-3.7 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Nuoret kirjoittavat eteläpohjalaisuudesta satavuotiaassa Suomesta

Helsingin Eteläpohjalaisten kirjoituskilpailu nuorille järjestetään nyt toisen kerran ja aiheena on eteläpohjalaisuus satavuotiaassa Suomessa.

Kilpailun arvosteluraatiin on saatu jälleen rautaisia kirjoittamisen ammattilaisia. Yksi uusi tuomari on Seinäjoella asuva, Alajärveltä kotoisin oleva entinen äidinkielenopettaja Tuula Lahdenmäki.

MAINOS

Lahdenmäki on käsikirjoittanut yli kymmenen Törnävän kartanon historiasta kertovaa Östermyra-päivien näytelmää ja mm. näytelmän Seinäjoen Lotta Svärd-järjestöstä. Lisäksi Lahdenmäki on toiminut kymmenen vuotta Ilkka-lehden avustavana teatterikriitikkona ja osallistunut kolmen Koulumuistojen kirjan toimittamiseen.

– Toivon, että kilpailuun tulisi niin paljon kirjoituksia, että arviointiraati saisi kunnon urakan niiden lukemisessa ja järjestykseen panemisessa, kertoo Lahdenmäki.

– Erityisesti toivon kirjoituksia Etelä-Pohjanmaan järviseudulta, josta olen kotoisin ja johon edelleenkin on lujat siteet. Järviseutulainen pohjalaisuus on erilaista kuin maakunnan pohjalaisuus, murrekin sen jo paljastaa. Olisi mielenkiintoista saada näkemys siitä, miten siellä koetaan eteläpohjalaisuus ja mitä sieltä lähteneet nuoret ajattelevat Suomesta ja kotiseudustaan.

Opettajana toimiminen piti yhteyden nuoriin vahvana koko 32-vuotisen uran ajan.

– Ikiajoista lähtien on ollut niin, että vanheneva sukupolvi jaksaa ihmetellä ja paheksua nuorison tapoja ja tekemisiä. Kun äidinkielen opettajana sain vuosikymmenet lukea nuorten kirjoituksia, sain monta kertaa yllättyneenä todeta, kuinka viisaita, vastuullisia ja kypsiä ajatuksia maailmasta nuorilla oli. Sitä samaa kokemusta odotan nyt kilpailukirjoituksilta ja toivon sekä uskon, että nytkin meidät yllätetään.

– Ihmisillä on ja on aina ollut kokemusten jakamisen ja kertomisen tarve, niin on tänä päivänäkin. Toiset ovat loistavia ilmaisemaan suullisesti asioita. Moni kuitenkin pelkää julkista esiintymistä eikä seurassa uskalla tuoda ajatuksiaan esille, kirjoittamalla voi saada ajatuksensa ja kokemansa kerrotuksi ja voi jopa vaikuttaa asioihin. Kirjoittaminen on myös erinomaista terapiaa ja keino käsitellä vaikeitakin asioita, toteaa Lahdenmäki.

Satavuotias Suomi nuoren silmin

Viime vuoden kirjoituskilpailun tulokset olivat niin rohkaisevia, että päätimme jatkaa tänä juhlavuonna järjestämällä uuden kilpailun, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko A. Ojala.

– Tämän vuoden kilpailu on hyväksytty Suomi 100 v -hankkeeksi ja se myös ohjaa kilpailun teemoja. Kilpailun palkinnot tullaan jakamaan itsenäisyyspäiväjuhlassamme.

Tuula Lahdenmäen lisäksi kilpailun tuomaristossa ovat Mikko Koivusalo, Anneli Kanto, Pentti Kurunmäki, Hilkka Kotkamaa, Anita Molin ja Antero Tala.

Kirjoituksia voi lähettää kilpailuun 15.10. saakka. Kirjoittajan tulee olla kirjoituksen lähettäessään 25-vuotias tai sitä nuorempi. Kirjoituksissa toivotaan henkilökohtaista otetta ja sen voi tehdä myös murteella. Kirjoituksen enimmäispituus saa olla 5000 merkkiä (ilman välilyöntejä).

Pääpalkintona on tutustumismatka Euroopan parlamenttiin Brysselissä. Toinen palkinto on 500 euroa ja kolmas palkinto 300 euroa. Lisäksi jaetaan kirjapalkintoja.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät