25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Villasukista Donald Trumpiin – kansanedustaja Mikko Savola sai vastata kiperiin kysymyksiin Lehtimäen opistolla

Eduskunnan Suomi 100 – Kansanedustajat kouluissa -kiertue jalkautui viime viikolla Lehtimäen opistolle, jossa oppilaat saivat vieraakseen kansanedustaja Mikko Savolan Ähtäristä.

Savola tapasi samalla vierailulla myös koulun johtoa, tutustui tiloihin ja keskusteli talon ajankohtaisista asioista. Tämän jälkeen Savola matkasi kuntavierailulle Alajärvelle tapaamaan kaupungin johtoa.

MAINOS
Lehtimäen opiston opiskelijat olivat valmistaneet kansanedustajalle hienoja musiikkiesityksiä opettajansa Erkki Valkeuden (keskellä) johdolla.

Savolaa opastivat Lehtimäen opistolla rehtori Eija Saarimaa sekä Erityiskansanopiston kannatusyhdistyksen hallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu Kauko Ukonmäki.

Esittelykierroksen jälkeen kokoonnuttiin yhdessä seuraamaan opiskelijoiden valmistamia musiikkiesityksiä.

Nämä innostivat kansanedustajaa niin, että hän esitti itsekin opiskelijoille yhden reippaan kansanlaulun!

Tämän jälkeen edessä oli kansanedustajalle suunnattu kyselytunti.

Savola kertoi opiskelijoille, että vierailu oli osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

– Juhlavuoden kunniaksi kansanedustajat käyvät kertomassa eri kouluilla, millainen paikka eduskunta on käydä töissä ja mitä meidän työhömme kuuluu. Meitä kansanedustajia on kaiken kaikkiaan 200, Savola kertoi.

– Olen ollut vuodesta 2011 saakka kansanedustajana ja perheeseeni kuuluvat vaimo Kaisa, kuusivuotias Niilo sekä kolmen kuukauden ikäinen Aada-vauva. Asumme Ähtärissä. Kansanedustajan kausi kestää neljä vuotta ja olen tässä työssä nyt toista kauttani.

– Seuraavan kerran äänestetään vuonna 2019. Suomessa ihmisillä on oikeus päättää, ketkä heitä eduskunnassa edustavat.

Opiskelijat esittivät Savolalle omia kysymyksiäänm kysyen mm., missä Savola on itse käynyt koulua ja mitä hän teki ennen kansanedustajaksi ryhtymistään. Myös se, mitä kansanedustaja oikein tekee, kiinnosti opiskelijoita.

– Meillä on kotonani maatila. Ennen kansanedustajan työtä tein maanviljelijän töitä. Luovuin karjasta, kun sen hoitaminen kävi haasteelliseksi Helsingissä työskentelyn ohella.

– Olen käynyt Ähtärissä ala-asteen, yläasteen ja lukion. Lisäksi olen ollut vuoden vaihto-oppilaana Kanadassa ja opiskellut tradenomiksi Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa. Lisäksi olen käynyt armeijan, Savola sanoi ja tunnusti, että sen verran huonosti hän kouluaikana luki ruotsin kieltä, että eduskunnassa hän on nyt joutunut kerran viikossa ruotsin tunneille!

Savola kertoi myös, että kansanedustajan työ pitää sisällään paljon matkustamista, niin maakunnissa kuin ulkomailla.

– Maanantain olemme yleensä maakunnissa hoitaen maakunnan asioita ja tavaten ihmisiä. Tiistaina matkustan Helsinkiin. Olen mukana kahdessa valiokunnassa, valiokunnissa käsitellään kullekin valiokunnalle liittyviä asioita tarkemmin.

Kansanedustaja Mikko Savolan vierailua opistolla isännöivät rehtori Eija Saarimaa sekä Erityiskansanopiston kannatusyhdistyksen hallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu Kauko Ukonmäki.

– Aamupäivät kuluvat valiokuntien asioiden parissa ja iltapäivällä on täysistunto, joka saattaa kestää hyvinkin pitkään, sillä jokaisella kansanedustajalla on oikeus puhua. Minun aikanani pisin täysistunto kesti peräti puoli neljään aamuyöllä.

– Perjantaina matkustan takaisin kotiin ja viikonloput kuluvat perheen parissa sekä ihmisiä tavaten. Työn hyvä puoli on se, että pääsee tapaamaan monenlaisia ihmisiä niin eduskunnassa kuin maakunnassakin. Työn raskas puoli on ainainen tien päällä oleminen.
Opiskelijat halusivat myös tietää, onko Savola tyytyväinen palkkaansa.

– Olen tyytyväinen. Eduskuntaan ei ole helppo päästä ja kampanjat maksavat todella paljon, niihin laitetaan myös omaa rahaa. Olemme työn vuoksi paljon erossa perheestämme, joten palkan turvin voimme lomailla yhdessä.

Savola kertoi perheen harrastuksiin kuuluvan liikunnan, jääkiekon ja kansanmusiikin. Perheen Niilo-poika on innostunut jääkiekosta ja käy KieHan järjestämässä kiekkokoulussa kerran viikossa.

– Jäädytin myös meidän pihaan oman luistelualueen. Itse olen musiikin harrastaja, varsinkin viulun soitto ja kansanmusiikki on lähellä sydäntäni. Meillä on kansanmusiikkiyhtye Väkkärä, joka perustettiin silloin, kun olin vielä lapsi. Väkkärässä tapasin myös vaimoni Kaisan.

Opiskelijat halusivat myös tietää kuka vastaa siivouksesta Savolan perheessä, onko perheessä lemmikkejä ja miksi diabeetikkojen lääkkeiden hinnat ovat nousseet. Myös Savolan kantaa koulukiusaamiseen kysyttiin.

– Kaisa enimmäkseen siivoaa meillä, me pojat osaamme kyllä sotkea. Yritämme kyllä tsempata tässä asiassa. Perheeseemme kuuluu lapinporokoira Tahvo ja se on kyllä todella laiska koira. Koulukiusaaminen on typerää, minunkin aikanani sitä jonkin verran oli. Kiusaaminen on asia, jota ei kannata kenenkään toiselle tehdä.

Savola selitti lääkkeiden hinnan nousujen liittyvän Suomessa tehtyihin leikkauksiin. – Näillä leikkauksilla saadaan rahaa velkojen maksuun. Kun velka-asiat on taas saatu tasapainoon, niin tilanne muuttuu. Olemme panostaneet yrityksiin, sillä ne luovat työpaikkoja ja lisää verotuloja.

Kyselytunnin loppupuolella Savola sai vastattavakseen kiperiä kysymyksiä liittyen mahdolliseen presidentin uraan sekä hänen mielipiteeseensä villasukista ja Donald Trumpista.

– Pidän villasukista! Mitä taas Trumpiin tulee, niin se on kansan päätös, jota tulee kunnioittaa. On tärkeää, että Suomella on hyvät välit naapurimaihin.

Presidentin tehtävän kiinnostavuudesta Savola vastasi diplomaattisesti. – Se on äärimmäisen arvokas ja siinä tehtävässä täytyy olla viisas ihminen, he ovat ykkösmiehiä ja naisia Suomen johdossa, Savola totesi.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät