0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Lähes yhdeksän kymmenestä muistaa vilkun

Liikenneturvan seurantatietojen mukaan lähes yhdeksän kymmenestä autoilevasta käyttää suuntamerkkiä kääntyessään. Vilkun käytöllä kerrotaan kääntymisaikeista muille tienkäyttäjille, kulkevat nämä autolla, pyörällä tai jalan. Suuntamerkkiä tulee näyttää myös liikenneympyrästä poistuttaessa.

Liikenneympyrästä poistuttaessa näytetään ajoissa vilkkua oikealle ja väistetään kävelijöitä ja pyöräilijöitä.

Suuntamerkkiä tulee näyttää aina kun ajoneuvoa siirretään sivusuunnassa; eli kääntyessä, kaistanvaihdon yhteydessä, ohitettaessa tai tien reunasta liikkeelle lähtiessä. Liikenneturvan tänä vuonna toteuttamien seurantojen mukaan 86 prosenttia autoilevista käyttää vilkkua kääntyessään.

MAINOS

– Harva kuljettaja on ajatustenlukija. Vilkkua käyttämällä kuljettaja kertoo muille kulkijoille aikeistaan, eikä toisten tarvitse arvailla ajolinjojen perään.

– Oikea-aikaisesti kytketty suuntamerkki antaa muille aikaa ja tilaa toimia, vältytään turhilta jarrutteluilta ja ehkäistään mahdollisia vaaratilanteita. Etenkin huonolla kelillä tai pimeällä on entistä tärkeämpää ilmaista omat aikeet riittävän ajoissa muille, painottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen.

On kuitenkin huomattava, että vilkun näyttämisen lisäksi kääntymisen turvallisuus on varmistettava aina ennen ratin kääntämistä.

– Vilkun käytön lisäksi kuljettaja kertoo aikeistaan kääntyä hidastamalla nopeutta, jarruvaloilla, ajolinjan valinnalla ja tarpeen mukaan myös katsekontaktilla, Nieminen muistuttaa.

Vilkku ei kulu käytössä

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät