Tapetilla haastava, ihana isyys

64
Mainos[adrotate banner="3"]

Rakkaus, vastuu, rajat, oma esimerkki, kristillinen kasvatus ja lasten tulevaisuus nousivat tapetille isänpäivän alla Vimpelissä pidetyssä Isien illassa.

Vimpelin seurakunnan järjestämään tapahtumaan oli saapunut 15 isää. Illan panelisteina kuultiin neljää erilaista isää. Alpo Lahtinen oli esikoisensa syntyessä 21-vuotias, Markku Pajala 45.

MAINOS
Pöytäristin ympärille laitetut kivet kertoivat Isien iltaan osallistuneiden miesten lasten määrän.

Pekka Ketolalla on puolestaan kahdeksan lasta kun taas Jukka-Pekka Uusituvan kuopus on kehitysvammainen. Panelistien esikoiset ovat syntyneet vuosina 1982, 2000, 1983 ja 1993. Panelisteilla on yhteensä 17 lasta.

Idea Isien illasta lähti viriämään keväällä pidetyn Äitien illan jälkimainingeissa. Markku Pajala kysyi lastenohjaaja Marja-Leena Hariselta, että miksi ei voisi järjestää Isien ilta -tapahtumaa.

Harinen kertoi tilaisuuden aluksi, että yksikään panelistiksi kysytty ei kieltäytynyt tehtävästä. Isien iltaa varten panelistit olivat saaneet mietittäväkseen vastauksia Harisen antamiin kysymyksiin. Illan aikana puhetta riitti myös kysymysalueiden ulkopuolelle.

Kokemusten vaihtoa

Jukka-Pekka Uusitupa kertoi puolisonsa raskauden olleen tulevalle isälle hänen elämänsä suurin muutos.
–Lopetin tupakanpolton vaimon raskauden aikana.

Markku Pajala muistelee puolestaan pohtineensa, että mistä hän ottaa mallia isyyteen ja miten mennään eteenpäin. Pekka Ketola kertoi, ettei ollut oikeastaan haaveillut isosta perheestä.

–Lapset tuovat elämään rikkautta. Haaste on siinä, että osaa käsitellä kaikkia tasapuolisesti. Olen huomannut, että isyys muuttuu lasten myötä. Paras tuki isyydessä on ollut oma vaimo.

Jukka-Pekka Uusitupa muistelee pysäyttävää kokemusta, kun hän sai Raija-puolisonsa kanssa tietää, että Alisa-tytär on kehitysvammainen.

–Kehitysvammaisen lapsen myötä on auennut erilaisia ovia, kuin jos perheessä on terveitä lapsia. Ihmiset ovat suhtautuneet Alisaan hyvinkin myönteisesti. Hänellä on energiaa 24/7.

Illan rukoushetken aikana isät saivat jättää pöytäristin juureen yhden pienen kiven lasta kohti ja rukoilla lasten puolesta.

Alpo Lahtinen kertoi tilaisuuden jälkeen, että hän lähti panelistiksi positiivisella mielellä. Hän kertoi käyneensä ennakkoon annetut kysymykset läpi ja teki muistiinpanoja.

–Kysymyksiin ei ollut olemassa yhtä oikeaa vastausta.

Lahtisella on kolme lasta ja kolme lastenlasta. Lapset asuvat Seinäjoella, Helsingissä ja Kokkolan Marinkaisissa. Lastenlapsilleen Alpo Lahtinen on pappa. Lastenlapsiaan hän kertoo näkevänsä vähintään kerran kuukaudessa.

–Olen huomannut, että lastenlasten kohdalla suojeluvaisto on erilainen kuin omien lasten kohdalla: lastenlapsia suojelee enemmän kuin omia lapsia aikanaan.

Virpi Poikelin

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa