3.1 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Soinissa ollaan tyytyväisiä terveyspalveluihin

Kuusiolinna Terveys on toiminut sosiaali-ja terveydenhuollon palveluiden tuottajana pian kaksi vuotta. Toiminta alkoi vuoden 2016 alussa Alavudella, Kuortaneella ja Ähtärissä. Soinissa käytännön toimet alkoivat kuluvan vuoden alusta lähtien.

Kuusiolinna järjesti viime viikolla tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia alueellaan. Tiistaina oli vuorossa Soinin ja Kuortaneen kunnat. Tilaisuuksissa olivat mukana toimitusjohtaja Tero Järvinen, johtava lääkäri Arja Lassila, sosiaalipalvelujohtaja Maarit Lehtonen ja ikäihmisten palvelujohtaja Marika Nevanpää.

MAINOS

Toimitusjohtaja Tero Järvinen esitteli aluksi yhteisyrityksen taustoja.

– On hyvä muistaa, että kunnat ovat mukana yhteisyrityksessä 49 prosentin osuudella ja pääyritys Pihlajalinna 51 prosentin osuudella. Kuusiolinnan hallituksessa on edustajat jokaisesta neljästä kunnasta. Pihlajalinnan puolesta on myös neljä edustajaa ja puheenjohtajana toimii Joni Aaltonen.

– Kuntayhtymä on myös valvomassa sopimusten toteutumista viranomaisten tarkastusten lisäksi. Voidaan sanoa, että Kuusiolinnan toimintaa valvotaan kyllä tehokkaasti, alusti Järvinen.

Kuusiolinnan ja kuntien tavoitteena on, että niihin kuntiin, missä toimitaan, luodaan elinvoimaista toimintaa ja palvelua. Soinissa on tarjolla lääkäripalvelua viitenä päivänä viikossa ja uutena on valmisteilla vammaispalveluyksikkö kuntaan Apilan tiloihin.

Lähipalveluissa onnistuttu

Kuntien tavoitteena on ollut lähipalveluiden turvaaminen taloudellisella tavalla. Kuusiolinnan ja kuntien tavoitteet ovat onnistuneet varsin hyvin.

– Soinissa lähipalveluiden turvaaminen on mielestämme onnistuneet. Palvelut ovat monipuolisemmat kuin koskaan aiemmin.

– Erikoissairaanhoidon palvelut ja leikkaukset hoidetaan Ähtärissä ja Alavudella, kotisairaalatoiminta on käynnistetty ja lastensuojeluyksikkö on perustettu Ähtäriin. Pihlajalinnan uusi lääkärikeskus on tulossa Seinäjoelle. Tulemme hyödyntämään myös sen palveluja, kertoi Järvinen.

Haasteitakin on

Toimitusjohtaja Järvisen mukaan Sote-uudistus on tulevaisuuden haasteena.

– Toivomme, että kokonaisuus tarveydenhoidossa olisi hallittavissa. Nyt Sote-päätöksissä näyttää osa palveluista menevän maakuntien hoidettaviksi ja osan hoitaisi yritykset. Mielestäni on tulossa järjettömiä rajapintoja monissa tilanteissa, kertoi Järvinen.

Valtakunnallisesti on vajetta työvoimasta joillakin osa-alueilla, esimerkiksi puheterapeuteista. Ikäihmisten tehostetun palveluasumisen haasteet ja valittamiset luovat myös painetta hoitopuolelle.
Johtava lääkäri Arja Lassila kertoi Soinin lääkäritilanteesta.

– Kiireettömänkin asian takia lääkärille pääsee yleensä viikossa. Julkisella puolella toiminta ei onnistunut näin hyvin. Silti nytkin on kehittämistä, vaikka kyllä me soinilaiset voimme olla ylpeitä nykyisestä tilanteesta.

Muutamien yleisökysymysten ja kommenttien perusteella voitiin todeta, että kuntalaiset ovat tyytyväisiä nykytilanteeseen sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Rami Puro

Kuusiolinna järjesti viime viikolla tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia alueellaan.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät