-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Tuomien kukkiessa ensi-iltaan

Eero Ojajärvi on kirjoittanut ensikesän ulkoalajärveläisten ja Nelimarkka -suvun sukutapaamiseen uuden historiallisen näytelmän, jonka juonne selviää seuraavasta.

”Neljäntenä nautintana Sissalasta erotettiin 1609 Neljemark, jonka kartanotonti tuli Pekkolanniemen eteläpäähän. Nautinnan sisään jäi mm. Pirkkalanlahti, josta muodostui varsinainen ”aarreaitta” siihen keväisin kutemaan nousevan tuomilahnan ansiosta.

MAINOS

Herrasväki ihastui tuohon isokokoiseen suolattuun lahnaan, jolla mm. voitiin maksaa verot. Tästä seurasi kalastusriidat naapurin kanssa, joka riita ratkesi 1644 kun Nelimarkan silloinen isäntä Matti Matinpoika myy ”vähäpätöisen” maapalasen, joka alkaa nykyisen Kurejoen suusta Kaupinniemen eteläisen lahden pohjaan ja sieltä kohti Granfossin koskea.

Nautinnan ostajana oli Pynttärin isäntä Pietari Simoninpoika. Kauppahinta oli lesti hyvää hautatervaa (katso Pedersören käräjäpöytäkirja ote 14.12.1644). Tuolle nautinnalle annettiin voudintileissä nimeksi Lill-Pynttäri. Eli kyseessä on nykyinen Alajärven keskusta ”Paavola”.

Näytelmäryhmä Käkkärämänty tulkitsee Eero Ojajärven kirjoittaman näytelmän uomien kukkiessa, ohjaajana Annamari Alanen. Ensi-ilta on sunnuntaina 23.4. Alajärven Nuorisoseuralla alkaen kello 14.30.
Pääsylipun hintaan sisältyy kahvitus. Liput 15 euroa, alle 12v ja eläkeläiset kymmenen euroa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät