MAINOS

Nälkäpäivänä Punainen Risti vetoaa lahjoittamaan heikoimpien auttamiseksi

Konfliktista ja kuivuudesta kärsivässä Jemenissä on suuri tarve avulle. Nälkäpäivänä kerättävillä varoilla autetaan luonnonkatastrofien, konfliktien ja äkillisten onnettomuuksien uhreja Suomessa ja maailmalla. Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään 14. – 16.9.

Suomen Punainen Risti lähettää avustustyöntekijän Jemeniin lokakuussa. Hän tulee työskentelemään leikkaussalihoitajana Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle (ICRC).

MAINOS

– Alamme kunnostaa maan pohjoisrajalla tyhjillään olevaa sairaalaa, missä tullaan hoitamaan pääasiassa sodassa loukkaantuneita. Pohjoisessa sairaalapalvelut ovat hyvin vähissä ja varsinkin sotavammojen hoitoon perehtyneitä paikallisia ammattilaisia ei ole, kertoo ICRC:n terveysohjelman apulaispäällikkö, lääkäri Päivi Laurila.

Kansainvälinen Punainen Risti toimii kaikkialla Jemenissä ja avustaa useita maan sairaaloita tavaratoimituksilla. Tehtävä on elintärkeä, sillä Punaisenmeren rannalla sijaitseva tärkeä kauppasatama Hodeida on taisteluiden kohteena ja kauppasaartojen vuoksi tuonnista riippuvaisessa Jemenissä on pulaa vedestä, ruoasta ja lääkkeistä.

– Toimitamme nesteitä, ruokaa, kulutustavaraa ja lääkkeitä, mutta myös tarvikkeita keinomunuaisyksikölle, koska Jemenin terveysministeriö ei siihen pysty, Laurila kertoo.

Suomen Punainen Risti on tukenut viime ja tänä vuonna jemeniläisiä katastrofirahastostaan yhteensä 200000 eurolla. Rahat ohjautuvat ICRC:lle, jonka tukemissa hoitokeskuksissa on hoidettu yli 61300 potilasta. Pahin epidemia on onnistuttu taltuttamaan, mutta edelleen koleraan epäillään sairastuvan viikossa 36000 – 40000 ihmistä. Jäteveden puhdistaminen on puutteellista, mikä on suurin syy koleran leviämiseen.

– Olemme työskennelleet aktiivisesti sanitaation ja vesihuollon parantamiseksi, kuten klooranneet saastuneita vesilähteitä sekä auttaneet kotitalouksia veden puhdistamisessa.

Jemenissä yli 20 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua. Koleran lisäksi maassa kuolee joka päivä noin 20 ihmistä hoidettavissa oleviin vammoihin ja sairauksiin.

Hirmumyrsky Irman tuhoihin valmius lähettää apua

Suomen Punainen Risti on valmiudessa auttaa katastrofirahastostaan Karibialla riehuvan hirmumyrsky Irman tuhoissa. Alueella on auttamassa tuhansia vapaaehtoisia paikallisista Punaisista Risteistä.

– Olemme jo vastanneet myöntävästi, jos kansainväliseltä Punaiselta Ristiltä tulee meille avunpyyntö esimerkiksi logistiikan puolelta, sanoo kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg.

Hätäavun jälkeen alkaa pitkä jälleenrakennusvaihe. On alueita, missä jopa yli kaksi kolmasosaa rakennuksista on tuhoutunut tai vaurioitunut vakavasti. Arvioiden mukaan 1,2 miljoona ihmistä on kärsinyt Irman tuhoista, mutta luvun odotetaan nousevan.

Suomessa katastrofirahasto auttaa äkillisissä kriiseissä

Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla koulutetaan henkisen tuen vapaaehtoisia, jotka ovat paikalla kriisitilanteissa, kuten Turussa elokuun lopussa. Suurissa onnettomuuksissa tai kriiseissä koulutetut vapaaehtoiset ovat suuri apu, jotta ammattilaiset voivat keskittyä omiin tehtäviinsä.

– Henkisen tuen taitoja voi pitää kansalaistaitona, kuten ensiapua. On kyky auttaa itseään, mutta myös muita avun tarvitsijoita, sanoo Punaisen Ristin kotimaan valmiustoiminnan päällikkö Leena Kämäräinen. 

Yhteensä noin 120 henkisen tuen vapaaehtoista partioi viikon ajan Turun keskustassa Kauppatorilla ja tarjosi keskustelu- sekä kuunteluapua yli 2 400 ihmiselle. Partioinnin lisäksi henkisen tuen vapaaehtoiset päivystivät Turun kaupungin kriisipuhelimessa.

Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmä saa myös rahoitusta katastrofirahastosta. Turussa viranomaisten tukena psykologeja työskenteli 16.

Tule mukaan Suomen suurimpaan lipaskeräykseen

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja katastrofirahastoon, jotta kriisitilanteissa voidaan toimia nopeasti. Maailmalla apua tarvitsevat konfliktien ja luonnonkatastrofien uhrit.

– Odotamme jälleen suurta määrää kerääjiä. Viime vuonna Nälkäpäivä innosti yli 15000 vapaaehtoista liikkeelle ympäri Suomen, kertoo varainhankintajohtaja John Ekelund Punaisesta Rististä.

Lipaskerääjiksi ovat tervetulleita kaikki, eikä aiempaa kokemusta tarvita. Kerätä voi oman aikataulun mukaan ja jo puolella tunnilla on merkitystä. Suomen suurimmissa kaupungeissa voi lähteä keräämään ilman ennakkoilmoittautumista. Lähimmän lippaidenjakopisteen voi katsoa osoitteesta nälkäpäivä.fi.

Nälkäpäivään voi lahjoittaa:

Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)

Netissä osoitteessa nälkäpäivä.fi

Soittamalla numeroon 0600 12220 (20,12 €/puhelu + pvm)

MobilePay:lla ja Pivolla numeroon 1001

Tilisiirrolla tilille FI06 2219 1800 0680 00, viite 5173

#Nälkäpäivä

MAINOS
Exit mobile version