-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Irrottelua musiikin tahdissa

Lappajärvellä Hotelli Kivitipun Meteoriittisalissa oli meno ylimmillään, kun siellä esitettiin Kulttuuriyhdistys KoHon ja Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston tuottama Pizzaa ja moottoripyöriä -musikaali.

Musikaalissa oli mukana Lappajärven toimintakeskuksen draamaryhmän lisäksi ryhmät Ilmajoelta ja Eskoosta Seinäjoelta. Moottoripyörämusikaalin ensiesitys oli tammikuun lopussa Ilmajoella.

MAINOS

Musikaali kertoo pienen kyläyhteisön elämästä. Moottoripyörillä liikkuva jengi rikkoo kylän rauhaa, varastelee tavaroita ja vertailee saaliitaan. Salajuonen turvin jengiin liittyy kylän väkeä. Seuraavaksi suunnitellaan kyläläisten rahojen varastamista. Kyläläisten mielestä jengin touhuille pitäisi saada loppu. Paikalle porhaltaa laulajatähti Robin eriparikengissään ja kysyy, että missä tarvitaan apua.

Pizzaa ja moottoripyöriä -musikaalissa heittäydyttiin musiikin ja esiintymisen riemun vietäviksi.


Vanhaan tehtaaseen metsän keskelle vetäytynyt jengi saa vieraita kahdesta nöyrästä jätkästä eli Robinista ja Juhasta, jotka pyrkivät porukan jäseniksi. Robin kertoo tietävänsä, missä kylän pitsavarasto sijaitsee. Seuraa kyläläisten ja jengiläisten välinen yhteenotto, joka päättyy kylän väen kannalta onnellisesti.

Liikkeelle improvisaatiosta

Musikaalin ohjaaja Laura Kivimäki on ohjannut kehitysvammaisille tarkoitettuja draamaryhmiä Järvilakeuden kansalaisopistossa. Tarinan syntyhistoriaa hän valottaa kertomalla, että ryhmä sai itse päättää, mitä se halusi esittää. Kolmessa eri ryhmässä mietittiin, mitä musikaalissa esitettäisiin.

– Liikkeelle lähdettiin improvisaatiosta. Tein muistiinpanoja ryhmien esitysten mukaan. Ideoita palloteltiin pari-kolme kuukautta.

Jokainen ryhmä harjoitteli kerran viikossa. Harjoituksista tallennettiin video- ja valokuvaa sekä äänitettiin vuorosanoja. Myös skype-harjoituksia järjestettiin. Yksi yhteisharjoitus järjestettiin ennen ensiesitystä. Kivimäki kokee musikaalin valtavana itsetunnon kohottamisen toimintana, johon liittyvät sosiaalinen kanssakäyminen ja liikkuminen.

Moottoripyörämusikaalissa sai kokeilla omia rajojaan ja irrotella musiikin vietävänä. Esiintymisen riemu hehkui katsomoon saakka.

Menojalkaa vipattavasta musiikista vastasi Pähkä-orkesteri – tai oikeammin Pikku-Pähkä, kun tällä kerralla soittamassa oli vain kahdeksan muusikkoa normaalin 16:n sijaan. Orkesteri on toiminut vuodesta 2001 ja kokoonpano on elänyt. Pääpaikkana on Eskoon palvelukeskus. Harjoituksissa käydään ohjaaja Mikko Kytöniemen mukaan aina Tervajoelta saakka.

Moottoripyörämusikaalissa Pähkä-orkesterin svengi oli rohkean rokkaava. Liikkeelle lähdettiin Leo Luodon Lomapäivä-reggaella.

Motoristien sisääntuloa siivitti Villiksi syntynyt -kappale eli Steppenwolfin Born To Be Wild. Robinin tunnetuksi tekemä Boom kah nostatti riemun kattoon. Musikaali päättyi esiintyjien ja yleisön yhteislauluun: numerona oli jo aikaisemmin kuultu Mika Sundqvistin Moottoripyörä on moottoripyörä.

Laura Kivimäki kertoi jälkikäteen, kuinka eräs Pähkä-orkesterin jäsen oli ihastellut sitä, että oli saanut musikaaliesityksen jälkeen ruusun. Vielä hienommaksi asian oli tehnyt se, että ruusun ojensi esitystä seuraamassa ollut Lappajärven kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi.

– Nämä ovat pieniä asioita, jotka voivat olla hyvinkin suuria.

Jemina Engström (vas.) ja Susanna Aro esittivät kutsumattomien vieraiden mellastukseen kyllästyneitä kyläläisiä.


Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät