Asumisoikeusyhdistys puuhaa Alajärvelle kerrostaloa – ikäihmisille suunnattuihin asuntoihin pääsee kiinni edullisesti

Mainos[adrotate banner="3"]

Järvi-Pohjanmaan Asumisoikeusyhdistys puuhaa Alajärven keskustaan ns. ”miljoonatontille” viisikerroksista kerrostaloa, josta oman asuntonsa voi ostaa vain 30 prosentin käsirahalla. Loppumaksu tapahtuu kuukausittain vastikkeen maksun yhteydessä.

Järvi-Pohjanmaan Asumisoikeusyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Aho toteaa, että suunnitteilla oleva kerrostalo tarjoaa mahdollisuuden päästä asumaan kaikkien palveluiden lähelle, hissilliseen kerrostaloon.
Järvi-Pohjanmaan Asumisoikeusyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Aho toteaa, että suunnitteilla oleva kerrostalo tarjoaa mahdollisuuden päästä asumaan kaikkien palveluiden lähelle, hissilliseen kerrostaloon.

Yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Aho toteaa, että talo tarjoaa mahdollisuuden päästä asumaan kaikkien palveluiden lähelle, hissilliseen kerrostaloon.

MAINOS

Kaupunginjohtaja Vesa Koivusen mukaan kaupunki on ollut hankkeen suunnittelussa mukana alusta saakka ja tärkein rooli kaupungilla on tontin suhteen. Paavolantiellä, uutta kerrostaloa vastapäätä olevaa aluetta kaavoitetaan parhaillaan ja kaava valmistuu alkuvuodesta.

– Kaupunki on valmis neuvottelemaan tontin osalta niin sen myynnistä kuin vuokraamisestakin tähän tarkoitukseen, Koivunen lupaa.

Kaavoituspäällikkö Pekka Isotalon mukaan rakennusoikeutta tontille tulee 3400 neliötä, eli se riittää mainiosti tarpeisiin.

Hallintojohtaja Tero Kankaanpää iloitsee suunnitelmista ja muistuttaa, että ikäihmisten kotona asumisen tukeminen on tärkeää ja tällaisilla hankkeilla voidaan luoda yhteisöllistä asumista. Myös kaupungin on helppo tuottaa palveluita kohteeseen, sitten kun asukkailla on niiden aika.

Lakea rakentaa

Hanketta puuhataan yhdessä Lakea Oy:n kanssa, jonka rakennuttajapäällikkö Ari Myllyniemi ja tekninen johtaja Veikko Jokimäki selvittelevät käytäntöjä.

– Olemme tarjonneet hankkeen toteuttamiseen mallia, joka on vakiintunut tapa rakentaa suurissa kasvukeskuksissa. Lakea toimisi kohteessa rakennuttajana, joka rakentaa talon avaimet käteen -periaatteella, Myllyniemi sanoo.

– Asunnot olisivat myyntiasuntoja, joiden ostaja maksaa hinnasta 30 prosenttia. Loppu 70 prosenttia otetaan yhtiölainaa muodostettavalle asunto-osakeyhtiölle. Osakkaat maksavat lainan vuosien kuluessa rahoitusvastikkeena. Halutessaan lainan voi toki maksaa pois aikaisemminkin omalta osaltaan.

Tällä hetkellä hanke on markkinatutkimus -vaiheessa, eli kyselyn avulla selvitetään millaisia asuntoja kohteeseen halutaan. Vastauksien perusteella tehdään luonnossuunnitelmat ja vasta sen jälkeen aletaan tehdä sitovia varauksia asuntojen ostoon. Kyselyyn vastaaminen ei siis sido mihinkään.

Hankkeen toteutuminen vaatii riittävän suuren myyntiasteen, sillä tyhjää taloa ei voida alkaa rakentaa.Riittävä myyntiaste on noin 90 prosenttia. Taloon tullee noin 30 huoneistoa. Kokonaiskustannukset tulevat olemana noin 7-8 miljoonaa euroa.

Jos kaikki sujuu kuten uskotaan, rakentaminen alkaa keväällä 2017 ja rakentaminen kestää vuoden. Itse rakentamiseen toivotaan paikallisten yritysten mukaantuloa, kaikki urakat tullaan kilpailuttamaan. Asukkaat pääsevät muuttamaan siis keväällä 2018.

Talo on suunnattu ensisijaisesti senioreille, sillä se rakennetaan esteettömäksi yhteisine tiloineen. Ensimmäiseen kerrokseen on mahdollista rakentaa vaikkapa myös tiloja yritystoiminnalle, kuten esimerkiksi fysikaaliselle hoitolaitokselle, jolle asiakaskuntaa löytyisi samasta talosta!

Tällä hetkellä odotetaan vielä lisää vastauksia markkinakyselyyn ja hankkeesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä vaikkapa Jaakko Ahoon tai Ari Myllyniemeen lisätietoja saadakseen.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliSoinin uuden frisbeegolfradan avajaiset keskiviikkona
Seuraava artikkeliHuoltotyöt vaikuttavat tv-lähetyksiin Soinin alueella huomenna