2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Vimpelissä uusi asemavastaava

Palomies Jukka Siirilä aloitti marraskuussa Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen Vimpelin paloaseman asemavastaavana. Hän seuraa tehtävässä viitisentoista vuotta toiminutta ylipalomies Antti Haveria.

Asemavastaavana Jukka Siirilä vastaa paloaseman hallinnollisesta ja päivittäisestä sekä sopimuspalomiesten toiminnasta.

MAINOS

Asemavastaavan tehtävään ei ole erillistä koulutusvaatimusta vaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja nimittää asemavastaavan.

– Pienillä paloasemilla on usein ainoastaan yksi henkilö virassa ja hän on se asemavastaava, selventää Jukka Siirilä.

Siirilän asemavastaavakollegoita lähikunnissa ovat palomestari Seppo Korpela Alajärvellä, palomies Jari Övermark Evijärvellä, ylipalomies Hannu Övermark Lappajärvellä ja kalustonhoitaja Pasi Salonen Lehtimäellä.

Monta tehtävää

Siirilä on työskennellyt Etelä-Pohjanmaan eri paloasemilla määräaikaisissa tehtävissä seitsemän vuoden ajan. Sopimuspalomiehenä hän aloitti vuonna 2004. Palomiehen työ on jatkuvaa kouluttautumista.

Hän aikoo osallistua Kuopiossa sijaitsevalla Pelastusopistolla pidettäviin, päätoimiselle pelastushenkilöstölle tarkoitettuihin täydennyskoulutuksiin. Koulutukset liittyvät pelastamiseen ja ennaltaehkäisyyn.

– Syksyllä on luvassa täydentävät sammutusmenetelmät -kurssi.

Paloaseman asemavastaavan tehtäväkenttä on laaja. Se käsittää muiden muassa hälytystoiminnan ja hälytystoiminnan jälkeisen toiminnan, kaluston kunnossapitoa, sopimuspalomiesten koulutusta, valistus- ja koulutustilaisuuksien järjestämistä sekä huoltotehtäviä ja palotarkastuksia. Siirilä kertoo, että palotarkastuksissa siirryttiin kiinteistönomistajien omavalvontaan viitisen vuotta sitten.

Esimerkiksi Vimpelin paloasemalta lähtee vuosittain noin sadalle omakotitalon omistajalle omavalvontakirje.

– Asukas tekee palotarkastuksen omatoimisesti. Pientalotarkastus tehdään kymmenen vuoden välein. Jos kiinteistönomistaja pyytää, voidaan paloasemalta tulla tekemään palotarkastus.

– Samoin voimme tehdä asukkaan oman turvallisuuden takia tarkastuskäynnin. Asunnossa täytyy olla tietty määrä palovaroittimia, muistuttaa Jukka Siirilä.

Palotarkastus tehdään aiempien vuosien tapaan erityiskohteissa eli esimerkiksi kouluissa, yrityskohteissa, hoitolaitoksissa ja isoimmilla maatiloilla.

Kokemusta muualta

Jukka Siirilä on tehnyt sijaisuuksia yhdeksällä eteläpohjalaisella paloasemalla. Toisten asemien toimintakulttuuri ja miehistö ovat tuttuja ja on helppoa toimia operatiivisessa tilanteessa.

Erikoiskalustoa on jaettu paloasemien kesken siten, että esimerkiksi Lappajärveltä ja Alajärveltä löytyy kemikaalisukellusvalmius kun taas Lappajärvellä on ilmatyynyalus. Raskaan kaluston pelastamiseen tarkoitetut välineet löytyvät puolestaan Lapualta.

– Henkilöstö on koulutettu oman asemansa kalustoon.

Vimpelin paloaseman kalustoon kuuluvat sammutusauto, säiliöauto, miehistönkuljetus- ja ensivasteauto, moottorikelkka, mönkijä ja kaksi venettä.

Ensi sunnuntaina vietetään 112-päivää, jonka tämänvuotinen teema on välittäminen. Siirilä vinkkaa, että 112-päivä on hyvä palovaroittimen paristonvaihtopäivä. Omaan turvallisuuteen voi panostaa muutenkin.

– Älypuhelimeen on ladattavissa sovelluskaupasta ilmainen 112-sovellus. Kun sovelluksen kautta soittaa hätäpuhelun, näkee hätäkeskuspäivystäjä soittajan sijainnin automaattisesti.

Evijärven Lahdenkylän koululla järjestetään 112-päivän tapahtuma kello 11 alkaen. Ohjelmassa on kaluston esittelyä ja valistusta 112-teemalla.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät