Muovin lajittelu säästää luonnonvaroja – ja kukkaroa

Mainos[adrotate banner="3"]

Pakkausmuovin ohjeiden mukainen lajittelu vaatii opettelua. Kiitettävästi kotitalouksista kierrätetään jo biojäte, paperi, pakkauslasi ja metallit. Mitä paremmin jätteet lajitellaan syntypaikallaan, sitä paremmin ne voidaan hyödyntää.

Tyhjät kuivat ja puhtaat pesuaine-, lääke- ja muut muovipurkit sopivat pakkausmuovin keräykseen RINKI-ekopisteeseen. Koska kannet ja korkit ovat usein eri muovia kuin itse purkki, ne irrotetaan erilleen.

Uusiomuovin hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin suoraan raakaöljystä valmistetulla uudella muovilla.

MAINOS

Kuluttajat haluavat myös yhä enemmän ottaa osaa luonnon- ja ympäristönsuojeluun valitsemalla kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita. Lainsäädäntökin ohjaa uusiomateriaalien käytön lisäämiseen ja kiertotalouden vahvistamiseen.

Kiertotalous pyrkii minimoimaan uudelleen käytettävissä olevien materiaalien hukkaamisen. Muovit ovat maailman käytetyimpiä ja monimuotoisimpia materiaaleja. Pakkausmuovien erilliskeräystä kuluttajilta on Suomessa toteutettu jo vuoden verran.

Uusiomuovista valmistetaan mm. muovikasseja, kukkaruukkuja, pesuvateja, ulkokalusteita ja muita kosteutta sietäviä rakenteita. Uusiomuovista tehdyt tuotteet eivät sitten enää olekaan kierrätettäviä.

Kaikenkokoiset ja -muotoiset muoviesineet lasten pulkasta hammasharjoihin kuuluvat poltettaviin jätteisiin. Muovin energia-arvo vastaa lähes öljyä – poltettaessa muovista saadaan hyvällä hyötysuhteella vielä lämpöä tai sähköä.

Maailmalaajuisesti ajatellen materiaaleja hukataan edelleen paljon, jopa 90 prosenttia eri tuotannoissa käytetyistä raaka-aineista päätyy jätteeksi.

Lainsäädännön jätehierarkian mukaan jätteitä ja niiden syntymistä tulee vähentää ns. neljän ärrän säännön mukaan: vähentäminen (reduce), uudelleenkäyttö (reuse), kierrätys (recycle) ja hyötykäyttö (recovery). Ensisijaisesti kulutusta tulee hillitä ja materiaalien käyttöä järkevöittää.

Palautuspullot kierrätetään erikseen PALPA-järjestelmän eli Suomen palautuspakkaus Oy:n toimesta.

Toiseksi raaka-ainehankintojen ja tuotannon vaatimaa energiaa säästyy, kun hankitaan uudelleen samassa muodossa käytettäviä hyödykkeitä.

Kolmanneksi luonnonvarojen käytön hyötysuhdetta parantaa materiaalien käyttäminen uusiomateriaaleina. Neljänneksi materiaalit hyödynnetään, vaikka niitä ei pysty enää kierrättämään.

Hyötykäyttöä on esimerkiksi muovin polttaminen energiaksi.

Riihimäellä Muovijalostamossa eri tahoilta kerätyt pakkausmuovit ja maataloudesta tai kaupoista erilliskerätyt muovit jalostetaan uusioraaka-aineeksi.

Sekajätteestä erotellaan automaattisesti arvokkaat materiaalit eli pakkausmuovit, metallit ja biojäte uusiokäyttöön ennen loppuosan energiahyödyntämistä. Vain kovat vinyyli- eli PVC -pakkaukset eivät kelpaa uusiomuoviksi, muut muovit ovat kierrätettävissä.

Numero tai lyhenne muovituotteissa viittaa valmistusmateriaaliin: 1 PET eli polyeteenitereftalaatti, 2 PE-HD eli korkeatiheyksinen polyeteeni, 3 Vinyyli eli PVC, 4 matalatiheyksinen polyeteeni PE-LD, 5 polypropeeni PP, 6 polystyreeni PS ja 7 Muut muovit ja muovisekoitukset (mix).

Muovijalostamolla PET, PE-HD ja PE-LD, PP ja mix erotellaan omiksi jakeikseen. Muoviteollisuudelle päätyvät jakeet murskataan, pestään vedellä, kuivataan ja granuloidaan muovirakeiksi uusiokäyttöä varten.

Osasta uusiomateriaalia valmistetaan suoraan jo Muovijalostamolla kierrätysmuoviprofiileja. Uusiokäyttöön kelpaamaton muovi poltetaan kierrätyspolttoaineena.

Aana Vainio, Aisapari ry / Kestävät kylät

MAINOS
Edellinen artikkeliLasten ratsastuskilpailuissa hellyttäviä hetkiä Lehtimäellä
Seuraava artikkeliYlikylän 1.-6. luokkien opetus Jamin Kurejoen toimipisteeseen