1 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Pesolan suvun jälkeläiset kesäpuuhissa

Soinin pitkäaikainen opettajapariskunta Helmi ja Vaito Pesola vaikuttivat pitkään kansan sivistäjänä Soinissa. Jo vuonna 1890 Vaiton isä, opettaja Kosti Pesola oli edesauttamassa Soinin koululaitoksen kehittymistä. Häntä pidetäänkin Soinin kansakoulun isänä.

Vaito ja Helmi Pesola olivat Soinissa sekä hyvin tunnettuja että hyvin keskeisiä vaikuttajia. Ammatiltaan he molemmat olivat opettajia. Vaito Pesola sai toiminnastaan pitäjäneuvoksen arvon. Pesolat vaikuttivat ratkaisevasti mm. suojeluskunta- ja lottajärjestöissä. Tuskin Lottalaa olisi lainkaan rakennettu ilman Helmi Pesolan sitkeää puurtamista.

MAINOS

Vaito Pesola oli Keisarin suvun jälkeläisiä. Vaiton puoliso Helmi Maria (s. 1890) ei ollut soinilaisia eikä edes lähiseudulta. Hän oli mylläri Kalle Lindroosin ja tämän Amanda-puolison tytär Kärkölästä Hämeestä.

Lindroos vaihtoi sittemmin sukunimekseen Korvenranta, joka mainitaan myös Helmin tyttösukunimenä. Helmin sisar Lyydia avioitui Juho Vihtor Ahon (ent. Laasasenaho) kanssa. Aho eli ”vanha Aho” tunnettiin hyvin Soinissa räätälinä ja kirjakauppiaana, jota toimintaa sittemmin jatkoi poika Unto Aho.

Koska Vaito Pesola kuuluu Keisarin sukuun, hyvin monilla soinilaisilla on sukuyhteys niin Vaitoon kuin hänen lapsiinsa.

Stipendirahasto ja adressit käytössä

Vaito ja Helmi Pesola perustivat stipendirahaston, josta jaetaan vuosittain huomionosoituksia keskiasteelta valmistuville soinilaisille opiskelijoille.

Vuosittain jaetaan muutamia stipendejä oppilaitosten esitysten pohjalta. Pesolat pyrkivät Soinin koululaitoksen alkuvaiheista lähtien paikkakunnan sivistystason nostoon. Rahaston kautta tuetaan samaa ajatusta edelleen.

Rahaston taloustasapainon ylläpitämiseksi adresseja on edelleen myynnissä Soinin Osuuspankissa ja kirjakaupassa.

Pesola rahaston jäsenkuntaan kuuluu Soinin yhtenäiskoulun henkilökuntaa, luottamushenkilöitä ja Pesolan sukua edustaa Arja Rasilainen ja varalla on Pekka Pesola. Rahaston toimintaa on tarkoitus jatkaa edelleen sääntöjen mukaan. Rahaston edustajat toivovat, että adresseja käytetään ja tuetaan osaltaan näin rahaston stipendien hankkimista ja soinilaista kulttuuria.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät