässä juhlimassa koko kansan Väinöä!

Mainos[adrotate banner="3"]

Väinö Tuomaalan juhlavuosi huipentuu ensi sunnuntaina Evijärven Alapään nuorisoseuralla kello 13 käynnistyvään kotiseutujuhlaan. Juhlapuhujaksi saapuu Kotiseutuliiton puheenjohtaja Janne Vilkuna.

– Väinö Tuomaalaa voi luonnehtia mielestäni etenkin yhdellä sanalla: kerääjä! Luonnehdinta saa vahvistusta monista Tuomaalaa esittävistä valokuvista, joissa hän esiintyy jokin esine kädessään.

MAINOS

– Samalla tavalla kuvattiin aikoinaan maalauksissa ja patsaissa pyhimyksiä ja muita merkittäviä henkilöitä: heillä oli aina käsissään jokin tunnusesine. Tuomaala keräsi laajat kansantiedon ja -esineiden kokoelmat ja oli laittoi alulle lukuisia kotiseutuyhdistyksiä, jotka edelleen ryhtyivät keräämään.

Sunnuntain juhlassa musiikkia esittää naiskuoro Posidivas, kansantanssia Väkitukko Lappajärveltä ja lausuntaa Tuija Ahola. Oman sanansa sanovat myös Väinö Tuomaalan suku, Mauno Puotinen museosäätiöstä sekä Terhi Kultalahti Evijärven kunnan edustajana.

Päätteeksi juodaan täytekakkukahvit. Tilaisuus on kaikille avoin, ja samalla vietetään vuosittaista Käydään kylässä -päivää, joka alkoi kiertävänä tapahtumana kaksi vuotta sitten Särkikylästä ja viime kesänä kokoonnuttiin Kuoppa-aholta.

Sunnuntai-iltana näytetään Evijärven koulukeskuksessa videotaltiointi Evijärven harrastajateatterin näytelmästä ”Väinö – mies myytin takana”. Aila Järvelän kirjoittama näytelmä keräsi yli 600 henkilön yleisön Väinöntalon kesäteatterin näytöksiin. Taltioinnin on tehnyt Pietarsaaren televisio ja videoita on tilaisuudessa myös myynnissä.

Sunnuntain juhlapäivään kutsutaan osallistujia läheltä ja kaukaa: Väinö on koko Evijärven ja koko maakunnan yhteinen merkkihenkilö.

– Evijärvellä näyttää syntyvän tulisieluja sadan vuoden välein: viime sunnuntaina vietettiin Pitti-pojan muistopäivää, kun tämän muun muassa Evijärven alttaritaulun veistäneen itseoppineen taiteilijan syntymästä tuli kuluneeksi 200 vuotta. Kukahan vuoden 2016 vauvoista on juhlan aiheena sadan vuoden kuluttua?

MAINOS
Edellinen artikkeliAntenni-tv-verkon taajuusmuutostöistä lähetyskatkoksia 30.8 – 1.9.
Seuraava artikkeliNelimarkka-museossa vuosikymmenen ennätyskesä