Omatoimikirjasto triplaa aukioloajat Alajärvellä

Alajärven pääkirjaston aukioloajat likimain kolminkertaistuvat, kun omatoimikirjasto avataan ensi torstaina.

Torstaista alkaen kirjastoa voi käyttää myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella, kun kirjastossa otetaan käyttöön Avoin kirjasto -järjestelmä. Sen avulla kirjastoon pääsee kirjastokortilla ja tunnusluvulla.

MAINOS

Kirjastotoimenjohtaja Tarja Kyrönlahti muistuttaa, että vaikka omatoimikirjasto tulee, kirjastossa on henkilökunta paikalla tuttuina aukioloaikoina aivan samoin kuin ennenkin. Omatoimikirjasto tuo siis asiakkaille pelkästään lisää mahdollisuuksia käyttää kirjastoa, mutta pois se ei ota mitään.

Omatoimikirjastoksi kutsutaan kirjastoja, joihin on asennettu asiakkaiden omatoimikäytön mahdollistava järjestelmä. Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, mutta tiloja valvotaan teknisesti kameroin ja kulunvalvonnalla, eli kaikki kävijät kuvataan ja tunnistetaan.

– Aineistoon lisätään myös etäluettavat tunnisteet. Se tarkoittaa, että kirjaston portit rekisteröivät jokaisen ulos kuljetetun kirjan, cd:n ja dvd:n. Lisäksi on mahdollista saada jopa selville, kuka ne vei, Kyrönlahti kertoo.

Omatoimiaikana kirjastossa voi lainata, palauttaa aineistoa, käyttää asiakastietokoneita, lukea lehtiä ja vaikkapa työskennellä ja kokoustaa. Langaton verkko on käytettävissä. – Isommista kokouksista pyydämme ilmoittamaan etukäteen, Kyrönlahti toivoo.

Omatoimiaikana voi myös noutaa Kimpasta varatun aineiston varaushyllyltä. Tulostaminen ja kopioiminen hoidetaan vain henkilökunnan ollessa paikalla.

Omatoimikirjaston kustannukset ovat olleet kaikkiaan noin 45000 euroa, josta 20000 euroa on saatu avustuksena aluehallintovirastolta.

Käyttöoikeus haettava

Omatoimikirjastoa käyttää haluavien tulee hakea käyttöoikeus kirjallisesti. Alaikäisen asiakkaan käyttöoikeuden hakee ja kirjaston käytöstä vastaa huoltaja. Sisälle kirjastoon pääsee omatoimiaikana kirjastokortilla ja kirjastosta saatavalla tunnusluvulla.

Tunnusluku on sama, jota käytetään verkkokirjastossa ja lainaus- sekä palautusautomaatilla.

Henkilökunnan ollessa paikalla kirjasto toimii vanhaan tapaan. Alajärven pääkirjastossa henkilökunta on jatkossakin paikalla viitenä päivänä viikossa ja aukioloajat ovat samat kuin ennenkin.

– Alajärven pääkirjastossa palveluaikaa kertyy 33 tuntia viikossa ja omatoimiaika on 65 tuntia viikossa.

Omatoimisuus lisää viikoittaista aukioloaikaa siis kymmenillä tunneilla, mikä mahdollistaa asioinnin kirjastossa aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan saakka joka päivä, myös juhlapyhinä.

Alajärven pääkirjastoa voi käyttää joka päivä aamuseitsemästä iltayhdeksään. Henkilökunta palvelee maanantaina, tiistaina ja torstaina kello 12-19 sekä keskiviikkona ja perjantaina kello 10-16.

Omatoimikirjasto on asiakkaiden käytössä 1.12. eteenpäin, mutta varsinaisia avajaisia vietetään kahvittelun merkeissä torstaina 8.12., jolloin koko henkilökunta on opastamassa asiakkaita uuden palvelun käyttöön.

Lehtimäellä hyvät kokemukset

Ensimmäinen Alajärven omatoimikirjasto avattiin Lehtimäellä lokakuussa 2015. Lehtimäen omatoimikirjasto on otettu hyvin vastaan ja asiakkailta on tullut palautteena vain kiitosta.

Lainausten määrä on noussut omatoimikirjasto –aikana noin 34 prosenttia ja kävijöiden määrä 50 prosenttia. Kustannukset ovat myös pysyneet kurissa eikä ilkivalta- tai häiriötilanteita ole ollut.

Lehtimäellä henkilökuntaa on paikalla kahtena päivänä yhteensä 12 tuntia ja omatoimiaikaa on 86 tuntia viikossa.

Lehtimäen kirjastoa voi käyttää kello 7-21 joka päivä. Henkilökunta on paikalla maanantaisin kello 13-19 ja keskiviikkoisin kello 10-16.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version