1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Joulukuuset kalojen kutualustoiksi – turoilla voi parantaa kalakantojen tilaa

Loppiaisena on tapana riisua joulukuusi koristeistaan ja kantaa se ulos. Kuusta ei kuitenkaan kannata heittää pois, vaan sen voi kierrättää hyötykäyttöön kalojen hyväksi. Veteen upotetut joulukuuset toimivat erinomaisina kalojen kutualustoina.

Kaupunkien ja suurten taajamien rantavedet ovat usein raivattuja, ruopattuja ja rakennettuja. Tällaisissa ympäristöissä on pulaa ahventen ja muiden keväällä kutevien kalojen kutupaikoista, mikä voi merkittävästi rajoittaa kalakantojen kokoa.

MAINOS

Tilannetta voidaan parantaa upottamalla veteen joulukuusia, jotka toimivat erinomaisia kutupaikkoina. Nämä turoiksi kutsutut kutualustat toimivat myös suojapaikkoina vastakuoriutuneille kalanpoikasille, sekä keräävät pieniä vesieliöitä tarjoten näin ravintoa kalojen kasvuun.

Vaasassa upotetaan loppiaisena 6. tammikuuta joukuusia jään alle ahventen ja muiden keväällä kutevien kalojen kutualustoiksi. Jokainen kuusenomistaja voi tuoda joulukuusensa rantaan, upottaa sen jään alle ja olla näin omalta osaltaan parantamassa alueen kalakantojen tilaa.

Paikalla on vaasalaisten kalastusseurojen aktiiveja, jotka tekevät reiät valmiiksi jäähän ja opastavat kuusien upottamisessa. Rantaan on varattu tiiliskiviä ja narua kuusten upottamista varten. Tapahtuma järjestetään klo 12-16 ja paikkana on Onkilahden ranta Pitkänkadun päässä.

On muistettava, että kuusen upottaminen vaatii aina vesialueen omistajan luvan. Niitä ei myöskään tulee upottaa sellaiselle alueelle, jossa ne voivat aiheuttaa haittaa vesiliikenteelle.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät