2.6 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Jättiputki vieraslajina Suomessa

Jättiukonputki on vieraslaji Suomessa. Jättiukonputki valtaa tehokkaasti luontoa ja aiheuttaa ihmiselle vaikeita palovamman kaltaisia rakkuloita. Suomessa esiintyy ainakin kahta jättiputkilajia kaukasianjättiputkea ja persianjättiputkea. Jättiputket kuuluvat ukonputkien sukuun. Ensimmäisenä vuonna jättiputki kasvaa vain noin puolen metrin kokoiseksi. Jättiputken nuoret siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä ja voivat kasvaa hyvin tiheinä kasvustoina.

Toisena vuotena jättiputken lehdet voivat kasvaa noin metrin levyisiksi ja pituisiksi. Lehdissä on kolme- viisi lehdykkäparia. Lehdet ovat usein kapeahkoja, keihäänkärkimäisiä, karkea- ja terävähampaisia. Lehti on pituuteensa verrattuna leveä.
Jättiputki on helpoin torjua silloin kun kasvu käynnistyy lumien sulettua. Kesäkuun puoliväliin mennessä vanha kasvusto voi olla jo metrin korkuinen.

MAINOS

Torjuntamenetelmät

Mekaaninen torjunta tarkoittaa, että kasvi poistetaan katkaisemalla pääjuuri pistolapiolla 10-20 cm syvyydestä. Kasvin ylöskaivu on suositeltavaa, kun esiintymä sisältää vain muutamia kasveja tai kasvi on erillään muista. Kaivaminen voi olla hyvä vaihtoehto herkissä paikoissa esimerkiksi marjapensaiden vierustat. Kaivuun jälkeen kasvin juuret tulee polttaa tai kuivattaa. Kasvin lehdet ja varren voi kompostoida.
Kasvin leviämistä voi estää katkaisemalla kukinnon ennen siementen valmistumista. Oikea ajankohta on syys-elokuu, jolloin kukinto on tumma ja käyttänyt kasvuvoimansa. Kukinnot kerätään esimerkiksi jätesäkkiin ja poltetaan.
Niittäminen ei tapa jättiputkea, mutta toistuva niitto vähentää kasvuvoimaa. Niittäminen kannattaa tehdä alle metrin kasvustoon, jolloin kasvuston niittäminen on turvallisempaa ja helpompaa. Niitto on vain esikäsittely, joka tarvitsee lisätoimia kasvuston hävittämiseksi. Kitkemällä voidaan poistaa hentoja, ensimmäisen vuoden siementaimia, joilla ei ole vielä suurta juurta. Toisena ja kolmantena vuonna kasvilla on jo niin iso ja paksu juuri, ettei sitä kannata/saa repiä ylös.
Kasvuston peittäminen muuttaa kasvuoloja epäsuotuisammiksi. Tehokas peite on musta, paksu ja valoa läpäisemätön pressu. Ensimmäisenä vuotena jättiukonputki kasvattaa vielä pieniä yksilöitä. Kahden vuoden peittämisen jälkeen kasvi ei enää kasva.

Kemiasta torjuntaa käytetään, jos jättiukonputki kasvusto on usean aarin tai isomman kokoinen kannattaa käyttää torjunta-aineita. Torjunnassa voidaan käyttää glyfosaattia sisältäviä valmisteita. Torjunnassa on huomioitava, että glyfosaatti vaurioittaa myös muita kasveja.
Torjunta tehdään poutasäällä. Soveltuvia liuoksia torjuntaan ovat Roundup Bio (10-15% liuos) ja hormonineste (4% liuos.) Torjunta tehdään kasvin vihreille lehdille ja nesteenimeytymistä voi tehostaa käsittelemällä myös lehden alapintaa. Tuloksekkainta torjunta on matalaan noin 20 cm korkeaan kasvustoon. Suurille kasveille aineet ovat tehottomampia ja aineiden kulutus kasvaa olennaisesti.

Jättiukonputkea käsitellessä täytyy aina pitää suojavarusteet päällä. Kumisaappaat, suojakäsineet, päähine, ruiskuttaessa lisäksi hengityssuojain ja suojalasit ovat tarpeellisia.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät