Al-Men Oy Vuoden yrittäjä Alajärvellä

Vuoden yrittäjäksi Alajärvellä on valittu vuonna 1999 perustettu Al-Men Oy.

Kyseessä on perheyritys, jonka omistus on toimitusjohtaja Mikko Pokelalla ja hänen lapsillaan. Työntekijöitä on 15 ja yrityksen liikevaihto on noin kaksi miljoonaa euroa.

MAINOS

Al-Men Oy jatkojalostaa alumiiniprofiileja loppuasiakkaiden tarvitsemiksi komponenteiksi. – Olemme Suomen johtava valmistaja etenkin pitkien profiilien työstössä. Vaativien koneistustöiden ohella teemme sahausta, alumiinin hitsausta, profiilien taivutusta, kokoonpanoa ja pakkausta, Pokela kertoo.

– Hoidamme usein myös asiakkaan logistiikkaa varastoimalla raaka-aineita, puolivalmisteita ja jopa valmiita komponentteja. Suurimmat asiakkaamme tulevat rakennus- ja laivateollisuudesta. Toimitamme palvelujamme laajasti myös sähkö-, elektroniikka- ja kuljetusvälineteollisuudelle.

Al-Men Oy:n perustaja Mikko Pokela on ollut yrittäjänä vuodesta 1984 saakka. Ensin maatalousyrittäjänä päivätyönsä ohessa Mäkelän Peltituotteella ja Mäkelä Alulla, sekä päätoimisena yrittäjänä Al-Men Oy:n perustamisesta lähtien.

Ajatus yrityksen perustamisesta alkoi itää Mäkelä Alun kehityksen myötä. Alumiinin jatkojalostuksessa voisi olla ideaa, sillä eihän kukaan niitä pitkiä keppejä sellaisenaan käytä.

Mäkelä Alu keskittyi profiilien valmistukseen ja pintakäsittelyyn ja ilmaisi tarpeen jatkojalostukseen keskittyvän osaamisverkoston rakentumisesta alueelle, päätöksen teolle alkoi olla perusteita.

Viimeinen niitti oli kaupungin rohkeus rakentaa vastaanottohalli alueelle, sekä pankin ja Te-keskuksen maaseutuosaston myönteinen suhtautuminen ideaan. Asiaan vaikutti myös Mäkelä Alun taustatuki ja kannustus.

– Monet kerrat asioita tuli pohdittua Mäkelän Eskon ja Mastokankaan Arin ja monen muunkin kanssa. Aina voinut välttyä siltäkään ajatukselta, että onko tässä mitään järkeä. Eikä niistä töistäkään aloitettaessa ollut paljon tietoa.

”Ei me oikein tiedetä”

Pokela muistelee yrityksen perustamisen vaiheita ja reissua Tampereelle, jonne hän lähti Ahti Hakalan kanssa katsomaan työstökoneita.

– Myyjä kysyi, millaisia koneita olette ajatelleet ostaa. ”No ei me oikein tiedetä” oli meidän rehellinen vastaus. ”No entä mitä te aiotte niillä koneilla sitten tehdä?”. Kun vastauksemme oli, ”no ei me oikein tiedetä sitäkään”, niin sitten meitä jo ohjattiinkin kohti ulko-ovea. Jälkeenpäin kyseinen kauppias on kyllä pahoitellut, että taisi tulla hätiköity arvio pohjalaisista yrittäjistä…

Pian tuon jälkeen keskellä yötä syttyi ahaa-elämys. – Miksi me hommaisimme samanlaisia koneita, joita Suomessa oli jo kymmeniä? Päätimmekin keskittyä pitkien profiilien työstöön. Sillä puolella näytti tarvetta olevan ja toimijoita vähemmän.

– Kun suunta oli selvillä, oli helpompi lähteä eteenpäin. Sattuipa vielä kohdalle osaava konekauppias, jolla oli malttia kuunnella meidän ajatuksia ja tahtoa lähteä miettimään meille sopivia laitteita.

– Tästä yhteistyöstä oli valtavasti apua toiminnan käynnistämisessä ja yhteistyö onkin jatkunut koko toimintamme ajan. Kunpa samalla asenteella ja alttiudella muistaisi itsekin joka kerta kohdata uuden työstöpalveluja tarvitsevan pienenkin asiakkaan.

Pokela myöntää, että monet asiat on jouduttu opetelemaan kantapään kautta, kun valmista tietoa ei ollut helposti saatavilla.

– Alkuvaiheessa opittiin, että ilman vahvaa tietotekniikan osaamista ja kykyä räätälöidä ratkaisuja, ei tämän päivän jatkojalostaja enää pärjää. Meillä osaaminen on ollut vahvasti omissa käsissä yrityksen perustamisesta lähtien.

– Ennakkoluulottomasti tätä hommaa on lähdetty rakentamaan, asiakkaiden toiveita kuunnellen. Ehkäpä on ollut hyväkin, että meillä ei ole ollut pitkän kokemuksen ja totuttujen toimintatapojen synnyttämää painolastia. On uskallettu heittäytyä ja ajatella asioita uudelta kantilta.

Isojakin haasteita on matkalla kohdattu. Fenestran konkurssi vuonna 2014 oli raskas, mutta myös opettavainen koulu. – Käytännössä yhdessä yössä katosi 40 prosenttia liikevaihdosta ja luottotappiot siihen päälle. Onneksi siitäkin selvittiin kohtuullisen pienin kolhuin.

Yrityksellä on nyt ikää vajaa parikymmentä vuotta ja seuraava polvi on ottamassa ohjaksia, ja samalla ollaan linjaamassa yritystoiminnan tulevaa kehitystä. – Jos alussa tehtiin kaikkea mitä tarjolla oli, nyt on aikaa hieman hengähtää ja arvioida tulevia suuntaviivoja.

– Monipuolisemmalla ja myös nykyistä kansainvälisemmällä asiakaskunnalla varmistamme toiminnan jatkuvuutta suhdanneheilahtelujen aikana. Kasvu ei ole itsetarkoitus, mutta jonkin verran hartioita yritetään lähivuosina kasvattaa.

– Kiristyvä kilpailu edellyttää jatkuva kehittymistä ja investointeja koneisiin ja laitteisiin, mutta myös osaamiseen, myyntiin, tuottavuuteen ja laadunhallintaan. Nopea reagointi asiakkaiden toiveisiin, palvelutarjonnan monipuolistuminen ja entistä pidemmälle jalostettujen tuotteiden valmistus ovat vastaan otettavia haasteita.

Mistä tulevaisuuden työvoimaa?

Pokela kantaa huolta siitä, miten nuoria saataisiin houkuteltua metalliteollisuuteen ja kiinnostumaan tästä alasta. Mielikuvat tämän päivän teollisuustyöstä eivät välttämättä vastaa todellisuutta.

Työtä tehdään hyvissä ja useimmiten hyvinkin siisteissä olosuhteissa, mutta osaamisen puolella vaatimukset kasvavat koko ajan. – Tämän päivän koneistaja on monitaitoinen, itsenäiseen työskentelyyn pystyvä, tietotekniikkaa hallitseva ja kielitaitoinen ammattilainen.

Hyvän pohjan alan töihin antaa alueellamme oleva ammatti-instituutti, jossa alumiinin työstöön ja käsittelyyn on panostettu voimakkaasti.

– Ilman hyviä ihmisiä, työntekijöitä, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita yksikään yritys ei voi pärjätä. Liike-elämä tänään on entistä enemmän yhteispeliä ja verkostoitumista.

– Nöyrän kiitollisina otamme myös vastaan tämän Alajärven Yrittäjien huomionosoituksen. Tämä palkinto on tunnustus ja kiitos koko yrityksemme henkilökunnalle.

– Isot kiitokset myös Tarja vaimolle ja lapsille, jotka ovat jaksaneet olla mukana, ymmärtää ja tukea yrittäjän, ei aina niin tasaisessa arjessa. Hetkeäkään en kuitenkaan ole katunut yrittäjäksi lähtemistä. Erityisen iloinen olen siitä, että omasta perheestämme ovat löytyneet myös yrityksen toiminnan jatkajat, Mikko Pokela sanoo.


Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version