MAINOS

Sotaorvon Liisan muistelmat tallennettiin runoteokseksi

Alajärveläinen opettaja Päivi Kuhalampi on kirjoittanut runoteoksen Entä jos isä tulisi: Liisa, sotaorpo anoppinsa Liisa Kuhalammen (os. Liikala) elämänvaiheista. Runot kertovat arkipäivän kokemuksista sota-ajalta ja sotaorpoudesta sekä Liisan lapsuuden ja nuoruuden tunnoista ja elämästä Kurejoella.

Jukka Kytömäki on selvittänyt Liisa Kuhalammen isän katoamisen vaiheita.

Päivi kertoi saaneensa toimeksiannon kirjan kirjoittamisesta, kun kaatuneiden omaisten tilaisuudessa oli tullut puheeksi kuinka tarinoita tulisi tallentaa niin kauan kun vielä on ihmisiä, jotka näitä asioita muistavat. Liisan ehdotuksesta Päivi tarttui toimeen ja alkoi tallentaa Liisan muistelmia.

MAINOS

Liisan isä Toivo Liikala lähti sotaan, eikä koskaan palannut. Häntä ei ole löydetty, ja katoamisen vaiheet ovat jääneet epäselviksi. Liisan serkku Jukka Kytömäki on selvittänyt katoamista.

Hän oli äidilleen, Toivon sisarelle Annikille, luvannut ottaa selville mitä Toivolle tapahtui. Hän käytti tunteja sota-arkistossa ja jututti kauhajokelaista veteraania, joka epäili taistelleensa Toivon rinnalla, kun tämä katosi. Liisa ei ole koskaan saanut isänsä ruumista haudattavaksi.

Isä katosi ensimmäisessä taistelussaan eikä tiedossa ole kuoliko hän silloin vai joutuiko ehkä sotavangiksi. Kytömäki on selvittänyt asiaa niin pitkälle kuin on ollut mahdollista Suomesta käsin.

Marja Hulkko lausui otteita runoteoksesta sen julkistamisillassa.

Jos Pietariin pääsisi tutkimaan arkistoja jonkun venäjänkielentaitoisen kanssa, jotain tietoa voisi Toivosta vielä löytyä. Vielä aikuisenakin kun Liisa on kuullut palautetuista vainajista, joita vangiksi otettiin, hän on seurannut josko isä olisi heidän joukossaan.

Teoksen julkistamisillassa Alajärven kaupunginkirjastossa sotaveteraani Olavi Sorvari muisteli Kurejoelta sotaan lähteneitä.

Talvisotaan lähdettäessä tunnelma oli vakava. Jatkosotaan lähdettäessä uskottiin, että otetaan takaisin maat jotka Suomelta otettiin ja että sieltä tullaan viikossa takaisin. Näinhän ei lopulta käynyt. Päivi on haastatellut myös Sorvaria teosta varten.

Päivi päätyi kirjoittamaan tarinat runon muotoon. Julkistamisillassa Päivin kollega, ystävä ja runoilija Marja Hulkko lausui koskettavia otteita teoksesta.

Kirjan kustantamista ovat tukeneet Alajärven kaupungin kulttuuritoimi, Alajärven kaatuneitten omaiset ry. sekä Pohjanmaan sotaorvot ry. Teosta voi ostaa Alajärven kaatuneitten omaiset ry:ltä sekä Päiviltä. Teos saattaa tulla myös kirjakauppoihin.

Jaana Koivukoski

 

MAINOS
Exit mobile version