MAINOS

Katja Kujala kiitää teatterista toiseen

Teatteri-ilmaisun ohjaaja Katja Kujalalle meneillään oleva vuosi on ollut kiireistä härdelliä. Karikkoteatterin lisäksi hän on ohjannut Vimpelin Teatterissa ja Lapuan Larvateatterissa.

Tulevia ohjaustöitä on syksyllä Teatteri Lapualle, missä ensi-iltansa marraskuussa saa Sugar – Piukat paikat -musikaali. Kiireiden vuoksi Karikkoteatterin aikuistennäytelmän ensi-ilta siirtyy ensi vuoden puolelle.

MAINOS

Myös käsikirjoitustyöt ovat täyttäneet työpäiviä. Tero Heinämäki ohjaa syksyllä Seinäjoella Kujalan käsikirjoittaman näytelmän ”Ny rämähtää – ja muita tarinoita”, joka perustuu muistisairaiden muistoihin.

Niitä ovat keränneet Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistyksen Kylille kulttuuria -hankkeen työntekijät. Kuortaneella nähdään joulukuussa Kujalan käsikirjoittama monitaiteellinen Sata Suomen vuotta Kuortaneelta katsottuna -esitys, jonka ohjaa Tuula Hankaniemi.

Pitää jaksaa odottaa ja keskittyä

Näytelmän ohjaus lasten kanssa on erilaista kuin aikuisten, kertoo Kujala.

– Kun aikuiset tekevät teatteria, tekeminen on tuotantopainotteista ja harjoitukset kestävät 3-4 tuntia. Se on aika rankkaakin: pitää jaksaa odottaa ja pitää pystyä keskittymään intensiivisesti harjoitusten alusta loppuun. Lasten kanssa tekisin mielelläni teatteria leikin kautta prosessikeskeisesti ja enemmän pedagogisesta näkökulmasta.

Karikkoteatterin lastennäytelmän harjoituksissa Itäkylässä lapset olivat mukana 2-3 tuntia kerrallaan ja nuorin vain puolitoista tuntia.

– Sen kauempaa ei tarvitse jaksaa. Ja sanoin lapsille tauoilla, että nyt saa juosta ja rellestää, hauskaa saa pitää myös harjoituksissa.

Karikon lastenteatterissa näyttelijät ovat yleensä olleet aikuisia. Tänä vuonna mukaan halusi kuitenkin useampi lapsi ja heidät otettiin ilomielin vastaan. Harjoitusten aikataulutusta muutettiin lapsille sopivaksi ja ilmapiiri pidettiin rentona. Haasteet eivät näy lopputuloksessa.

– Uskon että myös yleisöön välittyy meidän hyvä henki. Kunnianhimoisuuksissaan sitä vain aina pohtii mitä olisi voinut tehdä paremmin, Kujala toteaa.

Anne Savela

MAINOS
Exit mobile version